6 mituri DEMONTATE despre riduri și îmbătrânirea pielii

Este important, în lupta contra ridurilor și contra îmbătrânirii premature a pielii, să nu pici în "capcana" miturilor frecvente, așa că ne-am propus să demontăm cele mai comune neadevăruri despre riduri și despre îmbătrânirea pielii.

Mitul 1: Factorii genetici sunt principala cauză a apariției ridurilor

Adevărul este, așa cum poate știi deja, că vinovatul numărul 1 pentru apariția ridurilor este soarele, mai precis, acțiunea razelor ultraviolete. Așadar, razele UVB sunt cele responsabile pentru bronz și tot cele care te pot lăsa cu pete pigmentare pe piele, care se accentuează pe măsură ce înaintezi în vârstă, iar razele UVA sunt cele care îmbătrânesc prematur pielea. De aceea este bine să porți o cremă cu protecție solară în fiecare zi din an, chiar dacă e iarnă sau e înnorat afară.

Descoperă soluțiile experților DOC

Ereditatea poate, totuși, să fie un factor care joacă un rol important, de aceea e posibil ca în cercul tău de prietene de vârste similare, unele să se mențină mai bine ca celelalte, chiar dacă urmează o rutină de îngrijire a pielii similară. Cu toate acestea, majoritatea semnelor de îmbătrânire sunt dictate de cât de mult te expui la radiațiile UV ale soarelui și, de asemenea, de cât are de suferit pielea ta în urma expunerii la soare. Dacă ai pielea mai deschisă la culoare și ai și alunite prezente pe corp, e posibil ca soarele să te afecteze mai vizibil, mai ales dacă nu folosești protecție solară corespunzătoare.

Mitul 2: Femeile cu tenul gras și cu tendință acneică fac mai puține riduri

Poate că ți-ai spus acest lucru de multe ori, pentru a motiva utilizarea frecventă a produselor care combat inesteticele coșuri. Cu toate acestea, nu există o dovadă definitive, sau studii care să susțină faptul că femeile cu ten gras ar avea riduri mai puține sau ar fi mai puțin predispuse la acestea. Dacă tenul tău este mai degrabă gras au mixt, este în regulă sa folosești produse mai ușoare în consistență, pentru a nu-l încărca, dar asta nu înseamnă să renunți complet la hidratare sau îngrijire anti-aging. Hidratarea este esențială pentru un ten sănătos iar, dacă ai tendințe acneice și folosești ingrediente agresive, fără să calmezi, apoi, pielea cu ceva emolient, există riscul ca pielea ta să secrete sebum în exces, ca metodă de autoapărare. Așadar, indiferent de tipul de ten pe care îl ai, asigură-te că îi oferi hidratarea necesară, pentru că prin hidratare și protecție solară se pot obține, în timp, rezultate foarte bune pe partea de prevenire a îmbătrânirii pielii. 

Mitul 3: Folosești din ce în ce mai mult produsele anti-aging, pentru că așa vei vedea rezultate mai rapid

Adevarul este că, deși ai fi tentată să întinzi pe piele cantități foarte mari de creme cu o textură consistentă, sau produse pe bază de substanțe active puternice, precum retinol, eficacitatea produselor antirid nu va fi influențată de cantitatea dintr-o singură aplicare. În plus, acest exces de zel te poate supune unui risc mai mare de a suferi de pe urma unor efecte adverse nedorite, precum roșeață, iritații ale pielii, date de compromiterea barierii naturale a pielii, și exfolierea acesteia. Așadar, ai grijă la recomandările de pe ambalajul produsului, mai ales în ceea ce privește serurile cu substanțe active. De regulă, ai nevoie de o cantitate mică și, adesea, nu e nevoie să aplici un produs în fiecare seară, cum e în cazul acizilor exfolianți. Pielea frumoasă, sănătoasă și tânără este un process continuu, pentru care ai nevoie de răbdare și perseverență, fără a exagera.  

Mitul 4: Din moment ce ai văzut îmbunătățirile la nivelul tenului, poți să încetezi să mai folosești produse anti-aging

Adevărul este, așa cum probabil ai bănuit și tu, că nimic nu îți garantează o "rezolvare" permanentă sau imediată a ridurilor inestetice de pe chip. Cheia succesului, pentru a menține ridurile fine sub control și pentru a preveni adâncirea acestora, odată cu trecerea timpului, este să ai o rutină continuă, neîntreruptă, de îngrijire a pielii. Concentrează-te pe ingredientele esențiale, care nu trebuie să lipsească din nicio rutină de îngrijire a pielii cu scop anti-aging, și anume: 

  • Ingrediente hidratante și emoliente (glicerină, centella asiatica, acid hialuronic, ulei de jojoba, uree, acizi AHA, propilen glicol, etc.)
  • Ingrediente anti-aging (retinol, tretinoină, backuchiol, etc.)
  • Ingrediente exfoliante (acizi AHA, PHA, BHA etc.)

Ai grijă să fii consecventă, dar să nu folosești în exces produsele cu substanțe active. Nu în ultimul rând, anumite proceduri cosmetice, precum peeling-urile chimice și dermapen-ul, pot fi deosebit de utile în menținerea pielii tinere și suple.

Mitul 5: Cu cât un produs anti-aging costă mai mult, cu atât funcționează mai bine

Adevărul este că totul se rezumă la concentrația și la formularea din spatele ingredientelor folosite în produsele care luptă contra ridurilor. O idee bună este să te documentezi în privința produselor potrivite pentru tipul tău de ten, cum sunt formulate și care este calitatea ingredientelor. Ai fi surprinsă de opțiunile pe care le poți întâlni în unele farmacii. Desigur, important este să discuți și cu medicul dermatolog sau cu un estetician, pentru că, dacă ai tenul sensibil, acesta îți poate recomanda anumite produse potrivite nevoilor pielii tale, chiar dacă vorbim despre produse anti-aging. De exemplu, poți utiliza, în caz de ten sensibil, un produs pe bază de retinol cu o concentrație mai mică și cu ingrediente botanice calmante, precum centella asiatica, pentru a reduce riscul de iritație.

Mitul 6: Dacă ai descoperit un produs cosmetic care funcționează, ar trebui să nu îl mai schimbi niciodată

Deși este bine să te dedici unei rutine de înfrumusețare stabile, este recomandat și să schimbi, din când în când, regimul adoptat. Pielea femeilor trece prin anumite schimbări, pe măsură ce avansează în vârstă, așa că e important de reținut: acele produse care funcționează acum și te ajută să ții sub control anumite probleme s-ar putea să nu mai aibă același efect la un moment dat în viitor. În plus, pe piață apar constant noi produse anti-aging, cu formule mult mai eficiente care te pot ajuta să lupți contra ridurilor.

Dacă vrei într-adevăr să îți ajuți tenul, este important să îl hrănești "din interior", oferindu-i cei mai buni nutrienți de care pielea are nevoie, sub forma unui supliment alimentar special conceput în acest sens. Poți opta pentru un complex bogat în acizi grași omega-3, vitamine și minerale. Discută și cu medicul dermatolog înainte, pentru a fi sigură că nu există riscul de interacțiuni cu alte medicamente pe care le iei în prezent.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Skin care: 5 tips for healthy skin
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237 
Produs conversie: https://www.health-shop.com/RO/ohisa 

 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0