Preventia afectiunilor prostatei: care sunt factorii de risc si cum ii putem influenta

Nu exista metode confirmate de specialisti, care sa previna imbolnavirea prostatei. Insa exista o serie de strategii care pot contribui la reducerea riscului de instalare a bolilor prostatei – iata despre ce este vorba!

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de prostata sunt neinfluentabili – varsta, mutatii genetice, istoric familial. Insa exista cativa factori care pot fi modificati – dieta nesanatoasa si obezitatea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, dieta sanatoasa poate contribui la reducerea riscului de afectiuni ale prostatei, in special a celui de cancer prostatic. Mentinerea unui indice de masa corporala sanatos, dar si sportul sunt, de asemenea, recomandate in acest sens.

Dieta ideala pentru glanda prostata trebuie sa respecte urmatoarele recomandari:

  • Sa fie saraca in grasimi provenite din carne, produse lactate si uleiuri vegetale. Asta nu inseamna ca aceste alimente sunt interzise, ci ca ar trebui consumate cu moderatie. Unele studii sugereaza faptul ca un consum mare de grasimi poate sa creasca riscul de cancer de prostata. Alege asadar intotdeauna carnea slaba, fara grasime, si ai putea sa iti orientezi atentia catre produsele lactate sarace in grasimi.
  • Dieta ar trebui sa fie bogata in fructe si legume, care contin multe vitamine si nutrienti. Fructele si legumele ar trebui sa inlocuiasca gustarile dintre principalele mese ale zilei.

In mod deosebit sunt benefice din acest punct de vedere cele de culoare rosie cum sunt pepenele rosu, rosiile ori grepfrutul. Asta pentru ca acestea contin antioxidantul denumit licopen, despre care se stie ca este benefic pentru glanda prostata.

  • Mananca soia intrucat este bogata in continutul de izoflavoni, nutrienti care pot reduce riscul de cancer de prostata. Un studiu arata ca izoflavonii din soia sunt in mod deosebit eficienti in reducerea acestui risc.
  • Mananca peste gras de 3 ori pe saptamana, pentru a oferi organismului aportul necesar de Omega 3. Acesti acizi grasi pot avea un rol protector asupa organismului barbatului, reducand si riscul de cancer, nu doar pe cel de afectiuni cardiovasculare. Cu acordul medicului, se pot administra si suplimente alimentare pe baza de Omega 3.
  • Bea ceai verde zilnic. Un studiu facut de catre oamenii de stiinta japonezi a demonstrat ca un consum regulat de ceai verde poate reduce riscul de cancer de prostata al barbatului.
  • Bea cafea intrucat si aceasta reduce probabilitatea de diagnosticare cu boli ale prostatei. Un studiu facut de o echipa de cercetatori de origine chineza arata ca 3-4 cesti de cafea pe zi pot impiedica dezvoltarea cancerului la nivelul prostatei.

Pe langa dieta, este foarte important ca barbatul sa isi mentina greutatea. Obezitatea este un factor care contribuie la aparitia cancerului. Daca ai o greutate normala, o vei mentine prin dieta echilibrata si sport. Pe de alta parte, daca ai probleme cu kilogramele in plus, le poti rezolva adoptand o dieta sanatoasa, care sa creeze totusi deficit caloric.

Sportul este si el important atat pentru mentinerea greutatii, cat si pentru reducerea riscului de afectiuni ale prostatei. La inceput, e suficient sa faci 30 de minute de exercitii fizice in cel putin 5 zile din 7. Insa pe masura ce capeti rezistenta si corpul devine mai puternic, vei creste treptat durata antrenamentelor.

In timpul antrenamentelor, barbatii ar trebui sa puna accentul pe exercitiile care lucreaza muschii din zona pelvina si pe cei abdominali.

Suplimentele alimentare care contin acid folic si alte vitamine ar trebui luate numai la recomandarea medicului de catre barbatul cu risc crescut de cancer prostatic. Asta pentru ca acidul folic poate “hrani” celulele canceroase daca se regaseste in exces in organism.

Orice barbat ar trebui sa respecte indicatiile de mai sus, insa acestea sunt obligatorii pentru barbatii care se afla in categoriile de risc cresut de cancer de prostata. Factorii de risc in dezvoltarea acestui tip de cancer sunt istoricul familial in ceea ce priveste cancerul prostatic, cel ovarian sau mamar, varsta inaintata ori mutatia genei BRCA.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Coffe consumption and prostate cancer risk: an updated meta-analysis”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Lu Y, Zhai J, Peng Q, Deng Y, Xie L, Mo C, Yang S si Qin X
  • Studiul “Green tea consumption and prostate cancer risk in japanese men: a prospective study”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Kurahashi N, Sasazuki S, Iwasaki M, Inoue M, Tsugane S
  • Studiul “Soy and soy isoflavones in prostate cancer: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”, publicat pe ncbi.nlm.nig.gov, autori: van Die MD, Bone KM, Williams SG si Pirotta MV
Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0