Modificari ale alunitelor in timpul sarcinii - ce e de facut

In cursul sarcinii este recomandat sa efectuati autoevaluari periodice ale alunitelor de pe pielea dumneavoastra, precum si evaluarea zonelor de corp mai putin evidente, dar pe care pot aparea alunite sau cancere de piele. Aceste zone ar fi: spatele, fesele, palmele, talpile, zona dintre degete, zona din spatele urechilor, pielea capului.

O alunita suspecta se incadreaza in criteriile ABCDE, avand cel putin una dintre urmatoarele caracteristici:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

A:  asimetrie a formei = o linie imaginara trasa prin mijlocul leziunii imparte alunita in doua jumatati care nu se suprapun simetric una peste alta.

B: borduri (margini) = marginile alunitei sunt neregulate, ondulate, pot avea prelungiri.

C: culoare = o alunita ce prezinta doua sau mai multe nuante de culoare, ce variaza de la negru, brun deschis, brun inchis, negru, uneori chiar albastrui, roz si alb.

D: dimensiuni = diametru peste 6 mm.

E: evolutie in timp = schimbarea in timp a caracterelor unei alunite, fie ca este vorba de forma, culoare, dimensiuni, aparitia de proeminente pe suprafata unei alunite, aparitia unor sangerari sau cruste la nivelul alunitei.

In cazul in care descoperiti o alunita suspecta, este necesar sa programati cat mai repede un consult dermatologic, insotit de o investigatie neinvaziva de tipul dermatoscopiei. Daca sunteti deja in evidenta unui medic dermatolog, mergeti la controale periodice. Orice modificare de culoare a alunitelor va fi urmarita indeaproape de medicul dermatolog pe tot parcursul sarcinii.

In cazul in care si medicul are suspiciuni cu privire la o leziune de la nivelul pielii, va recomanda biopsia. Aceasta presupune recoltarea unei mostre de tesut, in vederea analizarii acesteia la microscop, astfel incat sa se detecteze celulele canceroase. Femeia insarcinata va beneficia de anestezie locala, pentru a nu simti dureri in timpul recoltarii tesutului.

Tratamentul pentru melanom in faza incipienta poate fi administrat si femeilor gravide. Acesta implica eliminarea alunitei/ leziunii de la nivelul pielii, sub anestezie totala.

 

 

Daca melanomul a evoluat si s-a metastaziat, tratamentul va fi amanat pana dupa nastere, asta in cazul in care celulele canceroase nu au ajuns la creier, situatie in care se incepe tratamentul fara amanare, in ciuda sarcinii.

In cazul in care melanomul a fost vindecat deja in timpul sarcinii, alaptatul este permis proaspetei mamici intrucat nu exista niciun risc pentru bebelus. Insa daca tratamentul pentru melanom este facut dupa nastere si este bazat pe chimioterapie, medicii nu vor permite femeii sa alapteze, intrucat substantele toxice din medicamentele administrate vor ajunge in laptele matern.

La pacientii care au suferit deja de melanom, riscul de revenire a cancerului de piele este mai mare decat la persoanele care nu au avut de-a face cu aceasta afectiune. Asadar, pacientii vindecati de melanom trebuie sa ramana vigilenti pentru a observa in stadiu incipient orice semn care ar putea trada recidiva melanomului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0