Tipuri de cardiopatie: deosebiri, simptome si tratamente

Cardiopatia ischemică este cunoscută și sub numele de boală arterială coronariană sau, pe scurt, boală coronariană. Cardiopatia denumește un grup de boli, așadar e bine de reținut că există mai multe tipuri de cardiopatie, cum ar fi angina stabilă, angina instabilă sau infarctul miocardic.

Boala coronariană sau cardiopatia ischemică este cauzată de depunerile de plăci ateromatoase în arterele inimii. Așadar, cardiopatia ischemică înseamnă că pe pereții arterelor există depuneri de grăsimi (plăci de aterom), fiind vorba de acele artere care transportă sângele îmbogățit cu oxigen prin inimă și plămâni. Depunerile se acumulează de-a lungul timpului, cauzate de factori genetici și de stilul de viață dezordonat.

Bolile cardiovasculare au devenit o problemă majoră de sănătate globală, fiind atribuite mai multor factori, inclusiv alimentația dezechilibrată, fumatul și mediul de viață nesănătos. Și creșterea numărului de persoane cu diabet zaharat este strâns asociată cu prevalența în creștere a bolilor cardiovasculare precum cardiomiopatia¹ diabetică.

Simptome generale cardiopatie

Simptomele generale ale cardiopatiei pot fi:

  • durere în piept sau disconfort
  • o senzație ca de presiune sau ca și cum există un „junghi” în piept
  • dificultate în respirație (dispnee)
  • greață
  • senzație care seamănă cu indigestia ori cu acumularea gazelor în intestine.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Deosebiri între tipurile de cardiopatie

Cardiopatia ischemică poate fi asociată cu vasele de sânge îngustate sau blocate, pentru că aceasta este cea mai cunoscută formă a afecțiunii. Însă există și alte probleme care se pot dezvolta în arterele coronare și care necesită expertiza unui medic specializat în cardiologie.

Cauzele, simptomele și testele care ajută la stabiliarea diagnosticului, cât și tratamentele corespunzătoare pentru fiecare pacient variază în funcție de fiecare tip de boală coronariană. Astfel, există:

  • Boala coronariană obstructivă, situație definită de vasele de sânge îngustate sau blocate;
  • Boala coronariană non-obstructivă, când arterele se strâng sau se contractă în mod incorect sau funcționează greșit, după ce s-au împărțit în vase mai mici de sânge sau când vasele de sânge sunt comprimate sau apăsate de mușchiul inimii care se suprapune peste ele;
  • Disecția coronariană spontană, situație în care straturile arterei se desfac subit.

Despre sindroamele coronariene acute

Un sindrom coronarian acut este o afecțiune care s-a declanșat subit și care este definită de reducerea fluxului de sânge către inimă. Un astfel de sindrom este angina instabilă. Angina instabilă poate fi un simptom nou sau o schimbare apărută la o persoană care a evoluat de la angina stabilă.

Angina poate să apară mult mai frecvent, poate să apară cu mai multă ușurință în timpul repausului (când persoana se odihnește), iar durerea în piept se simte ca și când este mult mai severă sau durează mai mult timp. Angina instabilă poate progresa până la un atac de cord (infarct miocardic).

Simptome în funcție de tipul de cardiopatie

Cardiopatia ischemică poate da, ca simptome, durere în piept, numită angină pectorală sau poate duce la un infarct miocardic, așa că este important să recunoști semnele și simptomele în funcție de afecțiune.

Simptome angină stabilă

Durerea sau disconfortul:

  • apare când mușchiul inimii trebuie să pompeze mai mult, de regulă în timpul unui efort fizic;
  • nu apare ca un simptom surprinzător, iar episoadele de angină stabilă tind să fie asemănătoare;
  • de regulă, are o durată mică (sub 5 minute);
  • se calmează în repaus sau prin administrarea unor medicamente;
  • se poate să semene cu indigestia sau cu gazele acumulate în intestine;
  • se poate să semene cu o durere în piept care se extinde către brațe, spate sau alte zone.

