Vene safene: ce rol au și cum sunt afectate de varice

La nivelul membrelor inferioare, adică în structura picioarelor, există o rețea complexă de vene, care asigură întoarcerea sângelui din picioare, la inimă. Pentru fiecare picior, există două vene safene, iar acestea sunt numite vena safenă mare și vena safenă mică. Aceste vene safene sunt extrem de importante în ceea ce privește circulația sângelui în picioare.

Ce sunt venele safene și ce rol au

Venele safene sunt vase de sânge relativ mari, care au un perete subțire și elastic, compus din trei straturi: tunica internă, tunica medie și tunica externă. Tunica internă este formată din endoteliu și asigură o suprafață netedă pentru a permite un flux sanguin optim. Tunica medie este alcătuită din fibre musculare netede și colagen, oferind rezistență și elasticitate vasului. Tunica externă este formată din țesut conjunctiv și ajută la menținerea formei și structurii venei.

Venele safene sunt principalele vene superficiale din picioare. Venele safene au un rol important, întrucât ele colectează sângele din alte vene de la suprafață și îl transportă în venele profunde. Cea mai lungă venă de acest tip, vena safenă mare (o venă superficială, subcutanată), este localizată în profunzime în picior și se desfășoară de la gleznă până la zona inghinală.

Recomandările experților DOC.ro

Vena safenă mică este localizată în spatele mușchiului gambei și se desfășoară de la exteriorul gleznei până în zona din spatele genunchiului. Vena safenă mare este vena care este cel mai adesea tratată prin "stripping" în cazul persoanelor care suferă de varice și sunt supuse unor intervenții de acest gen.

Rolul principal al venelor safene constă în colectarea sângelui de la nivelul membrelor inferioare și transportul lui înapoi spre inimă. Ele funcționează împreună cu sistemul valvular venos, care ajută la prevenirea refluxului sanguin. Valvele venoase sunt pliuri subțiri de țesut care permit sângelui să curgă într-o singură direcție - dinspre extremitățile inferioare spre inimă - și împiedică refluarea acestuia în direcția opusă.

Ce sunt varicele și cum afectează venele safene

Varicele (sau venele varicoase) sunt "ramurile" dilatate ale venei safene mari și ale venei safene mici, adică vene dilatate din zona picioarelor. Incidența varicelor variază, potrivit cercetătorilor, de la 10% la 30%, fiind o problemă întâlnită mai ales la femei.

Este important să înțelegem cum funcționează venele safene (venele de la picioare), pentru că modul în care circulă sângele prin aceste vase poate să influențeze dezvoltarea unor afecțiuni precum insuficiența venoasă cronică.

De la laba piciorului, vena safenă mare (cel mai mare vas de sânge din interiorul piciorului) se extinde către zona din spatele genunchiului și urcă pe picior, printr-o deschizătură din coapsă, care este formată din doi mușchi și un ligament. Înainte de a ajunge la vena femurală, vena safenă mare colectează sângele din mai multe vene mai mici.

Rolul venelor safene mari este să livreze sângele de la gleznă, din partea inferioară a piciorului și din coapsă și să îl "reverse" în vena femurală.

De-a lungul venei safene mari, există 10 sau 20 de valve mici cu un singur sens, care împiedică sângele să se "scurgă" înapoi în picior. Varicele (numite și vene varicoase) apar atunci când una sau mai multe dintre aceste mici valve nu mai funcționează, creându-se astfel zone în care sângele stagnează sau a curs înapoi în venele mai mici, situate imediat sub suprafața pielii. Este vorba de vene dilatate, cu aspect noduros, vene proeminente și dureroase, care provoacă pacientului disconfort.

Uneori, vena safenă mare este tratată prin procedura de "stripping" (ce înseamnă "smulgere"), o procedură chirurgicală care îndepărtează varicele din picioare sau coapse. Această metodă este folosită în multe cazuri pentru a elimina varicele. Totodată, vena safenă mare mai are un rol: ea este folosită ca sursă de grefe în cazul operației de bypass coronarian.

