Melanomul malign rezecabil - un nou standard terapeutic?

Melanomul malign cutanat este cel mai agresiv cancer cutanat și unul dintre cele mai agresive cancere, răspunzător pentru peste 90% dintre decesele cauzate de cancerele cutanate. Ce tratamente țintite pentru melanom malign pot fi utile și ce arată cercetările recente?

Când vorbim de melanom malign cutanat, punctul de plecare este reprezentat de melanocit, celula pigmentară situată la nivelul pielii, celulă care suferă o serie de alterări genetice sau alterări ale ADN-ului. La nivel global, se estimează peste 250.000 de cazuri cu peste 50.000 decese, numerele fiind în creștere, în ciuda progreselor terapeutice înregistrate.

Peste 90% dintre cazurile de melanom malign sunt diagnosticate în stadiul rezecabil. Supraviețuirea la 10 ani scade de la 75‑98%, pentru melanoamele localizate, la 24‑88% la cei cu metastaze ganglionare locoregionale sau metastaze la distanță.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce înseamnă că melanomul este rezecabil?

Melanomul malign este considerat rezecabil atunci când este într-o etapă timpurie sau când a fost detectat într-un stadiu în care poate fi complet îndepărtat chirurgical cu margini curate. În acest context, rezecabil se referă la posibilitatea de a elimina complet melanomul din organism printr-o intervenție chirurgicală.

Pentru a determina dacă un melanom este rezecabil sau nu, medicii iau în considerare mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea leziunii, adâncimea de penetrare în piele, extinderea locală a melanomului și dacă s-a răspândit la ganglionii limfatici sau alte organe. Melanomul care este limitat la stratul superior al pielii (epidermă) și nu a invadat straturile mai profunde ale pielii are șanse mai mari de a fi rezecabil.

Tratamentul standard pentru melanomul rezecabil implică, în general, excizia (îndepărtarea) completă a leziunii melanomului și a unui margini sănătoase de piele din jurul acesteia. Dacă melanomul este detectat într-un stadiu timpuriu și nu s-a răspândit, șansele de vindecare sunt foarte bune. Cu toate acestea, în cazurile în care melanomul a fost detectat într-un stadiu mai avansat sau s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la alte organe, tratamentul poate implica și alte terapii, cum ar fi radioterapia, terapia țintită sau imunoterapia. 

În timp ce incidența melanomului continuă să crească față de anii precedenți, ratele mortalității au scăzut cu ~4% pe an din 2015, arată un studiu recent. Acest declin reflectă progrese semnificative în tratamentul bolii avansate și metastatice, dintre care cele mai semnificative sunt terapiile țintite și imunoterapiile. Spre deosebire de chimioterapii sau radiații, în care terapia induce direct moartea celulelor canceroase, imunoterapiile stimulează sistemul imunitar al pacientului să controleze și să elimine tumora.

Chimioterapia era standardul terapeutic în melanomul malign cutanat

Până nu demult, standardul terapeutic în melanomul metastatic era reprezentat de chimioterapie, procedură terapeutică cu rate modeste de răspuns și, implicit, cu impact modest asupra supraviețuirii. În ultimii ani însă, proceduri revoluționare de tratament de tipul imunoterapiei sau terapiei target au schimbat radical evoluția și prognosticul acestei afecțiuni. Același beneficiu a fost raportat în boala localizată, după rezecția bolii regionale, în condițiile terapiei adjuvante.

Rolul terapiei neoadjuvante în melanomul malign 

Odată cu implementarea terapiei neoadjuvante (terapia inițiată înaintea unei intervenții chirurgicale cu scop curativ), situația pare să se îmbunătățească vizibil. Prin administrarea terapiei neoadjuvante, răspunsul terapeutic poate fi ușor măsurat prin compararea biopsiei tisulare anterioare cu piesa de excizie chirurgicală, pe această cale putându-se face aprecieri legate de eficiența imunoterapiei sau a terapiei target. Deoarece pacienții prezintă o heterogenitate semnificativă în privința răspunsului la diversele terapii aplicate, răspunsul la tratamentul neoadjuvant poate orienta către opțiunile terapeutice subsecvente cele mai eficiente în condiții de adjuvanță sau boală metastatică.

Majoritatea studiilor clinice care au avut ca obiect terapia neoadjuvantă au evaluat răspunsul patologic complet (pcR), ceea ce înseamnă dispariția completă a elementelor de boală pe piesa de rezecție, și au încercat să stabilească o corelație între pcR și rata de recidivă, respectiv supraviețuirea globală.

Rezultatele cele mai bune au fost obținute cu imunoterapie cu inhibitori ai punctelor de control, fie că este vorba de inhibitori ai receptorului CTLA‑4 (ipilimumab), fie că este vorba de inhibitori ai proteinei morții programate (PD‑1) - pembrolizumab, nivolumab. Asocierea celor doi inhibitori are efect sinergic, cu ameliorări semnificative ale supraviețuirii fără progresie și a supraviețuirii generale, asociere care tinde să devină standard terapeutic și în tratamentul neoadjuvant.

Și alți agenți terapeutici extrem de importanți au drept țintă gena BRAF, care codifică o proteină implicată în tumorigeneză. Aproximativ 50% dintre melanoame au gena BRAF exprimată, ceea ce face ca terapia neoadjuvantă cu agenți anti BRAF să fie o opțiune extrem de atrăgătoare (vemurafenib, dabrafenib, encorafenib). Așadar, sunt pași preliminari care pregătesc terenul pentru o nouă abordare terapeutică în cancerele avansate rezecabile, prin utilizarea terapiei neoadjuvante, fie că este vorba de imunoterapia combinată, fie că este vorba de terapia target.

