Cele mai raspandite mituri despre alunite, DEMONTATE

Ca orice subiect asupra caruia se discuta mult, exista unele mituri legate de alunite.

Probabil cel mai frecvent mit este acela legat de faptul ca, daca scoatem o alunita, ea se va intinde si va metastaza. Acest lucru nu este adevarat. In primul rand, metastazarea apare in cazul tumorilor maligne, nu in cazul celor benigne, cum sunt alunitele, chiar si cele atipice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Metastazarea reprezinta desprinderea unor celule maligne de tumora primara si ajungerea lor la nivelul altor tesuturi sau organe. Metastazarea se face pe mai multe cai - prin contiguitate (din aproape in aproape), pe cale vasculara (prin vasele ce dreneaza zona tumorii) si pe cale limfatica (prin vasele limfatice). Riscul de metastazare este cu atat mai mare cu cat tumora este de dimensiuni mai mari. Cu cat tumora este mai mica, sansele ca celulele canceroase sa se desprinda sunt si ele mai mici.

Atunci cand se practica excizia chirurgicala a unei alunite, chiar a uneia atipice (ea fiind o formatiune benigna), nu exista riscul ca aceasta sa metastazeze. Indepartarea alunitelor cu risc crescut se face in scop profilactic, preventiv.

In cazul exciziei unei formatiuni care este maligna, deci un cancer de piele, excizia se face tocmai pentru a indeparta toate celulele tumorale din piele; nemaifiind celule canceroase, nu va mai exista substratul aparitiei metastazelor. Excizia se practica scotand si tesut sanatos din jur. Asadar, excizia chirurgicala este curativa (vindeca!), exceptie facand cazurile de tumora avansata.

Cu toate acestea, se poate intampla uneori si ca formatiunea sa fi apucat deja sa metastazeze la momentul exciziei, dar metastazele sunt atat de mici, incat nu pot fi depistate prin metodele investigationale ale medicinei. Aceste metastaze se vor dezvolta ulterior indepartarii tumorii primare.

Un alt mit legat de alunite este acela ca cele periculoase sunt numai cele reliefate, elevate, iar ca cele plane, ca niste pete, nu prezinta niciun risc. Realitatea este invers, in cele mai multe cazuri. Intr-adevar, o parte dintre formatiunile cutanate reliefate, nodulare, reprezinta cancere de piele. Insa cele mai multe melanoame sunt de tipul leziunilor plate, uneori ca niste pete, forma de melanom extensiv in suprafata.

Un al treilea mit se refera la faptul ca melanomul este o formatiune care are intotdeauna culoare neagra. Acesta este cazul in cele mai multe din situatii, dar exista cazuri in care melanomul nu este pigmentat. Acesta poarta numele de melanom amelanotic si poate fi de culoarea pielii sau de culoare roz-rosu. Acesta este inca un motiv pentru care orice formatiune suspecta de pe piele trebuie evaluata de medicul dermatolog.

Daca o alunita are fire de par crescute in ea, nu poate fi vorba despre cancer – acesta este mit ce poate pune viata pacientului in pericol, determinandu-l sa stea linistit acasa, convins fiind ca nu are melanom. Ei bine, este adevarat ca de multe ori melanomul determina caderea firelor de par din alunite, insa acest lucru se petrece abia in stadiu avansat al cancerului de piele. Si avand in vedere ca diagnosticul stabilit timpuriu face diferenta dintre vindecare si metastazare, ideal ar fi ca pacientul sa ajunga la medic inainte ca melanomul sa fie in stadiu avansat.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0