Visezi urat? Cauzele medicale, dincolo de superstitii

Adesea punem visele urate pe seama filmelor pe care le vedem inainte de culcare ori pe seama unor ganduri avute in timpul zilei, insa specialistii sunt de parere ca, in unele cazuri, cosmarurile tradeaza probleme de sanatate care nu trebuie neglijate.

Cosmarurile sunt visele care ne fac sa transpiram de spaima in somn, sa ne trezim plangand sau se ne fie teama sa mai adormim de frica unui alt vis inspaimantator. Visele urate sunt adesea caracteristice copilariei, insa 2-8% dintre adulti sufera de cosmaruri recurente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De regula, cosmarurile apar in ultima parte a noptii, atunci cand somnul REM (n.r. rapid eye movement) atinge intensitatea maxima. Studiile facute de catre specialisti au dovedit ca, in timpul somnului REM, corpul amigdalian este activat. Corpul amigdalian este partea din creier responsabila cu emotiile negative precum frica, anxietatea sau gandurile depresive. Asadar, activarea amigdalei din timpul acestui ciclu de somn poate explica frica puternica resimtita dupa ce avem un cosmar.

Cauzele cosmarurilor la adulti

Daca visele urate apar la copii din cauza ca aud povesti infricosatoare, vad desene animate in care sunt prezentate scene de violenta si urmaresc filme de groaza, la adulti lucrurile stau putin diferit.

De cele mai multe ori, visele urate apar la adulti din cauza anxietatii, a situatiilor stresante, ale tulburarilor de somn ori din cauza abuzului de substante. In cazul in care adultul sufera de una dintre aceste probleme de natura emotionala, situatia sa se rasfrange asupra somnului si apar cosmarurile. Grijile excesive, gandurile depresive si incordarea din timpul zilei urmaresc persoana si in timpul noptii, subconstientul scotand la iveala tot ce este mai rau in mintea celui care viseaza. Daca una dintre aceste probleme iti cauzeaza cosmaruri, ideal ar fi sa apelezi la ajutorul unui psiholog, care te poate ajuta sa identifici problema emotionala pe care o ai, apoi sa o tratezi. Pe masura ce problema ti se va rezolva, visele vor disparea treptat.

 

 

Potrivit unui renumit expert in somn, profesorul Jim Horne de la Universitatea Loughborough, si problemele medicale de natura fizica pot fi cauza viselor urate. Spre exemplu, medicamentele betablocante prescrise pentru tratarea problemelor cu tensiunea arteriala pot face persoana care le ia sa viseze urat. Asta pentru ca aceste medicamente nu numai ca ajuta la dilatarea vaselor de sange, insa afecteaza si echilibrul chimic de la nivelul creierului, declansad cosmaruri.

Si persoanele cardiace pot visa urat ca urmare a problemelor cu inima, potrivit unui studiu facut pe un esantion de 6000 de oameni publicat in Jurnalul Olandez de Medicina. Explicatia este simpla: bataile neregulate ale inimii cresc riscul de aparitie a unui vis urat in timpul noptii intrucat nivelul de oxigen din creier este redus.

Un cosmar poate fi, de asemenea, un semn ca urmeaza o migrena. Studiile au dovedit ca migrenele sunt adesea precedate de vise urate intrucat inainte de o durere de cap, chimia creierului se modifica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul femeilor, si menstruatia poate fi un factor care contribuie la aparitia cosmarurilor. Durerea si disconfortul general, specifice perioadei, pot fi vinovate pentru visele urate din timpul noptii. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0