Ceai de papadie: ce beneficii are si cum il poti prepara?

Destul de puțin popular, poate și din cauza gustului amărui cam neplăcut, ceaiul de păpădie este unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale. Frunzele de păpădie din care se prepară infuzia sunt bogate în fibre, proteine și glucide, dar și în vitamine și minerale: vitamina A, E, K, C și vitamine din complexul B. Să vedem ce beneficii poate avea un ceai de păpădie, dar și ce reacții adevrse, și cum îl prepari pentru a te bucura de calitățile sale.

Păpădia este o plantă comună, recunoscută pentru florile sale galbene, folosită în medicina tradițională de secole pentru diversele sale beneficii pentru sănătate. Bogată în nutrienți, păpădia poate fi consumată ca atare, în salate, dar și sub formă de ceai.

Studiul VITALISsCE

Care sunt beneficiile unui ceai de păpădie?

Iată câteva beneficii pentru sănătate ale ceaiului de păpădie:

Te ajută la slăbit

Ceaiul de păpădie contribuie la eliminarea deșeurilor din organism, odată cu tot excesul de apă. Acest lucru are beneficii pe mai multe fronturi. Pe de o parte, ficatul și rinichii vor funcționa la cote maxime și vei evita îmbolnăvirea acestora. Pe de altă parte, te va ajuta să slăbești încet și sigur, dacă ai kilograme în plus, scăpând de balonare, atenuând celulita și grăsimea abdominală. 

Desigur, ceaiul nu face minuni, nu poate acționa singur, ci împreună cu o alimentație corespunzătoare și suficientă mișcare. O alimentație bazată pe legume crude și gătite, carne slabă fiartă ori la cuptor sau grătar, fructe proaspete, puțin ulei de măsline, alături de cereale integrale și diverse nuci ori semințe te vor ajuta să fii mai sănătos și la o greutate mai bună decât dacă mănânci multe produse cu zahăr, multe prăjeli și mezeluri.

Contribuie la tratarea problemelor pielii

Păpădia elimină toxinele și de la nivelul pielii, acționând ca un antiseptic și antiinflamator. Poți trata acneea în forme ușoare, punctele negre sau roșeața, infecțiile fungice ușoare, iritațiile și eczemele. Ceaiul de păpădie este recomandat de unii medici și pentru pacienții cu psoriazis sau dermatită seboreică, pentru calmarea simptomelor neplăcute. Având proprietăți antiiflamatoare, păpădia poate preveni îmbolnăvirea, în general, întrucât se știe că multe boli apar ca o consecință a procesului inflamator din organism.

De folos în constipație și indigestie

La nivel digestiv, o cană cu ceai de păpădie combate constipația, calmează gastrita și poate fi de folos în indigestie sau în toxiinfecțiile alimentare. Păpădia sub formă de ceai mărește secreția biliară, reglează tranzitul intestinal și dezechilibrele în ceea ce privește pofta de mâncare.

Poate reduce colesterolul

Ceaiul de păpădie poate, de asemenea, să reducă nivelul de colesterol din sânge. Un studiu mai vechi realizat pe șoareci a arătat cum ceaiul de păpădie are proprietatea de reducere colesterolul rău (colesterol LDL) din sânge, precum și trigliceridele, prin inhibarea enzimelor responsabile cu digestia grăsimilor.

Alte potențiale beneficii ale unui ceai de păpădie se remarcă la nivel cardiovascular:

  • îmbunătățește circulația sângelui
  • ameliorează varicele și hemoroizii
  • reduce glicemia
  • crește diureza

Ce spun studiile recente despre păpădie?

O analiză recentă a mai multor studii a prezentat efectele consumului de păpădie asupra sistemului cardiovascular. Se pare că păpădia are o serie de calități care o fac utilă în prevenirea și tratarea problemelor inimii și vaselor de sânge.

Conform rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bolile cardiovasculare au fost principala cauză de deces la nivel global în ultimii 20 de ani. În ciuda dezvoltării rapide a tratamentelor inovatoare și a tehnicilor de diagnosticare, spun oamenii de știință, se estimează că aproximativ 20 de milioane de oameni din întreaga lume își pierd viața în prezent din cauza bolilor cardiovasculare. 

Cele mai frecvente forme de afecțiune cardiovasculară sunt ateroscleroza, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă, principalii factori cauzali fiind colesterolul crescut, obezitatea, fumatul, diabetul și lipsa activității fizice. Una dintre cele mai frecvente strategii de tratament utilizate pentru bolile cardiovasculare se bazează pe o combinație de terapie anticoagulantă și antitrombotică.

În acest context, se arată în analiză, Societatea Europeană de Cardiologie recomandă o alimentație bogată în fructe, legume și plante medicinale care să fie surse de compuși naturali cu activitate antiplachetară, anticoagulantă sau antioxidantă. Păpădia este, spun savanții, o sursă bogată de acizi fenolici (acid cicoric, acid clorogenic), flavonoide (derivați de luteolină, quercetină) și terpene (lactone sesquiterpenice). Este, de asemenea, o sursă puternică de vitamine (A, C, E, K și B-uri) și minerale (calciu, sodiu, magneziu, fier, cupru, siliciu, zinc, mangan). 

