Ce ochelari alegem pentru copii?

Unul din patru copii are nevoie de corectie optica prin ochelari. Cand vine vorba de alegerea ochelarilor pentru micutii pacienti, parintii au multiple intrebari – ce fel de rame? Dar lentilele? Pe langa aceste detalii tehnice, ce ne facem daca micutul pacient refuza sa poarte ochelarii?

Intr-o prima faza, toti copiii refuza sa stea cu ochelarii, este normal – acestia sunt un accesoriu nou pe care el trebuie sa-i poarte permanent. Insa, in timp (cateva zile pana la una-doua saptamani), cel mic se va obisnui cu ramele, mai ales daca dioptriile sunt mari si beneficiul vizual este unul semnificativ.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru acceptarea mai facila a ochelarilor, lasati copilul sa aleaga ramele, sa le probeze si, mai ales, sa ii placa. Nu uitati de accesoriile care pot fi alese – lantisoare, snururi colorate sau tocurile (chiar si cu personajul preferat de desene animate).

Daca parintii poarta ochelari, puteti fi un exemplu pozitiv pentru copii – purtati-va corectia optica, asa cum v-a fost prescris. Curatati-va ochelarii impreuna cu cel mic – in acest fel, va fi mai responsabil cu ei. Explicati-i ca ochelarii nu sunt o alta jucarie, asadar nu se vor imprumuta colegilor de gradinita sau de scoala.

Alegerea ramelor

Ramele pentru copii sunt, de cele mai multe ori, din silicon – un material moale si foarte potrivit pentru copiii nazdravani. Cu acest gen de rame nu exista riscul ca cel mic sa se raneasca purtand ochelarii. De obicei, aceste rame nu au balamale, astfel ca se pot deteriora mai greu si nu exista riscul de inghitire a partilor mici componente.  

Daca la bebelusi alegem rame din material moale, flexibil, pentru tinerele domnisoare sau cavaleri exista rame moderne, ca de adulti. Acestea pot fi din plastic sau metal, insa cel mai important este ca privirea copilului sa fie cat mai prin centrul lentilei.

Deoarece copiii privesc mult in partea de sus (inspre adulti), este bine sa le alegem rame mai inalte, care sa urce inspre zona sprancenelor. Pentru cei care au dioptrii mari, se recomanda ramele cu dimensiuni mai mici si mai rotunde, pentru ca lentilele sa fie estetice.

Pentru copiii care fac sport, exista rame speciale pentru genul acesta de activitati, astfel incat cel mic sa poarte dioptria necesara mereu.

Lungimea bratelor este importanta pentru ca rama sa stea corect pe fata copilului. Daca bratele sunt prea lungi, atunci rama aluneca pe nas, iar copilul poate sa priveasca pe deasupra lentilelor (incorect). Daca rama sta prea lipita de fata, exista riscul ca lentilele sa se abureasca si cel mic sa nu vada bine.

Alegerea lentilelor

Cel mai recomandat material pentru lentilele ochelarilor este policarobonatul – un plastic incasabil. Practic, ochii copilului sunt complet protejati sub aceste lentile. Pentru copii, se exclude portul lentilelor din sticla – acestea au risc mare de spargere si provocarea unor accidente.

In ceea ce priveste tratamentul aplicat pe lentile, majoritatea copiilor folosesc dispozitive electronice in viata de zi cu zi. Astfel, un tratament antireflex se impune sa fie aplicat pe lentile. Acesta are rolul de a respinge reflexiile si lumina albastra emisa de ecrane (portiunea de lumina vizibila, daunatoare in caz de expunere prelungita).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0