Ridurile “laba gâștei”: cum apar și cum pot fi amânate

Printre primele riduri care apar pe chipul unei persoane sunt renumitele riduri laba gâștei, care apar în colțul exterior al ochiului. Acestea se pot contura după 25 de ani, însă se adâncesc după 30-35 de ani.

Ridurile "laba gâștei" pot oferi un aspect obosit și îmbătrânit așa că ele pot fi amânate prin diferite metode. Acestea sunt accentuate de anumite expresii faciale precum zâmbetul, grimasele de dezgust sau încruntarea. 

Recomadările experților DOC.ro

Există două tipuri diferite de riduri: riduri dinamice și riduri statice. Ridurile dinamice sunt cele care apar în timpul contracției musculare. Dacă ridurile "laba gâștei" sunt vizibile doar atunci când zâmbești, cel mai probabil aceste riduri sunt dinamice. Ridurile statice pot deveni mai evidențiate odată cu contracția musculară, dar în plus, sunt vizibile tot timpul, chiar și atunci când fața este în repaus.

Motivul pentru care apar aceste riduri în colțul ochiului este același pentru care apar ridurile în general: pierderea elasticității pielii din cauza producției reduse de colagen și elastină. Colagenul și elastina sunt responsabile cu menținerea pielii ferme și elastice, însă imediat ce procesul de creștere se oprește, producția de colagen și elastină începe să scadă. Așadar, cu cât înaintăm mai mult în vârstă, cu atât mai mult se vor adânci ridurile.

De ce apar ridurile? 

Întrucât pielea din jurul ochilor este cea mai subțire, este normal ca aici să își facă apariția primele riduri. Pe lângă reducerea producției de colagen și elastină, există și alți factori care contribuie la apariția ridurilor labă de gâscă. Iată care sunt acești factori:

Expunerea la soare 

Daunele produse de expunerea fără protecție la radiațiile UV sunt responsabile, în proporție de 80%, pentru apariția ridurilor. Rareori folosim cremă de protecție solară în jurul ochilor, ceea ce înseamnă că această zonă este în mod deosebit expusă daunelor produse de aceste radiații.

Fumatul și poluarea

Fumatul și poluarea afectează pielea, favorizând apariția ridurilor. Iar pentru ca pielea din jurul ochilor este mai sensibilă, bineînțeles că aceasta va fi prima care va avea de suferit din cauza acestor factori.

Stres și încordare 

Stresul, grijile și anxietatea ne fac să stăm, fără să ne dăm seama, încruntați. Așadar, ridurile de expresie din jurul ochilor sunt favorizate de aceste stări.

Cum să amâni apariția ridurilor "laba gâștei" sau cum să le încetinești evoluția

Protejează-ți ochii de radiațiile ultraviolete

Investește într-o cremă pentru conturul ochilor cu factor de protecție solară. Aplic-o zilnic, înainte de a aplica machiajul, pentru a te asigura că zona cu pricina este protejată. Evită expunerea la soare în zilele toride de vară, când soarele este foarte puternic, adică în intervalul orar 10-16. Când nu ai de ales și trebuie să te expui razelor soarelui, poartă ochelari de soare supradimensionați, cu factor de protecție UV. De asemenea, protejează-ți ochii cu ochelari speciali și în zilele geroase de iarnă, petrecute pe pârtie – la altitudini mari, radiațiile solare sunt mai puternice. Mai mult decât atât, acestea vor fi și reflectate de stratul de zăpadă. Pălăriile cu boruri mari te vor proteja și ele de radiațiile solare, ferind ochii și chipul de razele de soare.

Hidratează în fiecare seară pielea din jurul ochilor 

Seara, după demachiere, hidratează pielea din jurul ochilor folosind un serum special. Consumă multe lichide zilnic – hidratarea este importantă și la interior, nu doar la exterior. Așadar, bea multă apă, ceaiuri și consumă supe, pentru a te menține hidratată și pentru a preveni astfel deshidratarea pielii și accentuarea ridurilor din jurul ochilor.

Exfoliază-ți pielea 

Poți apela la o procedură cosmetică într-un salon de înfrumusețare, însă la fel de bine poți folosi un scrub DIY preparat din miere și zahăr pudră. Important este să îți exfoliezi pielea pentru a îndepărta celulele moarte și pentru a oferi un aspect fresh chipului tău.

Adoptă o dietă sănătoasă și folosește suplimentele alimentare 

E important ca din dieta noastră să facă parte fructele și legumele, bogate în antioxidanți și vitamine benefice pentru piele. De asemenea, se pot folosi și suplimentele alimentare pentru asigurarea unui aport optim de nutrienți esențiali pentru piele.

Renunță la fumat 

Fumatul produce în corp radicali liberi, care provoacă ridurile să apară mai repede.

Evită expresiile faciale repetitive

Când faci o expresie facială se contractă mușchii de la bază. Dacă sunt contractați în mod repetat aceiași mușchi timp de mulți ani, aceste linii devin permanente. Purtarea ochelarilor de soare poate ajuta la reducerea liniilor cauzate de strângerea ochilor.

Bea mai puțin alcool.

Alcoolul deshidratează și, în timp, dăunează pielii. Acest lucru ne poate face să arătăm mai în vârstă. 

Fă sport cât de des posibil.

Descoperirile din câteva studii sugerează că exercițiile fizice moderate pot îmbunătăți circulația și pot întări sistemul imunitar. Acest lucru, la rândul său, poate oferi pielii un aspect mai tineresc. 

Curăță-ți pielea cu grijă.

Curățarea pielii cu anumite produse îți poate irita pielea. Iritarea pielii accelerează îmbătrânirea acesteia. Astfel, spălarea blândă ajută la îndepărtarea poluării, a machiajului și a altor substanțe, fără a vă irita pielea. Când pielea ta arde sau ustură, înseamnă că este iritată. Evită să folosești produse care irită sau ustură, iritarea pielii o poate face să pară mai bătrână.

Cum poți trata ridurile laba gâștei

Tratamentul pe care îl alegi va depinde de severitatea ridurilor și de rezultatul dorit. În unele cazuri, poate doriți să încercați o combinație de tratamente. Printre tratamentele disponibile se află:

  • Cremele topice;
  • Toxina botulinică (Botox);
  • Peelinguri chimice;
  • Filleri dermici;
  • Tratamente cu laser.

Un lucru pe care nu îl putem schimba este procesul natural de îmbătrânire, care joacă un rol cheie în viața unei persoane. Cu timpul, toată lumea are linii vizibile pe față, adică riduri, este firesc ca un chip să-și piardă o parte din plenitudinea ei tinerească. Odată cu vârsta, pielea devine mai subțire și mai uscată, genele fiind cele care controlează în mare măsură când apar aceste schimbări. Termenul medical pentru acest tip de îmbătrânire este „îmbătrânire intrinsecă”.

În schimb, poți influența un alt tip de îmbătrânire care îți afectează pielea. Mediul tău și alegerile stilului de viață pot face pielea să îmbătrânească prematur. Termenul medical pentru acest tip de îmbătrânire este „îmbătrânire extrinsecă”. Luând unele acțiuni preventive, poți încetini efectele pe care acest tip de îmbătrânire le are asupra pielii tale.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Skin anti-aging strategies - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23467476/
11 WAYS TO REDUCE PREMATURE SKIN AGING - https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reduce-premature-aging-skin 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0