Se crede că frunzele de păpădie au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular datorită conținutului lor ridicat de potasiu (397 mg potasiu/100 g) - iar aportul crescut de potasiu din alimente scade tensiunea arterială. Florile, frunzele și rădăcinile pot fi consumate și sub formă de ceai, în timp ce florile pot fi, de asemenea, transformate în sirop. Păpădia se găsește și ca supliment alimentar sub formă de capsule cu extract de păpădie.

Potrivit autorilor analizei, studiile in vivo sugerează că păpădia, în special frunzele și rădăcinile, poate juca un rol important în profilaxia și tratamentul bolilor cardiovasculare, având proprietăți antioxidante și hipopolipidemice, efect anti-obezitate și activitate antiplachetară. Totuși, concluzionează autorii analizei, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma calitățile păpădiei, mai precis ar trebui făcute studii clinice randomizate cu grupuri mai mari, care să includă atât persoane sănătoase, cât și oameni care au factori de risc pentru boli cardiovasculare, inclusiv obezitatea, colesterolul crescut, fumatul, diabetul și un stil de viață sedentar.

Cum prepari un ceai de păpădie?

Infuzia se face din frunzele plantei, uscate natural. Se adaugă o lingură de frunze în 250 de mililitri de apă clocotită și se lasă la infuzat 5, maxim 10 minute, apoi se strecoară. Se pot bea până la două căni de ceai de păpădie pe zi. Pentru a evita, însă, eventualele efecte negative, e bine să ceri și sfatul medicului, mai ales dacă ai anumite boli și iei medicamente. Unele persoane preferă să fiarbă toată păpădia pentru a prepara ceai, în timp ce altele folosesc numai rădăcinile - indiferent de modul în care preferi să folosești plantă pentru a face ceaiul, beneficiile sunt cam aceleași.

Reacții adverse ceai de păpădie 

În general, ceaiul de păpădie nu are reacții adverse, această plantă fiind una sigură pentru consum. Există, însă, și excepții, uneori acest ceai cauzând reacții alergice. Păpădia poate cauza și dermatită de contact, la persoanele care au sensibilitate din acest punct de vedere. Ceaiul de păpădie poate interacționa cu unele medicamente, printre care diureticele sau antibioticele. De aceea, e indicat să citești prospectul medicamentelor pe care le iei, dar și să te consulți cu medicul tău cu privire la ceaiurile consumate.

Contraindicații ceai de păpădie

Deși, cum am discutat, ceaiul de păpădie este considerat în general sigur pentru consumul în cantități moderate pentru majoritatea oamenilor, există anumite categorii de persoane care ar trebui să fie precaute sau să evite consumul acestuia fără acordul medicului:

Femeile însărcinate sau care alăptează

Siguranța ceaiului de păpădie în timpul sarcinii sau alăptării nu este pe deplin stabilită. Deoarece nu există suficiente studii care să ateste siguranța absolută, este recomandabil să se evite consumul de ceai de păpădie în aceste perioade sau să se ceară înainte sfatul medicului.

Persoanele alergice la plante din familia Asteraceae

Dacă ai alergie la plante precum cicoare, coada-șoricelului sau alte plante din familia Asteraceae, este posibil să ai și o reacție alergică la ceaiul de păpădie, deci e mai bine să-l eviți.

Pacienții care iau anumite medicamente

Ceaiul de păpădie poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi diureticele, anticoagulantele sau medicamentele pentru diabet. Dacă iei orice tip de medicament sau ai anumite boli, este important să discuți cu medicul înainte de a începe să consumi ceai de păpădie în mod regulat.

Pacienții cu calculi biliari

Deoarece ceaiul de păpădie poate stimula producția de bilă, ar putea fi contraindicat pentru persoanele cu istoric de calculi biliari sau alte afecțiuni ale vezicii biliare. În aceste cazuri, recomandarea noastră este să vorbești cu medicul curant înainte de a începe consumul acestui ceai.

De unde iei păpădii pentru ceai?

Nu are sens să cumperi păpădii pentru ceai în timpul sezonului cald dacă ai în propria grădină sau ai pe cineva de la care poți culege. Atât timp cât ești sigur că păpădiile pe care le vei culege nu sunt tratate cu substanțe toxice, le poți folosi fără probleme. Spală bine păpădiile după ce le culegi și apoi lasă-le să stea 15‑20 de minute într-un vas cu apă. Abia apoi le poți folosi pentru a prepara ceai.

Dacă ai de gând să folosești rădăcinile păpădiilor, spală-le bine, taie-le mărunt și apoi pune-le într-o tavă pe care o vei ține la cuptor, la 180 de grade, timp de 2 ore. Vei folosi apoi câte 1‑2 lingurițe de rădăcină pentru o ceașcă de ceai.

Dacă nu ai de unde lua păpădii sau nu ești sigur cum să le folosești, e cel mai bine să cumperi direct de la un magazin naturist sau de la o farmacie și să urmezi instrucțiunile de preparare de pe cutia cu ceai.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Dandelion Tea: What It Is and 5 Benefits 
https://health.clevelandclinic.org/dandelion-tea-benefits/
NCBI - New Perspectives on the Effect of Dandelion, Its Food Products and Other Preparations on the Cardiovascular System and Its Diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9002813/
Studiul „New Perspectives on the Effect of Dandelion, Its Food Products and Other Preparations on the Cardiovascular System and Its Diseases”, apărut în Nutrients. 2022 Apr; 14(7): 1350. Published online 2022 Mar 24. doi: 10.3390/nu14071350, autori: Beata Olas 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0