Tratamentul complicatiilor date de ulcerul venos cronic

Exista mai multe medicamente utile in tratamentul complicatiilor date de ulcerul venos cronic. In functie de severitate, medicul tau va decide care este cel mai bun plan de tratament.

Aspirina poate accelera vindecarea ulcerelor venoase cronice si, prin urmare, este utila la pacientii care nu au contraindicatie pentru utilizarea ei.

Trombocitoza si cresterea volumului trombocitelor sunt trasaturi asociate cu insuficienta venoasa cronica, insa rolul real al plachetelor sangvine (trombocite) in dezvoltarea stazei venelor si a ulceratiilor nu este cunoscut.

Beneficiul tratamentului cu aspirina (in doza de 300 mg/zi) consta in reducerea semnificativa a dimensiunilor ulcererelor venoase. Principalul factor de prognostic in vindecarea ulcerului este dimensiunea initiala a acestuia.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentoxifilina este folosita in tratamentul ulcerului varicos. Beneficiul pacientilor este mai mare atunci cand se folosesc si comprese adjuvante.

Sulodexidul este un glicozaminoglican purificat, cu activitate antitrombotica si profibrinolitica legata de afinitatea sa fata de antitrombina III si cofactorul II de heparina, printre alte efecte farmacologice. Sulodexidul poate fi un adjuvant eficient la terapia locala a ranilor. Mecanismul prin care ajuta la vindecarea ulcerului la pacientii cu insuficienta venoasa nu este clar, dar poate fi legat de efectele sale asupra activarii plachetelor cu leucocite si a proprietatilor sale antitrombotice, profibrinolitice si de scadere a fibrinogenului.

Combinatia de diosmin si hesperidina reprezinta doua flavonoide care sunt micronizate pentru a creste absorbtia intestinala. Este considerata un supliment alimentar. Avand in vedere efectele benefice si putinele efecte secundare asociate cu acesti agenti, se poate lua in considerare tratamentul de lunga durata.

Aceasta combinatie de diosmin si hesperidin este utila si functioneaza ca adjuvant al terapiei compresive pentru a imbunatati vindecarea ulcerului. Impactul cel mai mare este asupra ulcerelor mici, sub 1 cm, si combinatia are efect benefic si asupra pacientilor cu edem, modificari trofice si multe simptome subiective ale insuficientei venoase cronice.

Optiunile de tratament pentru ulcerele venoase includ metodele conservatoare de management al ulcerelor, tratament mecanic, medicamente si optiuni chirurgicale. In general, obiectivele tratamentului sunt stabilite pentru a reduce edemul, pentru a imbunatati vindecarea ulcerelor si pentru a preveni recurenta. Desi numeroase metode de tratament sunt disponibile, acestea au un grad variabil de eficacitate, iar datele care sprijina folosirea acestora sunt limitate.

Ce beneficii are pentoxifilina

Pentoxifilina este un inhibitor al agregarii plachetare, fiind un medicament care reduce vascozitatea sangelui si, in schimb, imbunatateste microcirculatia sangelui. Aplicat la recomandarea medicului, de trei ori pe zi, medicamentul s-a dovedit a fi un tratament adjuvant eficient pentru ulcerele venoase atunci cand este folosit impreuna cu terapia compresiva.

Pentoxifilina poate fi, de asemenea, utila ca monoterapie in cazul pacientilor care nu pot tolera bandajele compresive.

Are si efecte adverse, insa, iar cele mai frecvent intalnite efecte sunt de natura gastrointestinala - de exemplu, greata, vomitat, diaree, arsuri la stomac, pierderea poftei de mancare.

Ce beneficii are aspirina

La fel ca in cazul terapiei cu pentoxifilina, aspirina combinata cu terapia compresiva s-a dovedit ca poate sa ajute timpul de vindecare al ulcerelor venoase si poate sa reduca dimensiunile ulcerelor venoase, in comparatie cu terapia compresiva in sine. In general, folosirea terapiei cu aspirina in combinatie cu bandajele compresive este recomandata in tratamentul ulcerelor venoase atat timp cat nu exista niciun fel de contraindicatii pentru pacientul in cauza.

Vasodilatatoare

Iloprost - acest medicament este un vasodilatator care inhiba agregarea plachetara. In cadrul unui studiu, substanta iloprost administrata intravenos, folosita in combinatie cu terapia compresiva elastica, a redus semnificativ timpul de vindecare al ulcerelor venoase, in comparatie cu substanta placebo folosita. Cu toate acestea, exista informatii insuficiente pentru a recomanda folosirea medicamentului.

Antibiotice/antiseptice

Coloniile de bacterii si infectiile bacteriene sunt frecvent intalnite in ulcerele venoase si contribuie la slaba vindecare a ranilor. Cu toate acestea, o ampla analiza a numeroase studii ce a avut in centru antibioticele si antisepticele sistemice si topice pentru tratamentul ulcerelor venoase nu a gasit nicio dovada ca folosirea antibioticelor orale imbunatateste viteza de vindecare.

Daca te confrunti cu ulcere venoase, care se vindeca lent, cere sfatul unui medic specialist, pentru un tratament personalizat si corect.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1