Cum sa te protejezi eficient de radiatiile UV, dar si cum identifici melanomul

Avand in vedere ca nu avem cum sa influentam predispozitia genetica, cel mai important lucru pe care oricine il poate face este sa se expuna cat mai controlat la soare si sa efectueze periodic autoexaminari ale pielii, dar si controale regulate la medicul dermatolog. Acestea sunt deosebit de importante, mai ales pentru persoanele care au factor de risc pentru aparitia melanomului.

Melanomul este cel mai rar, dar totodata cel mai grav tip de cancer de piele. Diagnosticat in stadiu incipient, acesta are sanse mari de vindecare, insa daca nu e depistat timpuriu, se poate metastazia, punand astfel viata pacientului in pericol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista metode prin care poti reduce riscul de cancer de piele, precum si metode prin care acest tip de cancer poate fi identificat in stadiu incipient.

Ce inseamna expunerea controlata la soare:

  • evitati mersul la plaja in intervalul orar 10-17;
  • evitati sedintele de solar;
  • in cursul verii, orice iesire in aer liber se poate solda cu o agesiune a pielii din partea ultravioletelor, astfel ca este indicat sa protejam cat mai mult din piele prin haine, sa utilizam palarii cu boruri largi, iar pe suprafata pielii care nu este acoperita (inclusiv pe fata), sa aplicam crema ecran solar cu factor mare de protectie (SPF 50), cu potectie atat pentru UVB, cat si pentru UVA. Cremele de tip ecran solar vor fi reaplicate o data la 2 ore;
  • pielea copiilor trebuie protejata utilizand aceleasi metode: haine, creme ecran solar cu indice mare de protectie.

 

Despre autoevaluarea alunitelor:

  • Faceti aceasta evaluare o data pe luna, pe toata suprafata pielii, cu atentie, pentru a putea depista eventualele leziuni suspecte. Daca sunteti deja sub supravegherea unui medic dermatolog pentru alunitele dumneavoastra, este bine sa efectuati totusi autoexaminarea in intervalul dintre consulturile dermatologice de monitorizare.
  • Efectuati examinarea in cursul zilei, in lumina naturala. Daca acest lucru nu este posibil, asigurati-va ca beneficiati de lumina suficienta in dormitor sau in camera de baie unde efectuati autoexaminarea.
  • Avand in vedere ca nu toata suprafata pielii se poate evalua direct, pentru zonele mai greu accesibile privirii, trebuie sa va pozitionati in fata unei oglinzi de perete si sa aveti la indemana o oglinda cu maner, pe care o puteti utiliza pentru a reflecta imaginea in cea de perete.
  • Puteti ruga un membru de familie sau un prieten sa va ajute sa faceti poze de ansamblu ale zonelor de corp care au multe alunite sau alunite suspecte, pentru a putea vedea eventualele modificari de la o examinare la alta. Nu uitati de zonele mai greu accesibile: scalpul, zona din spatele urechilor, zona de sub sani, zona feselor, regiunea genitala, talpa, spatiile dintre degete.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0