Daca ai cardiopatie ischemica, poti sa bei cafea si sa faci sport?

Pacienții care suferă de cardiopatie ischemică (numită și boală arterială coronariană) știu cât de important este să aibă un stil de viață sănătos și de aceea mulți dintre ei se întreabă dacă au voie să consume cafea și să facă mișcare, în ciuda afecțiunii lor.

De ce este important să faci sport?

Atunci când suferi de boala coronariană numită și cardiopatie ischemică, este foarte important să faci mișcare în mod regulat. Dacă nu ești deja o persoană activă, cel mai probabil că medicul cardiolog îți va spune că este de dorit să începi să faci mișcare ori să adopți un program de exerciții fizice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiar și atunci când faci doar puțină mișcare¹, este mai bine decât dacă ai fi o persoană complet sedentară. Atenție, însă, înainte de a te apuca de un program de exerciții fizice, e necesar să ceri sfatul medicului, pentru a te asigura că poți face acele exerciții în siguranță.

În unele cazuri, este posibil ca medicul să dorească să efectueze o electrocardiogramă (EKG) și un test de stres la efort (numit și ECG de efort), pentru a evalua în acest mod la cât de multă activitate fizică poate inima ta să facă față.

După ce ai primit acordul medicului, poți începe să faci mișcare, cum ar fi mersul pe jos în pas alert, plimbările, mersul pe bicicletă sau alergatul. Încearcă să faci exerciții fizice de intensitate moderată în cele mai multe zile din săptămână.

Obiectivul tău este să încerci să faci mișcare, în total, cel puțin două ore și jumătate într-o săptămână, având în vedere că activitatea fizică regulată te ajută să îți reduci riscul de infarct miocardic.

Cum poți include mai multă mișcare în viața ta de zi cu zi?

Amintește-ți că 30 de minute de exerciții pe zi, chiar și împărțite în trei reprize a câte 10 minute, sunt mai bune decât sedentarismul. Iată câteva recomandări despre cum poți include mișcarea în rutina ta zilnică:

  • Trezește-te cu 15 minute mai devreme dimineața și fă exerciții ușoare de stretching (pentru a-ți întinde musculatura): rotiri de gât și de umeri, aplecări, fandări, genuflexiuni etc.
  • Aleargă ușor pe loc.
  • Fă o plimbare la prânz sau după cină. Dacă locuiești la bloc, folosește scările și nu lua liftul.
  • Deplasează-te până la biroul unui coleg în loc să-i trimiți un e-mail sau, dacă ești la pensie, mergi pe jos de câte ori poți: până la cea mai apropiată piață, până la farmacie etc.
  • Dacă nu poți merge pe jos până la destinația ta, coboară din autobuz cu o stație sau două mai devreme și mergi pe jos restul drumului.
  • Spală-ți mașina acasă, cu mâna, în loc să o duci la spălătorie.
  • Când mergi la cumpărături, parchează puțin mai departe de intrarea în magazin și parcurge restul drumului pe jos.
  • Mergi pe bicicletă de câte ori poți.
  • Lucrează în grădină de câte ori este posibil.
  • Plimbă-ți câinele zilnic.
  • Înscrie-te la un curs de dans sau pur și simplu fă-ți acasă o listă de melodii preferate și dansează singur sau cu familia de câte ori aveți ocazia.
  • Încearcă să fii activ alături de toți membrii gospodăriei, să jucați anumite jocuri sau să mergeți în parc ori în drumeții la pădure, deoarece mișcarea este bună la orice vârstă.

Cafeaua este un aliat sau un dușman al persoanelor cu cardiopatie ischemică?

În loc să testeze cafeaua în relație cu cardiopatia ischemică, o echipă de cercetători a evaluat cel mai important ingredient din această băutură: cofeina. Subiecții au fost 80 de voluntari, cu vârsta medie de 53 de ani. Jumătate dintre participanți aveau o formă stabilă de boală arterială coronariană, pe când ceilalți nu sufereau de o boală cardiovasculară. 83% dintre participanți erau bărbați, iar toți subiecții au fost testați după ce au renunțat la toată cofeina, pe o perioadă de cel puțin 48 de ore.

