Angina pectorala la femei: semne si simptome

Angina pectorala este un tip de durere in piept cauzata de reducerea fluxului sangvin catre inima. Angina este un simptom al cardiopatiei ischemice, numita si boala (arteriala) coronariana.

Desi angina este un simptom relativ comun, ea poate fi greu de diferentiat de alte tipuri de durere in piept, cum ar fi disconfortul sau durerea ce apare in indigestie.

Angina pectorala la femei poate fi diferita de durerea in piept pe care o simt barbatii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptomele anginei pe care le are o femeie pot fi diferite de simptomele "clasice" ale anginei. Aceste diferente pot duce la o intarziere in ceea ce priveste gasirea tratamentului corespunzator. De pilda, durerea in piept este un simptom frecvent intalnit in cazul femeilor cu angina pectorala, dar este posibil ca aceasta durere sa nu fie singurul simptom sau e posibil sa nu fie cel mai prevalent simptom pentru femei.

Totodata, medicii spun ca femeile pot sa se confrunte si cu simptome precum: greata, greutate in respiratie (dispnee), durerea abdominala, disconfort in zona gatului, maxilarului sau spatelui, durere intepatoare (ca un junghi) in locul senzatiei de presiune in piept.

De ce simptomele anginei sunt diferite la femei?

Angina, adica durerea in piept, este un semnal de alarma ce iti indica o boala de inima, iar faptul ca recunosti din timp acest semnal si ca incepi sa te tratezi din timp pot preveni un infarct miocardic.

Din cauza bolii coronariene, pacienta poate sa aiba disconfort in piept, o senzatie ca de presiune sau greutate ce apasa pe piept in timpul activitatii fizice sau atunci cand este stresata, insa acest disconfort dispare la scurt timp dupa ce pacienta a renuntat sa mai faca acea activitate sau dupa ce a trecut momentul stresant.

Simptomele anginei la femei pot include si senzatia ca persoana ramane fara rasuflare (nu poate respira), greata, varsaturile, durerea abdominala sau o durere ascutita in piept. Odata ce nevoia inimii de sange si de oxigen se calmeaza, la fel se calmeaza si simptomele, iar durerea in piept dispare.

Care este explicatia pentru faptul ca femeile au alt gen de simptome in comparatie cu barbatii? Boala cardiaca la barbati se datoreaza adeseori blocajelor aparute in arterele lor coronare. Femeile, insa, mult mai frecvent, dezvolta cardiopatia ischemica in interiorul arterelor foarte mici care se extind din arterele coronare.

Aceasta este numita si boala coronariana microvasculara (sindromul X coronarian) si apare in mod deosebit la femeile mai tinere. Pana la 50% dintre femeile cu simptome de angina care sunt supuse unei interventii de cateterizare cardiaca (numita si coronarografie) nu au o forma obstructiva a bolii, asa cum se intampla in cazul barbatilor (la ei fiind mai frecvente blocajele arterelor).

Cand femeile se imbolnavesc, spun medicii cardiologi, ele tind sa ignore problema. Tocmai din acest motiv, trebuie sa punem accentul pe recunoasterea semnelor si simptomelor anginei pectorale, pentru ca aceasta poate duce, in timp, la infarct miocardic. Nu trebuie ignorate semnele si simptomele, ba, din contra, este bine sa le recunoastem din vreme, pentru a putea beneficia de tratament.

Care sunt simptomele sindromului X coronarian

Femeile cu acest sindrom au adeseori durere in piept (angina pectorala), numita si angina microvasculara, care dureaza, de regula, mai mult de 10 minute, insa durerea poate sa dureze si mai mult, uneori pana la 30 de minute. Alte simptome ale sindromului X coronarian sunt: respiratia ingreunata, probleme in timpul somnului, oboseala, lipsa energiei.

Cand sa mergi la medicul curant

Daca disconfortul in piept este un simptom nou pentru tine si nu te-ai mai confruntat cu angina, este important sa mergi la medicul tau curant si sa afli ce anume ar putea cauza durerile tale in piept. Medicul te poate ajuta sa obtii tratamentul corespunzator, in functie de tipul de angina pectorala de care suferi.

Daca angina instabila se agraveaza sau se modifica, cere imediat ajutorul personalului medical. Daca ai angina instabila, incearca sa o tii sub control cu ajutorul medicamentelor prescrise de medicul specialist.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/coronary-microvascular-disease-mvd
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/angina-in-women-can-be-different-than-men
Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0