Schimbarile in stilul de viata la pacientii cu cancer pulmonar

Dupa primirea diagnosticului de cancer la plamani, e necesar ca pacientul sa faca o serie de schimbari la capitolul stil de viata, schimbari care sa il ajute sa amelioreze simptomele, dar si sa incetineasca evolutia cancerului si sa imbunatateasca calitatea vietii.

Este foarte important ca pacientul bolnav de cancer sa adopte un stil de viata cat mai sanatos. Acesta ar trebui sa faca o serie de schimbari la capitolul lifestyle.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Renuntarea la fumat – in primul rand, pacientul care a primit diagnosticul de cancer pulmonar ar trebui sa renunte la fumat. Fumatul nu va face altceva decat sa accelereze evolutia bolii. Fumul de tigara creste riscul de complicatii ale cancerului pulmonar, dar incetineste totodata si vindecarea tesuturilor. Renuntarea la fumat va intari si sistemul imunitar.

Adoptarea unei alimentatii sanatoase – o dieta sanatoasa va asigura organismului nutrientii de care are nevoie pentru a se vindeca dar si pentru repararea tesuturilor. Starea de spirit este si ea imbunatatita de o dieta sanatoasa. Fructele, legumele, grasimile sanatoase si cerealele integrale ar trebui sa faca parte din alimentatia bolnavului diagnosticat cu cancer la plamani.

Cancerul, dar si tratamentul pentru cancer, poate reduce apetitul. Este necesar ca pacientul sa faca eforturi si sa se hranesca corespunzator, pentru ca organismul sa se vindece.

Practicarea unui sport in mod regulat – bolnavul de cancer ar trebui sa faca miscare, de preferat activitati sportive de intensitate slaba sau moderata. Sportul energizeaza corpul, sustine sistemul imunitar si totodata imbunatateste starea de spirit.

Odihna corespunzatoare – oboseala este unul dintre principalele simptome ale cancerului, insa totodata si o consecinta a tratamentului pentru cancerul pulmonar. Odihna corespunzatoare este importanta, de aceea pacientul trebuie sa isi faca un program de somn pe care sa il respecte cu strictete.

Cauta sprijinul comunitatii – primirea unui diagnostic atat de dur poate ingrozi pe oricine. Anxietatea, depresia si tulburarile de somn apar adesea din cauza impactului emotional pe care un asemenea diagnostic il are asupra individului. De accea, este recomandat ca pacientul sa primeasca sprijinul familiei si prietenilor, sa apeleze la un psihoterapeut, dar si sa caute ajutor in sanul comunitatilor religioase sau grupurilor de suport.

 

 

Reducerea riscului de infectii – atat cancerul, cat si tratamentul administrat in caz de cancer pulmonar, suprima activitatea sistemului imunitar. Acest lucru creste riscul de infectie, iar infectiile, fie ele si banale, pot avea consecinte serioase in cazul bolnavilor care sufera de cancer. Poti reduce riscul de infectie prin respectarea urmatoarelor indicatii:

  • Spala-ti mainile des pentru a reduce sansele de a contracta germeni. Tine mereu la indemana un dezinfectant pe care sa il folosesti atunci cand nu te poti spala pe maini.
  • Evita locurile aglomerate, in special in perioada virozelor si gripelor.
  • Dezinfecteaza suprafetele cu care intri in contact.
  • Discuta cu medicul tau despre imunizarea impotriva gripei sau pneumoniei.

Terapia cu ozon si cu  oxigen – pentru sporirea calitatii vietii, pacientul poate folosi autohemoterapia cu ozon, precum si terapiile  cu masca de oxigen, normo sau chiar hiperbaric, care asigura o mai buna difuzare a oxigenului in tesuturi. Dupa folosirea acestor terapii, pacientul va avea mai multa energie si calitatea vietii sale va fi sporita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0