Fiecare voluntar a fost supus la două teste, efectuate la distanță de două săptămâni. Cu fiecare ocazie, funcția endotelială a fost testată înainte și la o oră după ce participanții au înghițit o capsulă care conținea cofeină.

La unul dintre teste, capsula conținea o substanță fără niciun efect. La celălalt test, capsula conținea 200 mg de cofeină.

Subiecții sănătoși au avut o funcție endotelială mai bună decât pacienții cu cardiopatie ischemică atunci când au fost testați înainte de a înghiți capsula cu cofeină sau capsula placebo. Explicația este simplă, pentru că ateroscleroza afectează funcția endotelială.

Însă cofeina, de fapt, a îmbunătățit funcția endotelială așa cum au arătat măsurătorile printr-un test standard care a analizat vasodilatația mediată de flux la nivelul arterei brahiale. Îmbunătățirea a fost substanțială în ambele grupuri, însă a fost mai mare în cazul participanților sănătoși decât în cazul persoanelor cu ateroscleroză.

Cofeina nu a afectat răspunsul endotelial la nitroglicerină în niciunul dintre cele două grupuri, potrivit Harvard Medical School.

Zeci de studii au examinat de-a lungul timpului asocierea dintre cafea și cardiopatia ischemică sau bolile cardiovasculare, în general. Deloc suprinzător, unele au arătat un risc crescut de boală cardiovasculară din cauza expunerii la cofeină, altele nu au arătat niciun efect, iar alte studii au arătat un efect scăzut care venea la pachet cu consumul moderat de cafea.

Efectele cofeinei la nivel vascular

Funcția celulelor endoteliale, spun oamenii de știință, are un rol important în medierea efectelor vasculare ale expunerii la cofeină. Celulele endoteliale formează un strat intern al pereților vaselor de sânge și îndeplinesc multe funcții.

O funcție normală a celulelor endoteliale are un rol important în reglarea tonusului vascular, în prevenirea trombozei și în prevenirea daunelor arteriale, prin faptul că acționează ca o barieră.

Un studiu de dimensiuni mici, care a implicat 15 participanți, cu vârsta medie de 58 de ani, a testat efectele vasculare ale cofeinei. Toți subiecții au primit 200 mg de cofeină pură și au fost apoi testați, 50 de minute mai târziu, în timp ce mergeau pe bicicletă. 

Cercetătorii au descoperit că fluxul de sânge indus de exercițiul fizic la nivelul miocardului (mușchiului inimii) a scăzut cu 14% după ce s-a consumat cofeină. Așadar, concluzia a fost că ingestia de cofeină după un exercițiu precum mersul pe bicicletă a redus fluxul de sânge în arterele coronare.

De aceea, dacă ai cardiopatie ischemică, este important, mai ales dacă faci mișcare, să nu consumi cafea în exces. Întreabă-ți medicul, dacă ai îndoieli în privința cofeinei, dacă ai voie să consumi cafea sau nu și în ce cantitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMJ Journals – Association of physical activity with all-cause and cardiovascular mortality in 7666 adults with hypertrophic cardiomyopathy (HCM): more physical activity is better
https://bjsm.bmj.com/content/55/18/1034
1. Studiul „Association of physical activity with all-cause and cardiovascular mortality in 7666 adults with hypertrophic cardiomyopathy (HCM): more physical activity is better”, apărut în British Journal of Sports Medicine, 2020, http://dx.doi.org/10.1136/bjsports-2020-101987, autori: Soonil Kwon et al.
Harvard Medical School – Coffee and your arteries
https://www.health.harvard.edu/heart-health/coffee-and-your-arteries
NCBI – Caffeine Effects on the Cardiovascular System
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK202224/
ESC – Light-to-moderate coffee drinking associated with health benefits
https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Light-to-moderate-coffee-drinking-associated-with-health-benefits


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0