Ce efecte are cafeaua in primele 6 ore dupa consum

Consumul de cafea în cantități moderate are o mulțime de beneficii pentru sănătate, iar numeroase studii au confirmat acest lucru. După apă, cafeaua este a doua cea mai consumată băutură la nivel mondial. 

Efectele cafelei le resimțim cu toții, știi însă care este modul în care funcționează cafeaua odată ce pătrunde în organism și ce efecte secundare are cafeină?

Ce este cafeina

Cafeina este stimulentul din cafea, ceai, ciocolată și băuturi carbogazoase care reduce oboseala, crește vigilența și îți oferă un plus de energie. De asemenea, poate provoca insomnie, dureri de cap, deshidratare și hipertensiune arterială. Pentru mulți, cafeina este un instrument care îi ajută să se trezească și să se concentreze pentru activitățile de zi cu zi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cafeina este o substanță care se găsește în mod natural în peste 60 de plante, inclusiv boabe de cafea, frunze de ceai și păstăi de cacao care sunt folosite pentru a face ciocolată. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii (SUA) consideră cafeina ca fiind atât un aditiv alimentar, cât și un medicament.

Cantitatea de cafeină din alimente și băuturi variază. Pentru cafea și ceai, cantitatea de cafeină pe ceașcă depinde de marcă, de tipul de boabe sau de frunze folosite, de modul în care se prepară și de cât timp se infuzează. 

Cafeaua poate avea doar două miligrame de cafeină (cafea decofeinizată) pe ceașcă și până la 200 de miligrame pe ceașcă. Ceaiul tipic conține aproximativ 40 de miligrame de cafeină, dar poate varia de la nouă la 110 miligrame.  

Câtă cafea ar trebui să consumăm?

Un adult consumă în medie 200 mg de cafeină pe zi. Acesta este echivalentul a două cești de cafea. Consumul de până la 400 mg sau patru căni de cafea nu pune probleme pentru majoritatea oamenilor. Dar cafeină afectează oamenii în mod diferit, în funcție de greutate, sex și sensibilitatea lor la aceasta. Dacă ești sensibil la cafeină, chiar și cantitățile moderate pot provoca insomnie (probleme de somn), ritm cardiac rapid, anxietate și sentimente de neliniște. Experții în sănătate și nutriție sunt de acord că a consuma peste 600 mg de cafeină pe zi (echivalentul a patru până la șapte căni de cafea) este prea mult.

Cum acționează cafeina?

Odată consumată, cafeină este foarte rapid absorbită și distribuită în organism, inclusiv în creier. Aici cafeina provoacă efectul său cel mai clasic - te ajută să stai treaz și vigilent. Cafeina realizează acest lucru prin blocarea receptorilor care favorizează somnul din creier, numiți receptori de adenozină.  

Adenozina joacă multe roluri, inclusiv ajută la reglarea ciclului somn/veghe. Prin legarea de receptorii de adenozină din creier, adenozina activează receptorii. La rândul său, acest lucru declanșează căi care încetinesc activitatea neuronală și cresc senzația de somnolență.

Nivelurile de adenozină din creier fluctuează. Nivelurile sale sunt destul de scăzute până când ești complet treaz, dar cresc încet pe parcursul zilei. După câteva ore de la trezire, nivelul de adenozină crește până la un punct în care începe procesul de a deveni somnoros. Acest ciclu se repetă a doua zi.

Dar, așa cum am menționat, adenozina nu este singura moleculă care se poate lega de acești receptori care favorizează somnul din creierul tău. Și cafeină poate să facă asta. Cu excepția cazului în care cafeină se leagă de acești receptori, împiedicând legarea receptorilor de adenozină și activând efectele lor de stimulare a somnului, ținându-te treaz și alert. Din fericire pentru igiena somnului, cafeina nu rămâne în corpul tău pentru totdeauna.

Efectele cafelei asupra organismului

Principalele motive pentru care consumi cafea sunt: proprietatea acesteia de a ne spori concentrarea, de a ne face mai alerți și de a ne energiza. 

Iată care sunt efectele la nivel neurologic, dar și la nivel fizic, pe care cafeaua le are:

  • Substanțele active din cafea pătrund în sânge, iar apoi ajung direct la creier
  • Substanțele chimice din cafea blochează activitatea adenozinei, un neurotransmițător care ne face să ne simțim adormiți
  • Secreția de dopamină este sporită de consumul de cafea, ceea ce înseamnă că starea de spirit se îmbunătățește și devenim mai alerți
  • Și nivelul de acetilcolină crește, ceea ce înseamnă că este sporită activitatea musculară
  • Crește nivelul de serotonină așa că devenim mai energici și totodată mai relaxați, mai binedispuși
  • Cafeaua îmbunătățește rata metabolică
  • Substanțele chimice din cafea îmbunătățesc performanțele sportive și cresc anduranță

Care sunt simptomele consumului unei cantități mari de cafeină?

Cafeina poate avea un efect perturbator asupra somnului. Cel mai evident efect al acestui stimulent este că îngreunează procesul de somn. De asemenea, cafeina poate reduce cantitatea de somn profund de care ai nevoie.

