Totul despre ulcerul varicos

1.    Ulcerul varicos – informatii generale

a.    Ce este ulcerul varicos
b.    Cauzele si factorii de risc ai ulcerului varicos
c.    Simptomele ulcerului varicos
d.    Diagnosticarea ulcerului varicos
e.    Evolutia plagii de ulcer varicos
f.    Riscurile ulcerului varicos netratat

2.    Tratarea ulcerului varicos

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

a.    Tratament compresiv pentru ulcerul varicos
b.    Ingrijirea ranii
c.    Tratament medicamentos
d.    Tratamentul naturist
e.    Tratamentul chirurgical

3.    Prevenirea ulcerului varicos

a.    Stilul de viata sanatos
b.    Dieta echilibrata

Ulcerul varicos – informatii generale

Ulcerele venoase (numite si ulcere de staza [venoasa] ale picioarelor sau ulcere varicoase) sunt ranile care apar din cauza functionarii necorespunzatoare a valvelor venoase, de obicei, pe picioare. Ulcerele varicoase sunt una dintre cele mai grave complicatii ale insuficientei venoase cronice. Incidenta ulcerului venos este mai mare la femei decat la barbati.

Ce este ulcerul varicos

Un ulcer varicos ori ulcer venos de gamba este o rana cronica (de lunga durata) care are nevoie de mai mult de patru pana la sase saptamani sa se vindece. Ulcerele varicoase se dezvolta, de obicei, pe partea interioara a piciorului, imediat deasupra gleznei. Ulcerul varicos mai are si o alta definitie: el reprezinta pierderea suprafetei pielii in zona de drenaj sau scurgere a unei vene varicoase (varice), de regula, in picior, rezultand de pe urma stazei si infectiei. Staza este oprirea sau incetinirea circulatiei sangelui in aceasta parte a piciorului.

Cand o valva venoasa (sa retinem ca venele din membrele inferioare au mai multe valve in interiorul lor) este deteriorata sau afectata, ea impiedica circulatia sangelui in directia care trebuie, lucru ce creeaza o presiune mare in vene, care duce la hipertensiune si, la randul sau, aceasta va duce la aparitia ulcerelor venoase. Aceste ulcere venoase / varicoase apar, in mare parte, pe partea mediala a piciorului si adeseori ele sunt foarte dureroase, pot sangera si se pot infecta.

Cauzele si factorii de risc ai ulcerului varicos

Ulcerul venos mai este numit si ulcer venos de gamba, tocmai pentru ca se dezvolta in zona gambei, provocand mult disconfort pacientilor. Ulcerele de staza ale picioarelor (ulcerele varicoase, adica) sunt definite ca leziuni deschise ce exista intre zona genunchiului si intre articulatia gleznei, care apar in prezenta unei boli venoase. Ulcerele varicoase sunt cea mai frecventa cauza a ulcerelor ce apar pe picioare.

Dupa varsta de 65 de ani, prevalenta ulcerelor varicoase creste pana la 4%. In medie, 33-60% dintre aceste ulcere varicoase persista mai mult de 6 saptamani si, prin urmare, medicii se refera la ele folosind termenul de ulcer venos cronic. Aceste ulcere varicoase sau venoase reprezinta cea mai avansata forma de afectiuni cronice venoase, precum venele varicoase (varicele) si lipodermatoscleroza.

Un ulcer varicos este cel mai frecvent intalnit tip de ulcer la picioare, fiind raspunzator de peste 90% dintre toate cazurile, potrivit nhs.uk. Ulcerele varicoase ce apar pe picioare se pot dezvolta dupa o rana minora, unde presiunea mare si persistenta a sangelui din venele de la picioare a deteriorat pielea.

Insuficienta venoasa cronica

Varicele sau venele varicoase sunt un simptom al insuficientei venoase cronice. Iar insuficienta venoasa are loc atunci cand venele tale intampina dificultati in a trimite sangele din zona picioarelor tale inapoi spre inima. Ulcerul varicos afecteaza in mare parte persoanele cu o proasta circulatie a sangelui in picioare si este frecvent la adultii cu varsta de peste 50 de ani.

