Cum se trateaza hemoroizii aparuti in sarcina

Esti in culmea fericirii: medicul te-a anuntat ca esti insarcinata si acum astepti cu nerabdare venirea pe lume a bebelusului. Insa cele noua luni vin la pachet si cu unele probleme de sanatate, iar printre cele mai frecvente se numara hemoroizii.

De ce apar sau se agraveaza hemoroizii in timpul sarcinii

Multe viitoare mamici se confrunta cu dureri si sangerari, iar medicii le explica prin prisma modificarilor pe care le suporta corpul in sarcina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sarcina se asociaza frecvent cu constipatia. Constipatia ca atare si efortul de defecatie cresc presiunea in zona pelvisului, determinand la inceput congestia plexurilor hemoroidale si apoi, prin persistenta, apar dilatatiile hemoroidale” , explica prof. dr. Dorel Firescu, mecanismul formarii hemoroizilor in sarcina. Secretia crescuta de progesteron, retentia de apa, dar si travaliul provoaca sau agraveaza crizele de hemoroizi.

Tratamentul hemoroizilor in timpul sarcinii

"Ce e de facut?", se intreaba multe tinere viitoare mame, ingrijorate de starea lor si a viitorului bebelus. In primul rand, dupa vizitele regulate la ginecolog, urmeaza cele la proctolog (medic specialist in proctologie, disciplina medicala care se ocupa cu afectiunile anusului sau rectului). Vestea buna pentru viitoarele mamici este ca hemoroizii se trateaza chiar in timpul sarcinii. Asta pentru ca terapiile moderne se fac rapid, fara anestezie, in clinici care practic le fac sa uite pe viitoarele mame de cabinetele insalubre din multe spitale.

“In cazul hemoroizilor interni, care provoaca sangerari, tratamentul cu benzi elastice si fototermocoagulare poate fi facut si pe perioada sarcinii si dupa nastere, fara contraindicatii, fara dureri si fara sa fie necesara anestezia. Hemoroizii interni necomplicati pot fi tratati cu aceasta metoda nesangeranda si nedureroasa si inainte, si dupa nastere”, declara prof. dr. Dorel Firescu.

In plus, viitoarele mame trebuie sa consume fibre din legume, fructe, cereale, sa aiba un tranzit intestinal bun, o igiena riguroasa si sa faca exercitii Kegel pentru a fi in forma maxima pentru minunea ce va veni pe lume.

 

 

Remedii naturale pentru hemoroizii care apar in timpul sarcinii

Daca hemoroizii nu sunt in stadiu avansat si nu cauzeaza sangerari, nu e nevoie sa apelezi la o interventie pentru a ii elimina, poti folosi cateva remedii la indemana pentru a ameliora simptomele cauzate de acestia:

  • Foloseste compresele reci – compresele cu gheata pot reduce atat inflamatia, cat si disconfortul asociate cu hemoroizii.
  • Mentine zona foarte curata – spala-te dupa fiecare defecare, iar daca nu ai aceasta posibilitate, foloseste servetele intime fara parfum. Servetelele parfumate pot irita si mai mult zona, de aceea e indicat sa le eviti.
  • Evita sa stai in sezut – daca obisnuiesti sa stai foarte multe ore pe scaun, in sezut, fa un efort si evita acest comportament. Aceasta postura creste presiunea pusa pe zona rectala, agravand hemoroizii si simptomele resimtite.


Daca niciunul dintre aceste remedii nu amelioreaza situatia in cateva zile, e obligatoriu sa mergi la medic pentru a trata problema.

Cum poti sa previi hemoroizii in timpul sarcinii

Evita sa te constipi – adopta o dieta bogata in fibre (legume, fructe, cereale integrale), consuma multa apa si fa miscare zilnic. Astfel, vei reusi sa previi constipatia.

Nu amana mersul la toaleta – daca ai nevoie la toaleta, nu amana defecarea, intrucat astfel pui presiune pe zona rectala.

Nu sta mai mult decat e necesar pe vasul de toaleta – prelungind statul pe toaleta nu faci altceva decat sa favorizezi aparitia hemoroizilor, punand presiune suplimentara pe zona rectala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu sta in picioare/ in sezut pentru perioade indelungate – atat statul in picioare, cat si statul in sezut favorizeaza aparitia hemoroizilor. Daca jobul pe care il ai implica statul pe scaun toata ziua, fa un efort si ridica-te din cand in cand pentru o scurta plimbare.

Pe de alta parte, daca trebuie sa stai multe ore in picioare la serviciu, discuta cu colegii si cu superiorii, astfel incat sa ti se permita sa stai din cand in cand jos.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0