Cele mai frecvente simptome ale afectiunilor prostatei

Dupa implinirea varstei de 50 de ani, riscul de afectiuni ale prostatei este mai mare. Iata care sunt simptomele care ar trebui sa te trimita la un consult urologic intrucat pot trada boli ale acestei glande!

Simptome ale afectiunilor prostatei care trebuie sa te trimita la medic

E recomandat consultul de specialitate daca barbatul observa urmatoarele simptome:

  • Nevoia frecventa de a urina, chiar si in timpul noptii
  • Incapacitatea de abtinere atunci cand barbatul are nevoie la toaleta
  • Sange in urina si/ sau sperma
  • Usturimi, disconfort sau durere la urinare
  • Ejaculare dureroasa
  • Dureri lombare, in zona abdominala, pelvina sau rectala
  • Jet slab al urinei

Cele mai frecvente afectiuni ale prostatei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cu ce boli ale acestei glande se poate confrunta barbatul, mai ales dupa ce implineste varsta de 50 de ani.

Prostatita – prostatita, adica inflamatia prostatei, este o problema cu care barbatii se confunta adesea.

Prostatita acuta este cea care se declanseaza in urma unei infectii bacteriene. Printre manifestarile acesteia se numara simptomele mentionate mai sus, specifice bolilor prostatei, precum si frisoane, febra sau alte dureri. Daca infectia este recurenta, vorbim deja despre prostatita bacteriana cronica – aceasta este mai greu de tratat. Daca cea acuta necesita tratament cu antibiotice administrat pe perioada scurta, prostatita bacteriana cronica se trateaza cu antibiotice administrate pe termen lung.

In cazul in care prostatita persista insa nu este vorba despre o infectie bacteriana, tratamentul este bazat pe medicamente antiinflamatoare, dar si modificari ale stilului de viata si poate chiar si interventie chirurgicala.

Hiperplazie benigna de prostata – cunoscuta si sub denumirea de adenom de prostata, hiperplazia benigna este caracterizata de marirea benigna a prostatei. Aceasta afectiune este adesea diagnosticata la pacientii varstnici. In functie de stadiul bolii, dar si de simptomele acesteia, meidcul poate recomanda expectativa, tratamentul medicamentos, dar si interventia chirurgicala.

Cancerul de prostata – barbatii de peste 50 de ani sunt expusi riscului marit de cancer de prostata, de aceea e recomandat screeningul, mai ales daca exista si alti factori de risc (istoric familial de boli ale prostatei).

Daca apar simptome la nivelul glandei prostata, medicul va face examinarea fizica (in timpul acesteia va verifica marimea, fermitatea, textura prostatei, dar va cauta totodata si noduli ori alte formatiuni similare), dar si un test de urina. Totodata, un test de sange denumit PSA – antigen prostatic specific poate fi folosit pentru detectarea anomaliilor. Daca medicul observa ca exista probleme in timpul acestor teste si analize, va face trimitere la urolog, pentru un consult de specialitate. In plus fata de testele facute deja, urologul va face o ecografie, dar si o biopsie – tesuturile recoltate de la nivelul prostatei in timpul biopsiei vor arata daca exista sau nu celule canceroase.

In functie de tipul si stadiul cancerului de prostata, medicul va recomanda tratamentul cel mai potrivit – poate fi vorba despre expectativa si monitorizare, dar si de interventie chirurgicala, radioterapie sau terapie hormonala.

Expectativa este preferata de medic atunci cand tumora canceroasa are o evolutie lenta si nu provoaca probleme. Medicul va face insa controale regulate, astfel incat sa observe imediat ce lucrurile se complica.

Interventia chirurgicala este folosita pentru indepartarea intregii glande, dar si a tesuturilor din jur.

Pe de alta parte, radioterapia foloseste radiatiile pentru a ucide celulele canceroase si pentru a reduce dimensiunile tumorii.

Terapia hormonala este folosita adesea in paralel cu radioterapia, aceasta avand rolul de a opri productia de testosteron. Totodata, acest tip de terapie este folosit si daca celulele canceroase de la nivelul prostatei au migrat si catre ale zone din organism.

Orice afectiune a prostatei poate fi tratata, insa este important sa fie depistata cat mai devreme. De aceea, se recomanda barbatilor sa mearga la medic imediat ce observa simptome la nivelul prostatei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0