Angiografia coronariana: ce este, cum se efectueaza, cand este indicata

Arterele coronare alimenteaza muschiul inimii tale (miocardul) cu sange. Ele se pot infunda din cauza depunerilor de colesterol, de celule sau alte substante (placi de aterom). Acest lucru poate reduce fluxul sanguin catre inima ta.

Daca un cheag de sange se formeaza si blocheaza circulatia sangelui prin acea artera, poate avea loc un infarct miocardic, iar in unele situatii, este posibil sa ai nevoie de aceasta investigatie numita angiografie (sau angiograma) coronariana.

De ce ai nevoie de aceasta investigatie?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Numita si coronarografie, angiografia coronariana este un test special, care foloseste razele X. Este efectuat pentru ca medicul sa afle daca arterele tale coronare sunt blocate sau ingustate, unde sunt blocate ori ingustate si cat de mult sunt afectate.

O angiografie il poate ajuta pe medicul tau sa vada daca ai nevoie de tratament, cum ar fi o angioplastie sau un stent implantat, de o operatie de bypass coronarian sau de o alta terapie medicala.

Ce se intampla in timpul unei angiografii coronariene?

Mai intai, ti se va administra un medicament, pentru a te relaxa, dar vei fi in continuare treaz. Apoi vei fi dus intr-o sala speciala pentru aceasta procedura, in cadrul spitalului. Vei sta intins pe o masa, in apropiere de alte echipamente speciale (angiograful). Medicul va anestezia o zona din corp, cum ar fi zona inghinala sau bratul, si va introduce un tub special, subtire (numit cateter), intr-o artera, conducandu-l pana la inima. Nu te va durea mai mult ca o recoltare de sange.

Un lichid special este introdus prin cateter (substanta de contrast), astfel incat arterele sa se poata vedea bine odata ce vor fi folosite radiatiile.

Razele X sunt folosite apoi, pe masura ce lichidul trece prin artera. Este posibil sa ti se ceara sa iti tii respiratia sau sa tusesti in acest moment.

Prin studierea imaginilor obtinute in acest mod, cu folosirea unei cantitati foarte mici de radiatii, medicul tau poate vedea orice probleme exista la nivelul arterelor coronare.

Ce este posibil sa simti in timpul procedurii?

  • O usoara presiune, pe masura ce cateterul este introdus.
  • Rareori, un usor disconfort in piept, pe masura ce substanta lichida de contrast patrunde in corp.
  • Nevoia de a urina.
  • Rareori, greata.
  • In functie de procedura, este posibil sa simti in timpul angiografiei o senzatie ca si cum te trec caldurile, din cap pana in picioare, care va dura 20 de secunde, pe masura ce lichidul special de contrast este injectat (o solutie care contine iod).
  • In timpul angiografiei coronariene vei fi treaz, astfel incat sa poti face ceea ce iti cere medicul tau.


Dupa aceasta procedura, vei fi dus intr-un salon de recuperare, unde ti se va spune sa stai nemiscat cateva ore. De regula, vei putea merge acasa in aceeasi zi, desi uneori este posibil sa ramai peste noapte in spital.

Dupa angiografie, medicul va discuta rezultatele cu tine. Este posibil sa simti o durere sau sensibilitate acolo unde cateterul a fost introdus sau de pe urma faptului ca ai stat intins pe spate.

Cand ar trebui sa faci o angiografie coronariana?

Exista trei situatii in care medicul iti poate recomanda sa faci o angiografie de acest gen:

1. Alte investigatii sugereaza ca ai o probabilitate mare de ingustare a arterelor coronare si ai deja simptome importante.

2. Ai venit la spital si te-ai internat pentru un infarct miocardic "minor", ai semne care arata anomalii la nivelul inimii, iar un test de sange pentru depistarea unei proteine numite troponina T (TnT) indica faptul ca exista unele leziuni la nivelul miocardului.

3. Daca ai un infarct miocardic major, vei fi adus direct in laboratorul unde se fac proceduri cardiace cu ajutorul cateterului, pentru a ti se face o angiografie, ca parte dintr-o procedura de urgenta de angioplastie. Daca ai nevoie de tratament de urgenta, o angiografie coronariana poate fi efectuata impreuna cu o angioplastie coronariana (operatie prin care se refac vasele distruse).

Cat dureaza o angiografie coronariana?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In majoritatea cazurilor, procedura dureaza 20-30 de minute si nu va trebui sa stai in spital peste noapte. Esti treaz, stai confortabil si esti intins pe o masa speciala intr-un laborator, o camera care arata la fel ca un laborator de radiografie.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0