Ce este prostata si ce rol are in organism

Prostata este o glanda mica, de dimensiunile unei nuci, amplasata intre baza penisului si rect. Aceasta este extrem de importanta mai ales pentru reproductie intrucat contribuie la producerea lichidelor seminale.

Greutatea prostatei nu este mai mare de 30 de grame. Trebuie mentionat insa ca, pe masura ce barbatul inainteaza in varsta, glanda prostata a acestuia va creste – concret, daca la 20 de ani glanda are dimensiunile unei nuci, la 40 de ani poate ajunge la dimensiunile unei caise, iar la 60 poate fi chiar cat o lamaie. Aceasta glanda inconjoara uretra – tubul prin care urina este transportata de la vezica urinara catre penis.

Care este rolul prostatei in organismul barbatului

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prostata este o glanda specific barbateasca, care secreta fluidele seminale, care la randul lor mentin spermatozoizii in viata si permit astfel reproducerea.

In timpul ejacularii, prostata se contracta si impinge fluidele mentionate catre uretra. Totodata, se blocheaza si deschiderea dintre vezica si uretra, de aceea este imposibila urinarea in acelasi timp cu ejacularea.

Pana la 30% din fluidele ejaculate sunt alcatuite din cele secretate de prostata. In fluidele prostatice se regasesc si antigenii prostatici specifici (PSA), al caror rol este de a modifica textura spermei, astfel incat aceasta a calatoreasca mai usor, iar sansele de fertilizare a unui ovul sa fie cat mai mari.

Pentru a functiona, prostata are nevoie de hormoni androgeni precum testosteronul si dihidrotestosteronul.  

Anatomia prostatei

Glanda prostata este alcatuita din 4 straturi denumite zone, care incercuiesc uretra precum foile unei cepe. Iata care sunt aceste zone:

Stroma fribromusculara anterioara – este alcatuita din tesut muscular si fibros.

Zona periferica – este amplasata in partea din spate a glandei, acolo unde se afla tesutul glandular.

Zona centrala – inconjoara canalele ejaculatoare si alcatuieste un sfert din masa totala a prostatei.

Zona de tranzitie – este cea mai mica parte a prostatei si inconjoara uretra. Zona de tranzitie este cea care continua sa creasca de-a lungul vietii, restul zonelor nemodificandu-si dimensiunile sau forma.

Teste si analize ale prostatei

Pentru verificarea functiior prostatei, medicii pot face o serie de teste si analize, astfel incat sa depisteze daca exista anumite probleme.

Examinarea rectala digitala – aceasta examinare se realizeaza de catre medicul urolog, care introduce un deget prin rect, astfel incat sa atinga prostata. Intrucat aceasta glanda este amplasata in apropierea rectului, medicul poate simti daca exista anomalii precum nodulii, tumorile sau alte excrescente. Exista insa si situatii in care anumite anomalii nu pot fi depistate in timpul acestei examinari, de aceea ea se recomanda intotdeauna alaturi de analiza PSA – antigenul prostatic specific.

Ecografia transrectala – aceasta ecografie se realizeaza prin rect si permite obtinerea unor imagini clare ale glandei prostata.

Biopsia – recoltarea de tesut de la nivelul prostatei este necesara atunci cand exista suspiciune de cancer de prostata. Aceasta analiza permite identificarea celulelor canceroase.

Simptome care ar putea indica o afectiune a prostatei

Prostata este expusa riscului de a dezvolta mai multe boli, incepand de la prostatita si pana la cancer de prostata. Este important sa mergi la medic imediat ce simptomele apar intrucat cu cat aceste boli sunt diagnosticate mai rapid, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare.

Iata ce simptome pot trada boli ale prostatei:

  • Nevoia frecventa de urinare
  • Senzatia de vezica care nu a fost golita suficient, imediat dupa urinare
  • Durere/ usturime/ disconfort la urinare
  • Jet slab al urinei

Controlul urologic anual este recomandat mai ales barbatilor care au in familie pacienti diagnosticati cu cancer de prostata. Acestia prezinta risc crescut de a dezvolta, la randul lor, aceeasi afectiune, de aceea screeningul este recomandat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0