7 lucruri surprinzătoare despre ceai

Cafeaua este băutura preferată a dimineții pentru mulți oameni. Însă, conform studiilor, consumul de ceai îl depășește pe cel de cafea în întreaga lume. Iată câteva alte fapte care te pot surprinde.

1. Este cea mai consumată băutură din lume. După apă, ceaiul este cea mai populară băutură pentru oamenii din întreaga lume. China, Turcia și Marea Britanie sunt țările unde se consumă cel mai mult această băutură. Zilnic, jumătate dintre americani îl consumă - deși marea majoritate este consumat sub formă de ceai cu gheață (ice tea).

2. Este o băutură sănătoasă pentru inimă. O marcă populară de ceai a primit aprobarea de la FDA pentru a afișa o afirmație de sănătate pentru ceaiul negru și verde simplu, care spune: „Poate ajuta la sănătatea inimii”. Consumatorii acestei băuturi pot avea rate mai mici de boli de inimă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

3. Nu conține calorii. La fel ca și cafeaua, ceaiul simplu conține doar câteva calorii per cană și nu are zahăr. Dar ceea ce se adaugă poate schimba asta. Un ceai dulce mediu și un latte cu matcha cu gheață de la restaurantele de tip fast-food au aproximativ 7 lingurițe de zahăr. American Heart Association recomandă nu mai mult de 6-9 lingurițe pentru întreaga zi.

4. Toate sortimentele provin de la aceeași plantă. Soiurile pot arăta și avea un gust diferit, dar tot ceaiul real provine din planta Camellia sinensis. Soiurile - negru, alb, oolong și verde - sunt realizate prin prelucrarea diferită a plantei. De exemplu, ceaiul negru provine din frunze care sunt expuse mai mult aerului (numită oxidare) decât ceaiul verde. Ceaiurile din plante, pe de altă parte, nu provin din planta respectivă. În schimb, sunt infuzii de plante diferite.

TESTARE PCR COVID-19

5. Este la fel de hidratant ca apa. Este posibil să fi auzit că băuturile care conțin cofeină nu „contează” cumva când vine vorba de hidratare. Dar de fapt aici nu este cazul. Ceaiul este mai mult de 99% apă, deci calitățile hidratante ale ceaiului compensează orice efect diuretic.

6. Conține aceiași compuși sănătoși ca și broccoli. Flavonoizii sunt compuși naturali ai plantelor care au beneficii potențiale pentru sănătate, iar alimente precum strugurii, fructele de pădure și broccoli le conțin. Ceaiul este o sursă deosebit de bogată. Conform unei baze de date USDA, 1 cană de ceai negru are 170 de miligrame de flavonoide, în timp ce 1 cană de broccoli are aproximativ 3 miligrame.

7. Uneori poate fi servit cu spumă de lapte și brânză (naigai cha). Ceaiul cu lapte și brânză este extrem de popular. Dar ai grijă la modul în care ți se prepară: ceaiul trebuie să aibă un topping compus dintr-un  amestec spumos de lapte, cremă de brânză și frișcă și un strop de sare de mare. Nu are exact același gust ca al ceaiului simplu, dar s-ar putea să descoperi un desert unic!

Ce ceaiuri poți bea și ce beneficii îți aduc

• Ceaiul verde poate reduce riscul de diabet de tip 2 și poate promova sănătatea inimii

Ceaiul verde, din planta Camellia sinensis, a fost venerat de secole pentru proprietățile sale medicinale. Ceaiurile albe, oolong, verzi și negre fac parte din familia ceaiului verde; acestea diferă în funcție de nivelul lor de fermentație. Ceaiul alb este obținut din frunzele delicate, nefermentate ale plantei, ceaiul oolong este parțial fermentat, frunzele de ceai verde sunt procesate rapid pentru a nu permite fermentarea, iar frunzele de ceai negru sunt foarte fermentate și oxidate, ceea ce le conferă un nivel mai ridicat de cofeină. Matcha se găsește sub formă de pulbere de ceai verde, dar cele două au proprietăți și profiluri nutriționale ușor diferite.

• Ceaiul negru poate reduce declinul cognitiv și inflamația

Ceaiul verde este cel mai cunoscut pentru proprietățile sale potențiale de stimulare a sănătății, dar ceaiul negru pare să ofere și multe beneficii.

Dovezile științifice sugerează că ceaiul negru poate juca un rol în prevenirea declinului cognitiv, inflamației, bolilor de inimă, diabetului și cancerului. Un studiu publicat în ianuarie 2016 în Jurnalul de nutriție, sănătate și îmbătrânire a constatat că consumul regulat de ceai negru (precum și ceaiul verde și oolong) a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta o tulburare neurocognitivă, cum ar fi demența, la vârstnici, în special pentru femei.

• Ceaiul Oolong poate contribui la niveluri mai sănătoase de colesterol

Ceaiul Oolong este un ceai parțial oxidat, între ceaiul negru și cel verde, iar concentrația sa de polifenoli oferă multe beneficii pentru sănătate.

Consumul de oolong arată, de asemenea, promițător în a ajuta oamenii să mențină sau să atingă o greutate sănătoasă. Un alt studiu a sugerat că extractul de ceai oolong ar putea ajuta la reducerea grăsimii corporale și poate ajuta la prevenirea obezității.

• Ceaiul de mușețel poate ajuta somnul și susține imunitatea

Dacă ai probleme cu somnul, îți recomandăm să savurezi o ceașcă de ceai de mușețel pentru a te relaxa. Deoarece ceaiul de mușețel este un ceai din plante care nu conține cofeină, poate fi o băutură calmantă înainte de culcare.

Mușețelul este una dintre cele mai vechi plante medicinale documentate, cu o varietate de proprietăți curative. Ceaiul de mușețel poate sprijini imunitatea, mai ales acum în sezonul rece. Consumul de ceai de mușețel poate fi, de asemenea, benefic pentru femeile care se confruntă cu sindromul premenstrual, potrivit unei cercetări publicate în decembrie 2019 în Journal of Pharmacopuncture. Cercetătorii au remarcat proprietățile anti-inflamatorii și anti-anxietate ale ceaiului. 

• Ceaiul de ghimbir poate ajuta la tratarea grețurilor

Ai probleme cu grețurile sau cu digestia? Încearcă un ceai de ghimbir, care este cunoscut pentru capacitatea sa de a ameliora stresul digestiv.

Potrivit unei recenzii publicată în martie 2016 în revista Integrative Medicine Insights, ghimbirul, o rădăcină veche cunoscută pentru proprietățile sale medicinale, este un tratament sigur și eficient pentru greață și vărsături.

Cercetările sugerează, de asemenea, că ghimbirul ajută la reducerea senzației de greață post-chimioterapie la adulții cu cancer. Mai mult, gingerolii, compușii care conferă ghimbirului gustul și mirosul caracteristic, pot fi utili în terapiile care ajută la protejarea împotriva bolilor precum diabetul și cancerul, notează cercetătorii.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
My cup of brie: is cheese tea as grim as it sounds?

Tea consumption and the risk of atherosclerotic cardiovascular disease and all-cause mortality

Tea consumption reduces the incidence of neurocognitive disorders: Findings from the Singapore longitudinal aging study


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0