Simptomele și complicațiile asociate varicelor la nivelul venelor safene 

Varicele pot provoca o serie de simptome și complicații, în special atunci când afectează venele safene. Iată câteva dintre acestea:

  • Durere și disconfort - Varicele pot fi însoțite de durere, senzație de greutate sau oboseală în picioare. Aceste simptome pot fi exacerbate de statul prelungit în picioare sau de activitatea fizică intensă.
  • Umflarea picioarelor - Din cauza stagnării sângelui în venele safene afectate se poate acumula lichid în țesuturile din jur, cauzând umflarea picioarelor și a gleznelor.
  • Senzație de arsură sau furnicături - Uneori, persoanele cu varice la nivelul venelor safene pot experimenta senzații de arsură sau furnicături în picioare.
  • Ulcer varicos - În cazurile avansate de varice, presiunea sanguină crescută în vene poate duce la apariția unor răni deschise numite ulcere varicoase. Acestea sunt leziuni dureroase, dificil de vindecat, care necesită îngrijire și tratament specializate.
  • Tromboflebită - Varicele pot crește riscul de dezvoltare a tromboflebitei, care este inflamația unei vene însoțită de formarea unui cheag de sânge. Acest lucru poate provoca durere, umflături și roșeață în zona afectată.

Tratamente varice

Ligatura venelor și îndepărtarea lor (smulgere sau stripping) reprezintă abordarea tradițională pentru tratamentul varicelor, însă există și alte opțiuni care au fost folosite în ultimele decenii, cum ar fi ablația endovenoasă cu laser, ablația prin radiofrecvență, scleroterapia cu spumă etc.

Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele și de a împiedica progresia venelor varicoase. În funcție de clasificarea ori de stadiul insuficienței venoase de care suferă pacientul, medicul va recomanda un tip de tratament.

Ca o contraindicație, cercetătorii de peste hotare subliniază că nu este indicat să se efectueze o trombectomie în cazul trombozei superficiale în vena safenă mare. Pacienții cu varice ar trebui să fie educați și pregătiți de medic, înainte de o posibilă intervenție chirurgicală, că operația pentru varice nu vindecă complet, iar o intervenție chirurgicală precoce la anumite vene nu va împiedica dezvoltarea unor varice în viitor.

Ca opțiuni de tratament pentru varice, există:

  • termoablație endovenoasă (abordările de acest tip includ ablația endovenoasă cu laser și ablația prin radiofrecvență);
  • ablația prin radiofrecvență - folosită tot pentru venele incompetente
  • scleroterapia cu spumă - este injectată o substanță în venă, sub ghidarea ecografică;
  • flebectomie ambulatorie (procedură care îndepărtează venele superficiale prin mici incizii făcute în pielea de deasupra varicelor, cu anestezie locală).

Reține!

Principalele vene din picioare (venele safene) sunt afectate în mod frecvent de varice. Incompetența de la nivelul unor vene care se unesc în zona inghinală este una dintre cele mai comune cauze ale refluxului venos începând de la sistemul venos profund, până la sistemul venos superficial. Pentru un diagnostic corect și pentru o evaluare completă, cere sfatul unui medic flebolog.

Prevenirea varicelor și menținerea sănătății venelor safene

  • Utilizarea compresiei elastice - Îmbrăcămintea de compresie, cum ar fi ciorapii sau bandajele elastice, pot ajuta la susținerea venelor și la îmbunătățirea circulației sanguine. Acestea aplică o presiune controlată asupra venelor, reducând astfel dilatarea și disconfortul.
  • Evitarea traumatismelor și a expunerii la căldură excesivă - Protejarea picioarelor de răni sau leziuni este importantă pentru menținerea sănătății venelor. De asemenea, expunerea prelungită la căldură excesivă, precum băile fierbinți sau expunerea la soare, poate dilata venele și poate agrava simptomele varicelor.
  • Menținerea unui nivel sănătos de hidratare - Consumul adecvat de apă poate ajuta la menținerea fluidității sângelui și poate susține circulația eficientă.
  • Monitorizarea greutății corporale - Menținerea unei greutăți corporale sănătoase poate reduce presiunea asupra venelor și poate reduce riscul apariției sau agravării varicelor.

Este important de menționat că aceste măsuri preventive pot ajuta la menținerea sănătății venelor și pot reduce riscul dezvoltării varicelor sau agravarea acestora, dar nu pot elimina complet probabilitatea apariției lor. Dacă observi simptome sau schimbări la nivelul venelor safene, este recomandat să consulți un specialist pentru evaluare și recomandări specifice cazului tău.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Articolul "Varicose veins and their management", publicat in BMJ (Clinical research ed.), in 2006, autor Bruce Campbell, profesor si chirurg - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1526945/ 
Studiul "The Management of Varicose Veins", publicat in 2015 in International surgery, autori Fan Lin, Shiyi Zhang, Yan Sun, Shiyan Ren, Peng Liu - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4301287/ 
“Saphenous Vein”, publicat in Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/body/23946-saphenous-vein#:~:text=They%20collect%20oxygen%2Dpoor%20blood,veins%20and%20may%20need%20treatment. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1