Efectele cofeinei pot apărea chiar și atunci când o consumi prea târziu în timpul zilei, adică după ora 15:00. Un studiu mai vechi a constatat că dacă obișnuiești să consumi cafea cu 6 ore înainte de culcare se reduce timpul total de somn cu o oră. Aceste efecte pot fi, de asemenea, mai puternice la adulții în vârstă. Și asta se întâmplă pentru că organismul lor are nevoie de mai mult timp pentru a procesa cafeina. Consumul regulat de doze mari de cafeină poate provoca complicații în timpul sarcinii.

La doze mari, cafeina poate produce aceste efecte secundare comune:

  • Diaree
  • Transpiraţie
  • Greaţă
  • Creșterea ritmului cardiac
  • Creșterea ritmului respirator
  • Tremurături musculare

Simptomele de sevraj pot apărea atunci când încetezi să mai bei cafea, după ce o consumi în mod regulat o perioadă lungă de timp. Aceste simptome includ:

  • Dureri de cap
  • Somnolenţă
  • Niveluri scăzute de energie
  • Dispoziții proaste

Cine ar trebui să evite cafeina?

Cafeina ar trebui evitată de persoanele care:

  • Au tulburări de somn, cum ar fi insomnia.
  • Au ulcer sau reflux gastroesofagian.
  • Au migrene sau dureri de cap cronice.
  • Au hipertensiune arterială.
  • Iau anumite stimulente, antibiotice, medicamente pentru astm și medicamente pentru inimă. Aceste medicamente pot interacționa cu cafeină.
  • Au fost diagnosticate cu anxietate.
  • Au bătăi rapide sau neregulate ale inimii.

Ce se întâmplă în corp după ce bei cafea

Iată ce se întâmplă, pas cu pas, în organismul tău, timp de 6 ore după ce îți bei cafeaua:

  • După 10 minute: imediat după ce iei prima înghițitură de cafea, cafeină ajunge în sânge. Așadar, bătăile inimii sunt accelerate, tensiunea arterială crește, la fel și energia.
  • După 20 minute: la 20 de minute după ce îți bei cafeaua te vei simți foarte bine întrucât cafeină are un impact direct asupra adenozinei, neurotransmițătorul responsabil pentru senzația de somnolență. Totodată, secreția de dompamină este stimulată așa că te vei simți energic și totodată vei avea o dispoziție de zile mari.
  • După 30 de minute: la jumătate de oră după ce îți termini cafeaua, organismul începe să producă adrenalină, așa că vei respira mai bine și mușchii tăi vor fi mai puternici. Tot acum se dilată și pupilele, așa că vederea este îmbunătățită pentru o perioadă scurtă de timp.
  • După 40 de minute: se eliberează și serotonina și starea ta este din ce în ce mai bună. Totodată, apar îmbunătățirile la nivelul coordonării mișcărilor.
  • După 60 de minute: anxietatea este diminuată la o oră după ce se consumă cafeaua, asta datorită dopaminei care asigură o stare de bine ce combate anxietatea.
  • După 4 ore: la 4 ore după ce îți bei cafeaua, vei observa cum energia începe să se diminueze. Acest lucru se petrece pentru că o cană de cafea nu te face să fii mai energic, ci maschează oboseala, făcându-te doar să te simți mai energic. Ceea ce înseamnă că ești mai alert, deci consumi mai multă energie, așa că nu e de mirare că la un moment dat oboseala te copleșește. Un alt efect pe care cafeaua îl are la 4 ore după consum este creșterea acidității la stomac din cauza accelerării metabolismului.
  • După 6 ore: efectele cafelei dispar complet, însă organismul începe să o elimine întrucât cafeaua are efect diuretic, stimulând activitatea rinichilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În concluzie, cafeina este doar o modalitate prin care poți crește vigilența și combate somnolența. Datorită posibilelor efecte adverse, ai putea lua în considerare limitarea consumului zilnic la 300 mg pe zi. Aceasta înseamnă aproximativ 3 căni mici de cafea.

De asemenea, este important să iei în considerare și alte moduri prin care să crești în mod natural nivelul de energie fără cafeină. De exemplu:

  • Bea mai multă apă.
  • Dormi cel puțin 7 ore pe noapte.
  • Evită somnul în timpul zilei.
  • Consumă alimente proaspete, care-ți pot furniza energia de care ai nevoie și evită alimentele procesate.
  • Fă mișcare zilnic, dar nu prea aproape de ora de culcare.

Discută cu medicul de famile dacă te simți mai mereu obosit. Este posibil să ai o tulburare de somn nediagnosticată. Anumite afecțiuni, cum ar fi depresia, pot afecta, de asemenea, nivelul de energie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Houston Methodist Leading Medicine - Caffeine & Sleep: How Long Does Caffeine Keep You Awake?
https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2021/oct/caffeine-sleep-how-long-does-caffeine-keep-you-awake/
Sleep education - Sleep and caffeine
https://sleepeducation.org/sleep-caffeine/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0