Bypass coronarian: când se recomandă și ce presupune intervenția

Bypass-ul coronarian este recomandat în cazul pacienților cu afecțiuni grave ale arterelor coronare, cu scopul de a facilita circulația sângelui și de a preveni un eventual infarct miocardic. Este una dintre cele mai frecvente operații cardiace care se realizează în lume la acest moment.

În cazul arterosclerozei, excesul de grăsime din sânge se depune pe pereții arterelor, îngreunând circulația sângelui. În cazurile grave, plăcile pot fi atât de groase, încât apar blocaje și implicit un risc crescut de infarct miocardic.

Ce tip de metabolism ai?
 

Operația de bypass cardiac este o operație prin care un chirurg ia vase de sânge din altă parte a corpului pentru a ocoli, sau a face un bypass, la o arteră blocată. Rezultatul este că mai mult sânge și oxigen pot ajunge din nou la inima ta. Poți înțelege acest proces și sub o altă formă, imaginează-ți că te afli pe o autostradă, iar un accident face ca traficul să se aglomereze în față. În urma acestui fapt, echipajele de urgență redirecționează mașinile să traverseze pe lângă accident. În cele din urmă, poți reveni la o circulare normală pe autostradă, iar drumul este eliberat. Astfel, operația de bypass cardiac este similară acestei întâmplări.

Această operație de bypass coronarian poate ajuta la scăderea riscului de atac de cord și de alte probleme. După ce treci prin perioada de recuperare, te vei simți mai bine și vei putea să te întorci la activitățile obișnuite.

Operația de bypass este cunoscută și sub numele de grefă de bypass coronarian. Este cel mai frecvent tip de operație pe cord deschis. Majoritatea oamenilor au rezultate excelente și trăiesc fără simptome timp de un deceniu sau mai mult.

În plus, este important să ști că vei avea în continuare nevoie de o dietă sănătoasă, de exerciții fizice și, probabil, de medicamente pentru a preveni un alt blocaj. Dar, mai întâi, vei dori să ști la ce să te aștepți de la operație, cum să te pregătești, ce complicații pot apărea și cum este recuperarea.

Ce presupune intervenția

Din punct de vedere medical, bypass-ul coronarian este considerat o intervenție de revascularizare și presupune preluarea unei artere sănătoase din altă parte a corpului și înlocuirea celei „bolnave” prin ocolirea ei. Practic, noua venă va acționa ca un pasaj și va prelua circulația sângelui către mușchiul cardiac. La mulți dintre pacienți sunt înlocuite chiar și până la patru artere în timpul unei singure operații.

Grefoanele utilizate pentru operație pot fi arteriale sau venoase. Se preferă însă cele arteriale, fiindcă în cazul venelor există mai multe riscuri de a dezvolta plăci de aterom și a trimite pacientul în aceeași situație, de obstrucție. Pentru realizarea intervenției este necesară oprirea și repornirea inimii, cu ajutorul unui aparat special care se numește cord-pulmon artificial, care va menține sângele și oxigenul să circule prin corpul tău în timp ce inima nu bate.

În unele cazuri, este posibil ca medicul chirurg să nu fie nevoie să vă oprească inima. Acestea se numesc proceduri "fără pompă". În altele este nevoie doar de tăieturi mici. Acestea se numesc proceduri "keyhole".

Unele intervenții chirurgicale se bazează pe ajutorul unor dispozitive robotice. Chirurgul tău îți va recomanda cea mai bună operație pentru tine.

După intervenția chirugicală, ar trebui să poți începe să mergi la una sau două zile după operație. Vei rămâne în secția de terapie intensivă pentru câteva zile înainte de a fi mutat într-o cameră de spital. Vei rămâne acolo timp de 3 până la 5 zile înainte de a pleca acasă. Corpul tău are nevoie de timp pentru a se recupera, dar te vei simți mai bine pe zi ce trece. Va dura aproximativ 2 luni pentru ca organismul tău să se simtă mai bine după operație.

Când se recomandă bypass-ul coronarian

Operația de bypass tratează simptomele bolii coronariene. Aceasta apare atunci când o substanță ceroasă numită placă se acumulează în interiorul arterelor din inimă și blochează sângele și oxigenul să ajungă la aceasta.

Recomandarea unei astfel de intervenții este făcută de medicul curant. Deși de multe ori se ajunge la astfel de intervenții în urma unui preinfarct sau infarct miocardic, există și cazuri în care bypass-ul este recomandat preventiv, dacă pacientul are un istoric medical complicat și riscul unui infarct este mare.

Recomandările experților DOC.ro

Medicul tău îți poate sugera o operație de bypass cardiac dacă:
  • Ai dureri toracice severe despre care medicul consideră că se întâmplă deoarece mai multe dintre arterele care alimentează inima cu sânge sunt blocate.
  • Cel puțin una dintre arterele coronare are o boală care face ca ventriculul stâng - camera care face cea mai mare parte din pomparea sângelui în inimă - să nu funcționeze atât de bine pe cât ar trebui.
  • Există un blocaj în artera coronariană principală stângă, care furnizează ventriculului stâng cea mai mare parte a sângelui.
  • Ai mai avut și alte intervenții și fie nu au funcționat, fie artera ta este din nou îngustă.
  • Ai blocaje noi.

Boala arterelor coronare poate duce la un atac de cord. Ea poate provoca formarea unui cheag de sânge și întreruperea circulației sângelui. Operația de bypass îți poate da un mare impuls de sănătate.

Persoanele care au suferit o astfel de intervenție necesitaă monitorizare constantă pe tot parcursul vieții, pentru a diminua riscul de recidivă. Orice durere toracică sau dificultate de respirație trebuie să fie imediat menționată medicului.

Cum te pregătești pentru operația de bypass

Înainte de operație, vei face analize de sânge, radiografii toracice și o electrocardiogramă (EKG). De asemenea, medicul tău poate efectua o procedură cu raze X numită angiogramă coronariană. Aceasta folosește un colorant special pentru a arăta cum se deplasează sângele prin arterele tale.

De asemenea, medicul tău te va anunța dacă trebuie să îți modifici regimul alimentar sau stilul de viață înainte de operație și dacă trebuie să faci modificări la medicamentele pe care le ei. De asemenea, spune-i medicului tău despre orice vitamine și suplimente pe care le iei, chiar dacă sunt naturale, în cazul în care acestea ar putea afecta riscul de sângerare.

Va trebui, de asemenea, să faceți planuri de recuperare după operație.
 
Ai suferit un infarct sau un accident vascular și te temi de o recidivă? Valorile mari ale colesterolului favorizează riscul de reapariție a evenimentelor cardiovasculare majore!
Nu-ți pune viața în pericol! 
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Coronary Artery Bypass Graft - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507836/
Overview - Coronary artery bypass graft - https://www.nhs.uk/conditions/coronary-artery-bypass-graft-cabg/#:~:text=A%20coronary%20artery%20bypass%20graft,oxygen%20supply%20to%20the%20heart. 
Coronary Artery Bypass Surgery - https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/16897-coronary-artery-bypass-surgery 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0