Tratamentele țintite sunt importante

Aproximativ 40 sau 50 din 100 de pacienți cu melanom au modificări (mutații) în anumite gene, ceea ce determină celulele să se dezvolte și să se dividă mult prea repede. Dacă la un pacient au fost indentificate mutații genetice, anumite medicamente pot fi utilizate pentru a ținti în mod clar aceste mutații genetice, pentru a încetini sau stopa dezvoltarea celulelor canceroase. Posibile terapii target sunt:

Vemurafenib

Acesta este un medicament care blochează activitatea unei mutații genetice canceroase, cunoscute sub denumirea de BRAF V600. Este recomandat ca tratament pentru pacienții care au fost testați pozitiv pentru această mutație și care au melanom avansat local sau cei care au melanom care s-a extins.

Dabrafenib

Și acest medicament blochează activitatea BRAF V600. Este recomandat de experți pentru a trata adulții cu mutația BRAF V600 care au melanom care nu s-a extins în alte zone ori care nu poate fi excizat chirurgical.

Trametinib

Acest medicament blochează activitatea proteinei BRAF anormale, încetinind creșterea sau extinderea cancerului de piele. Este recomandat de experți fie pentru a fi utilizat singur, ori în combinație cu dabrafenib, pentru a trata pacienții cu melanom cu o mutație a genei BRAF V600, în cazul în care tumora s-a extins ori nu poate fi excizată chirurgical.

Encorafenib 

Acesta este cel mai nou inhibitor BRAF aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Un studiu recent care a implicat pacienți BRAF V600 cu metastaze a demonstrat că terapia combinată de encorafenib cu binimetinib, un inhibitor de MEK, a crescut în continuare supraviețuirea fără progresie la 15 luni comparativ cu monoterapie cu encorafenib și vemurafenib în monoterapie.

Terapia combinată cu vemurafenib și cobimetinib, un alt inhibitor de MEK, a crescut, de asemenea, supraviețuirea fără progresie, cu o creștere nesemnificativă a toxicității comparativ cu dabrafenib în monoterapie. Terapia combinată a redus, de asemenea, riscul de malignități secundare induse de terapie fără a crește ratele altor toxicități severe, mai spun oamenii de știință.

În prezent, există și cinci categorii majore de vaccinuri pentru melanom aflate în curs de dezvoltare: vaccinuri țintite pe celulele melanomului, vaccinuri cu celule dendritice, vaccinuri pe bază de peptide, vaccinuri pe bază de vectori și vaccinuri ARNm sau ADN. Aceste vaccinuri sunt destinate nu prevenirii, ci tratamentului, activând sistemul imunitar al pacientului pentru a incita un răspuns antitumoral împotriva unui cancer cunoscut sau pentru a preveni reapariția bolii.

Se poate preveni melanomul malign?

Melanomul malign este o formă agresivă de cancer de piele care poate fi tratată cu succes în stadiile incipiente, mai ales atunci când este rezecabil (adica poate fi îndepărtat complet prin chirurgie). Prevenirea melanomului malign rezecabil se concentrează pe reducerea riscului de dezvoltare a acestuia și pe depistarea precoce a eventualelor leziuni melanocitare anormale. Iată câteva măsuri de prevenire și de detectare timpurie:

Protecție solară

Folosește o cremă de protecție cu un filtru solar cu spectru larg (care protejează împotriva razelor UVA și UVB) cu un factor de protecție solară (SPF) adecvat pielii tale nu doar când mergi la plajă, ci și când ieși din casă și stai mult timp afară, mai ales dacă mergi prin soare puternic sau lucrezi în soare. De asemenea, poartă îmbrăcăminte și accesorii de protecție, cum ar fi haine lungi, largi și respirabile, pălării cu boruri mari și ochelari de soare cu protecție UV. Limitează expunerea la soare în timpul orelor de vârf, când radiațiile UV sunt cele mai puternice (între orele 10 dimineața și 4 după-amiaza).

Autoexaminare

Verifică-ți periodic pielea pentru a observa orice modificări ale alunițelor, petelor sau leziunilor existente. Dacă observi schimbări în dimensiune, formă, culoare sau textură, mergi imediat la medicul de familie care îți poate da o trimitere la dermatolog.

Controlul dermatologic regulat

Chiar dacă nu ți se pare că observi alunițe neobișnuite, pete sau excrescențe care arată ciudat, mergi regulat la un dermatolog pentru examinări ale pielii. Un specialist poate detecta schimbările subtile care pot fi semne timpurii ale melanomului.

Evită bronzarea

Deși multe persoane au impresia că bronzul este ceva sănătos, în realitate vorbim de piele arsă. Expunerea la razele UV și la plajă și, mai ales, la solar, crește riscul de melanom. De aceea, indicat ar fi să eviți complet solarul, iar dacă ții neapărat să stai la plajă, să folosești protecție solară potrivită.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS Choices - Treatment. Melanoma skin cancer
https://www.nhs.uk/conditions/melanoma-skin-cancer/treatment/
NCBI - The Current State of Treatment and Future Directions in Cutaneous Malignant Melanoma
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9029866/
Studiul „The Current State of Treatment and Future Directions in Cutaneous Malignant Melanoma”, apărut în Biomedicines. 2022 Apr; 10(4): 822, Published online 2022 Mar 31. doi: 10.3390/biomedicines10040822, autori: Madison Ernst și Alessio Giubellino


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0