Simptome angină instabilă (numită și preinfarct)

Durerea sau disconfortul:

  • apare adeseori când pacientul este în repaus, se odihnește, doarme sau face un efort fizic minim;
  • apare pe neașteptate, este un simptom care îl surprinde pe pacient;
  • poate să dureze mai mult decât angina stabilă;
  • repausul și medicamentele, de obicei, nu ajută la calmarea durerii sau disconfortului
  • se poate agrava în timp;
  • poate duce la un infarct miocardic.

Simptome infarct miocardic

  • presiune, junghi resimțit ca o gheară sau o senzație dureroasă în piept sau în brațe, care se poate extinde către zona gâtului, maxilarului sau spatelui;
  • greață, indigestie, arsuri la stomac sau durere abdominală;
  • dispnee (dificultate în respirație);
  • transpirații reci;
  • oboseală;
  • vertij (pacientul are senzația că urmează să cadă) sau amețeală subită.

Tratamente în funcție de cardiopatie

Tratamentele sunt diferite, în funcție de tipul de angină de care suferă pacientul, dar mai ales în funcție de cât de afectată este inima - în urma unui infarct miocardic, de exemplu.

Tratament angină stabilă

În mod normal, acest tip de disconfort în piept se calmează după ce pacientul stă în repaus sau ia nitroglicerină (sau apelează la ambele măsuri). Nitroglicerina relaxează arterele inimii și alte vase de sânge.

Tratament angină instabilă

Pentru că este o situație mai gravă decât angina stabilă, în cazul anginei instabile (preinfarctului), tratamentele sunt diverse. Medicul poate să apeleze la o procedură numită cateterizare cardiacă, apoi, în funcție de cât de amplu este blocajul, medicul va discuta cu pacientul despre opțiunile de tratament: intervenție coronariană percutanată (numită și angioplastie) și operație de bypass coronarian.

Tratament infarct miocardic

Tratamentul infarctului miocardic începe ori de acasă, ori la spital; medicii îi administrează pacientului mai multe tipuri de medicamente, precum aspirina, tromboliticele, agenți antiplachetari, medicamente anticoagulante, calmante, nitroglicerină, beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), statine.

Pe lângă acestea, există diferite proceduri chirurgicale și nu numai, la care va fi supus pacientul, precum angioplastie coronariană și introducerea unui stent într-o arteră sau operația de bypass coronarian.

Deosebiri între angina stabilă și cea instabilă

Un simptom destul de frecvent al cardiopatiei ischemice este angina, adică durerea sau disconfortul în piept, care arată că inima nu este irigată cu o cantitate suficientă de sânge îmbogățit cu oxigen. Angina instabilă, numită uneori și sindrom coronarian acut, provoacă durere neașteptată în piept, durere subită și, de regulă, care apare când pacientul este în repaus, deci nu face un efort fizic.

Pe de altă parte, angina stabilă apare atunci când miocardul nu primește cantitatea de sânge de care are nevoie. Angina stabilă apare în perioadele de efort fizic intens (pacientul urcă un deal, de pildă, sau urcă niște scări) sau în perioadele cu emoții intense, cum ar fi stres emoțional puternic.
 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic – Coronary Artery Disease
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16898-coronary-artery-disease/types
American Heart Association – Unstable Angina
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/unstable-angina
Spandidos Publications - Current advances in the study of diabetic cardiomyopathy: From clinicopathological features to molecular therapeutics (Review)
https://www.spandidos-publications.com/10.3892/mmr.2019.10473
1. Studiul „Current advances in the study of diabetic cardiomyopathy: From clinicopathological features to molecular therapeutics (Review)”, apărut în Molecular Medicine Reports, 2019, https://doi.org/10.3892/mmr.2019.10473, autori: Lin Sun et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0