Cand se recomanda un bypass coronarian si ce presupune interventia

Bypass-ul coronarian este recomandat in cazul pacientilor cu afectiuni grave ale arterelor coronare, cu scopul de a facilita circulatia sangelui si de a preveni un eventual infarct miocardic. Este una sintre cele mai frecvente operatii cardiace care se realizeaza in lume la acest moment.

In cazul arterosclerozei, excesul de grasime din sange se depune pe peretii arterelor, ingreunand circulatia sangelui. In cazurile grave, placile pot fi atat de groase, incat apar blocaje si implicit un risc crescut de infarct miocardic.

Ce presupune interventia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din punct de vedere medical, bypass-ul coronarian este considerat o interventie de revascularizare si presupune preluarea unei artere sanatoase din alta parte a corpului si inlocuirea celei „bolnave” prin ocolirea ei. Practic, noua vena va actiona ca un pasaj si va prelua circulatia sangelui catre muschiul cardiac. La multi dintre pacienti sunt inlocuite chiar si pana la patru artere in timpul unei singure operatii.

 

 

Grefoanele utilizate pentru operație pot si arteriale sau venoase. Se prefera insa cele arteriale, fiindca in cazul venelor exista mai multe riscuri de a dezvolta placi de aterom si a trimite pacientul in aceeasi situatie, de obstructie. Pentru realizarea interventiei este necesara oprirea si repornirea inimii, cu ajutoul unui aparat special care se numeste cord-pulmon artificial.

Cand se recomanda bypass-ul coronarian

Recomandarea unei astfel de interventii este facuta de medicul curant. Desi de multe ori se ajunge la astfel de interventii in urma unui preinfarct sau infarct miocardic, exista si cazuri in care bypass-ul este recomandat preventiv, daca pacientul are un istoric medical complicat si riscul unui infarct este mare.

Persoanele care au suferit o astfel de interventie necesita monitorizare constanta pe tot parcursul vietii, pentru a diminua riscul de recidiva. Orice durere toracica sau dificultate de respiratie trebuie sa fie imediat mentionata medicului.

 

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0