Cat ne lasam copiii la ecrane digitale?

Pana de curand, Academia Americana de Pediatrie interzicea complet expunerea la ecrane digitale a copiilor sub 2 ani. Recent, acest ghid s-a schimbat, insa regulile nu s-au relaxat foarte mult!

probleme-vedere-calculator

Deseori, atunci cand parintii ma intreaba care este timpul normal de petrecut in fata telefonului sau a tabletei, raspunsul meu este “cat mai putin”. Cel mai mare soc il au parintii copiilor sub doi ani, carora le transmit ca zero expunere este indicatia Academiei Americane. Sigur, o mamica ce sta mereu cu cel mic, mai are de facut si treburi in casa sau poate isi doreste cateva momete de relaxare, va apela la aceste dispozitive pentru scurte momente in zi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Absolut toti copiii care ajung la cabinetul meu stau la ecrane (fie ele de telefon, tableta, calculator sau televizor). Dar cat pot sta pe zi, pentru a nu fi foarte daunator?

Problema copiilor foarte mici – de 18 -24 de luni – este ca, desi se uita cu atentie la imaginile proiectate pe ecrane, creierul lor nu poate procesa imaginea bidimensionala perceputa. Abia dupa varsta de un an si jumatate, creierul face analogii intre imaginea virtuala si cea din viata reala. Cel mai bine, copiii invata din interactiunea cu persoanele din mediul lor. In acest sens, Academia Americana a relaxat regulile si permite copiilor sub 18 luni sa priveasca monitoarele pentru o conversatie video cu un bunic sau o alta ruda apropiata,  aflate la distanta. In continuare, ideea de nu fi expusi la ecrane, sub aceasta varsta, este cea mai sanatoasa.

Cand vine vorba de invatat, copiii percep cel mai bine realitatea atingand obiectele, pipaindu-le, aruncandu-le si interactionand cu fete cunoscute. De aceea, dupa 18 luni, pana in 2 ani, Academia permite utilizarea ecranelor ca pe o carte, impunand conditia ca parintele sa fie alaturi de copil si ca acesta sa-i explice sau sa-i repete ceea ce este expus pe ecran.

Ce aduce daunator un ecran de telefon?

Daca cel mic nu mananca decat uitandu-se la tableta, preferam sa il lasam sa se uite la un ecran cateva minute decat sa sara peste masa. Din punct de vedere oftalmologic, lumina emisa de aceste ecrane contine o parte de lumina extrem de daunatoare in timp (asa numita lumina albastra, raspunzatoare de aparitia cataractei sau a degenerescentei maculare legate de varsta). Acest efect este cumulativ in timp, astfel ca, daca expunerea a inceput foarte devreme in viata, vom asista la instalarea acestor boli prematur – cataracta la 40 de ani, de exemplu.

Din punct de vedere psiho-social, efectele negative apar pe multiple planuri – dezvoltarea limbajului, abilitatea de a citi, memoria pe termen scurt, dar si probleme cu somnul si atentia. Tot ceea ce copilul este programat sa foloseasca in dezvoltarea lui – limbaj verbal/corporal, expresii faciale, tonul vocii – este eliminat folosind aceste ecrane digitale.

Din pacate, chiar si utilizarea televizorului ca fundal (“nimeni nu se uita la el, doar ascultam muzica”), poate sa duca la intarziere in dezvoltarea limbajului. In momentul in care cel mic va ajunge la scoala, deficitul de atentie isi va spune cuvantul.

Ce se intampla dupa varsta de 18 luni – 2 ani?

Lucrurile se schimba, iar cel mic isi poate lua singur informatiile si din programe educationale de la televizor. Acum, aceste activitati trebuie alese cu foarte mare grija – dezvoltare limbaj, gandire matematica, stiinte, rezolvarea problemelor.

Totusi, indiferent de ceea ce priveste, timpul la ecran al celui mic nu trebuie sa depaseasca o ora pe zi (intre 18 luni si 5 ani). Acest timp scade daca exista afectiuni oftalmologice care pot fi agravate de aceste obiceiuri (miopie sau strabism de exemplu). De asemenea, Academia interzice introducerea ecranelor in timpul meselor sau cu o ora inainte de culcare.

Ce sa aleg intre televizor si telefon?

Din punct de vedere oftalmologic, atunci cand ochii privesc la distanta, acest lucru se face cu minimul de efort din partea structurilor oculare. Lucrurile devin din ce in ce mai stresante atunci cand obiectele sau ecranele se apropie de ochi – cu cat mai mic si mai aproape un obiect, cu atat mai mare efortul depus de ochi sa-l focalizeze. Din pacate, suprasolicitarea acestui sistem de focalizare la aproape duce in timp la aparitia si dezvoltarea miopiei. Cum lectiile nu le putem elimina din contextul vietii de zi cu zi a celor mici, macar telefoanele si tabletele sa le limitam din activitatea lor zilnica.

Sa va bucurati de activitati “live” alaturi de puiutii Dvs, acestea il vor transforma in omul de maine!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0