Leziunile la nivelul piciorului

Ranile, leziunile sau loviturile in partea de jos a picioarelor iti pot creste riscul de a dezvolta ulcer varicos.

Obezitatea

Obezitatea sau faptul ca o persoana este supraponderala ii poate creste riscul de a dezvolta un ulcer venos de gamba. Cand o persoana e obeza sau supraponderala, acest factor creste presiunea sangelui din venele picioarelor, crescand riscul de a dezvolta ulcere venoase.

Tromboza venoasa si varicele

Un alt factor care iti creste riscul de a dezvolta un ulcer varicos la picior este tromboza venoasa profunda anterioara, adica o afectiune in care un cheag de sange se dezvolta in picior si care poate deteriora valvele din interiorul venelor. Alt factor de risc pentru ulcerul venos de gamba sunt varicele (numite vene varicoase). Acestea sunt venele umflate si cu dimensiuni marite, cauzate de proasta functionare a valvelor.

Varsta

Varsta inaintata este un factor de risc pentru ulcerul varicos. Pacientilor le este mai greu sa se deplaseze si sa faca miscare pe masura ce inainteaza in varsta, in special daca sufera de artrita, asa ca riscul de a dezvolta ulcer varicos la picioare creste considerabil.

Simptomele ulcerului varicos

Simptomele unui ulcer varicos (numit si ulcer venos de gamba) includ durere, mancarimi si umflarea piciorului afectat. Pot exista si alte simptome, precum pielea decolorata sau pielea intarita din preajma ulcerului varicos, iar un alt semn este ca rana deschisa sau ulcerul poate produce o secretie urat mirositoare.

Mergi la medicul tau daca crezi ca ai un ulcer varicos, deoarece aceasta rana va avea nevoie de un tratament special pentru a se vindeca. Daca ai un ulcer varicos, este posibil sa ai urmatoarele semne si simptome:

Edemul si leziunile la nivelul gleznei

Gleznele tale sunt umflate (apare edemul la nivelul gleznei). Totodata, pot sa apara si leziuni la nivelul gleznei.

Pielea dura si pigmentata

Pielea devine dura (este intarita) in apropierea ulcerului varicos; in acelasi timp, este posibil sa observi o decolorare a pielii din preajma ulcerului varicos sau sa vezi ca pielea din jurul ulcerului venos devine mai inchisa la culoare.

Dimensiunile variabile ale zonei ulceroase

Zona cu ulcerul varicos poate avea dimensiuni variabile, in functie de cat de vasta este decolorarea sau pigmentarea pielii.

Vene vizibile la nivelul gleznei

Un alt simptom al ulcerului varicos sunt venele vizibile de pe picioarele tale (poate chiar in zona gleznei). Aceste vene sunt umflate, au un volum considerabil marit (vene varicoase / varice).

Infectii in zona gleznei

Este posibil ca zona gleznei sa fie afectata de infectii vizibile.

Scurgeri de secretie din leziunile deschise

Din leziunile deschise, adica din ulcerul varicos pot sa fie vizibile anumite secretii, iar pacientul poate sa oberve aceste secretii neplacute, urat mirositoare, cum apar la nivelul ulcerului varicos.

Diagnosticarea ulcerului varicos

Mergi la medic daca crezi ca ai un ulcer varicos la piciorul tau. Ulcerul venos de gamba are slabe sanse sa se vindece fara un tratament specializat. Diagnosticarea ulcerului varicos este bazata, in cea mai mare parte, pe simptomele tale si pe examinarea piciorului afectat, desi in unele cazuri s-ar putea sa fie nevoie de investigatii sau teste suplimentare.

Examenul clinic

Medicul tau specialist te va intreba in timpul consultului daca ai oricare alte simptome asociate cu ulcerul varicos, cum ar fi: umflarea (edemul) in zona gleznelor si piele intarita sau decolorata. Medicul va incerca sa determine cauza ulcerului venos, punandu-ti mai multe intrebari despre afectiunile tale sau despre lovituri sau leziuni anterioare la picioare.

