Uleiul de mentă te face mai frumoasă: 9 întrebuințări

Uleiul esențial de mentă te poate face mai frumoasă dacă știi când și cum să îl folosești. Profită de proprietățile sale extraordinare pentru a avea un ten frumos, fără imperfecțiuni, o podoabă capilară de invidiat, dar și unghii frumoase și puternice.

Despre uleiul de mentă

Uleiul de mentă este un ulei esențial derivat din frunzele și tulpinile plantei de mentă. Acesta are o aromă puternică de mentă și este utilizat în mod obișnuit în aromaterapie, produse cosmetice și produse alimentare.

Uleiul de mentă este bogat în mentol, un compus organic care dă uleiului aroma sa caracteristică și proprietăți terapeutice. Acesta poate fi utilizat în aromaterapie, precum și în alte aplicații terapeutice, datorită proprietăților sale analgezice, antiinflamatorii, antispastice, antifungice și antibacteriene.

 Printre beneficiile potențiale ale uleiului de mentă se numără:

  • Alinarea durerilor de cap: Uleiul de mentă poate ajuta la reducerea durerilor de cap și a migrenelor datorită proprietăților sale analgezice și antiinflamatorii.
  • Reducerea stresului și anxietății: Aromaterapia cu ulei de mentă poate ajuta la calmarea minții și la reducerea stresului și anxietății.
  • Îmbunătățirea digestiei: Uleiul de mentă poate ajuta la ameliorarea simptomelor de indigestie, balonare și flatulență, deoarece poate ajuta la relaxarea mușchilor stomacului și a intestinelor.
  • Reducerea simptomelor de alergie: Uleiul de mentă poate ajuta la reducerea congestiei nazale, a inflamației și a altor simptome asociate cu alergiile.

Îmbunătățirea respirației: Uleiul de mentă poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la ameliorarea simptomelor de astm, bronșită și alte afecțiuni respiratorii.

Trebuie menționat că uleiul de mentă poate fi iritant pentru piele și că poate cauza reacții alergice la unii oameni, așa că este important să îl utilizezi cu precauție și în dozele recomandate. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza uleiul de mentă.
 

 

Beneficiile uleiului de mentă pentru frumusețe

Uleiul esențial de mentă tratează acneea 

Dacă acneea îți dă bătăi de cap, uleiul de mentă promite să elimine coșurile de pe fața ta. Acest ulei va inhiba secreția de sebum, prevenind apariția coșurilor, iar proprietățile sale antiinflamatoare vor trata coșurile deja apărute. 

Uleiul esențial de mentă te protejează de radiațiile UV 

Dintre toate uleiurile esențiale, cel de mentă are cel mai mare factor de protecție natural, în sensul că nu blochează pătrunderea razelor ultraviolete, ci conține principii active cu rol antioxidant care protejează epidermul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, împiedicând pătarea pielii.

Uleiul esențial de mentă este un remediu pentru prurit 

Mâncărimile intense apărute din diverse motive pot fi calmate rapid cu ajutorul uleiului esențial de mentă, aplicat într-un strat pe zona cu probleme. 

Uleiul esențial de mentă are proprietăți antibacteriene 

Asta înseamnă că îl poți folosi pe post de gel antibacterian, atunci când nu ai cum să te speli pe mâini și nici nu ai la îndemână șervețele umede. Uleiul esențial de mentă ucide 22 de bacterii. 

Uleiul esențial de mentă îți fortifică unghiile 

Potrivit unui studiu realizat recent, uleiul de mentă are și proprietăți antifungice, așa că împiedică dezvoltarea micozelor la nivelul unghiilor. Drept urmare, unghiile tale vor fi ferite de infecțiile fungice și își vor păstra strălucirea.

Uleiul esențial de mentă stimulează creșterea podoabei capilare 

Un studiu realizat în anul 2014 de către cercetătorii de la universitatea Keimyung din Coreea, a scos la iveală faptul că uleiul de mentă stimulează creșterea părului fără a avea efecte adverse. Un alt avantaj al uleiului esențial de mentă folosit pentru stimularea creșterii părului constă în faptul că părul tău va mirosi foarte bine. 

Uleiul esențial de mentă curăță în profunzime pielea 

Folosește o mască facială făcută din 5 ml de ulei de mentă și 2 linguri de castravete dat pe răzătoare pentru a-ți curăța în profunzime tenul. 

Uleiul esențial de mentă îți face zâmbetul mai frumos 

Și zâmbetul tău are de câștigat de pe urma folosirii uleiului esențial de mentă. Amestecă ulei de mentă cu pasta de dinți pentru gingii sănătoase și un zâmbet frumos.

Uleiul esențial de mentă vindecă arsurile

Vindecarea cicatricilor provocate de arsuri este accelerată de uleiul esențial de mentă. Aplicarea acestuia pe zona afectată, de două ori pe zi, va stimula regenerarea pielii. Ai grijă însă să nu folosești niciodată uleiul de mentă înainte ca rana să se cicatrizeze pentru că va avea efecte nedorite! 

Atenție! Uleiul esențial de mentă conține mentol, iar acesta poate cauza reacții alergice la nivelul pielii, așa că ai face bine să testezi uleiul pe o porțiune mică de piele, înainte de a-l folosi. 

Uleiul de mentă pur este foarte concentrat așa că ar trebui să îl folosești în combinație cu alt ulei. Spre exemplu, poți folosi uleiul de mentă în combinație cu ulei de cocos sau de măsline.

 

 

Precauții pentru uleiul de mentă

Există unele precauții suplimentare care trebuie luate în considerare atunci când utilizezi uleiul de mentă:

  • Uleiul de mentă nu trebuie utilizat intern fără a fi diluat și fără a fi supravegheat de un medic, deoarece poate fi toxic în doze mari.
  • Acesta poate interacționa cu anumite medicamente, precum cele utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, astfel că este important să discuți cu medicul tău înainte de a utiliza uleiul de mentă dacă iei orice medicamente.
  • Uleiul de mentă poate provoca iritații ale pielii și trebuie utilizat cu precauție, mai ales pe pielea sensibilă sau rănită.
  • Unele persoane pot fi alergice la mentă, deci este important să efectuezi un test cutanat înainte de a utiliza uleiul de mentă.

În concluzie, uleiul de mentă poate fi benefic în anumite situații, dar trebuie utilizat cu precauție și cu respectarea dozelor recomandate. Este important să discuți cu un medic înainte de a utiliza uleiul de mentă dacă ai orice afecțiuni medicale sau iei orice medicamente.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Peppermint oil”, autori: Benjamin Kligler, Sapna Chaudhary - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17427617/
“Peppermint Oil Treatment for Irritable Bowel Syndrome: A Randomized Placebo-Controlled Trial”, autori: Judy Nee, Sarah Ballou, John M Kelley, Ted J Kaptchuk, William Hirsch, Jesse Katon, Vivian Cheng, Vikram Rangan, Anthony Lembo, Johanna Iturrino - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34319275/
“Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders”, autori: B P Chumpitazi, G L Kearns, R J Shulman - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29372567/ 
“Peppermint Oil Promotes Hair Growth without Toxic Signs”, autori: Ji Young Oh, Min Ah Park, Young Chul Kim - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25584150/
“Instant effects of peppermint essential oil on the physiological parameters and exercise performance”, autor: Abbas Meamarbashi - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103722/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0