De asemenea, medicul iti va examina piciorul afectat, atat cand stai in picioare, cat si cand stai intins. Varicele vor fi mult mai evidente atunci cand stai in pozitie verticala si ii va fi mai usor sa se uite la ulcerul varicos atunci cand stai intins pe pat.

Masurarea presiunii arteriale deasupra gleznei si calcularea indicelui glezna - brat

De asemenea, in timpul consultului, medicul tau ti va lua pulsul si iti va masura tensiunea arteriala in zona gleznei si in brat, pentru a se asigura ca arterele din piciorul tau functioneaza in mod corespunzator.

Pentru a elimina circulatia deficitara a sangelui drept cauza, de obicei medicul sau o asistenta iti va masura tensiunea arteriala, atat deasupra gleznei, cat si in brat Medicul iti va calcula indicele glezna-brat, care este un test simplu prin care se poate diagnostica boala arteriala periferica.

Scanarea cu termograful si ultrasonografia

In cazurile complicate de ulcer varicos, este posibil ca pacientul sa aiba nevoie de o ecografie, de o scanare CT sau de imagistica prin rezonanta magnetica nucleara, pentru a se obtine o "harta" detaliata a circulatiei sangelui in piciorul afectat al pacientului. De asemenea, in diagnosticarea unui ulcer varicos, medicul poate sa recomande si o scanare generala cu termograful.

Biopsia din zona ulcerata

Ulcerele venoase maligne in aceasta zona (pe picior) sunt rare, dar nu ar trebui sa fie trecuta cu vederea aceasta posibilitate. Medicul specialist stie ca ulcerele varicoase cronice se pot dezvolta in unele formatiuni maligne, astfel ca un ulcer care nu se vindeca ar putea necesita si alte metode de diagnostic, precum biopsia.

In acest caz, din zona ulcerului varicos, se va lua o mostra mica de tesut, care va fi trimisa apoi la un laborator, pentru a fi analizata la microscop si pentru a se vedea daca celulele sunt canceroase sau nu.

Evolutia plagii de ulcer varicos

Plaga sau rana de la nivelul ulcerului varicos (venos) are o anumita evolutie, impartita in mai multe stadii sau etape:

Etapa exsudativa sau de curatare

Cand medicul alege pansamentul potrivit pentru pacientul cu ulcer varicos, se observa ca rana este de cele mai multe ori infectata, cu un aspect aparte, fibrinos sau necrozat. In aceasta etapa, este nevoie de curatarea ranii.

Etapa de granulatie sau de formare a unui nou tesut

In aceasta etapa, se formeaza tesutul nou in ulcerul varicos. Acesta este un tesut rosu, care nu are urme de celule moarte. In acest stadiu, ulcerul este de regula neinfectat.

Etapa de epitelizare sau de inchidere a plagii

In aceasta etapa, plaga sau rana se inchide. Pacientul vede ca rana incepe sa se "stranga", avand un aspect diferit de cel din etapele anterioare.

Riscurile ulcerului varicos netratat

Ulcerele venoase de gamba, daca sunt lasate netratate, pot cauza probleme grave. Medicii ne sfatuiesc sa nu ignoram niciodata un ulcer varicos. Chiar daca majoritatea simptomelor afectiunilor venoase sunt temporare si sunt usor de tratat, ulcerele varicoase (venoase) sunt mult mai severe si, cand sunt lasate netratate, pot sa iti afecteze in mod negativ sanatatea.

Amputarea piciorului

In unele cazuri, daca tesutul din preajma ulcerului varicos este sever necrozat si nu mai poate fi salvat, medicul va recomanda amputarea piciorului.

Suprainfectarea zonei gleznei

Retine ca ceea ce separa ulcerele varicoase de alte afectiuni ale piciorului este riscul extrem de mare de infectie pe care un pacient il are daca prezinta o rana deschisa, cum se intampla in cazul ulcerului venos de gamba. Daca ai o rana sau un ulcer varicos care nu s-a vindecat in doua sau in trei saptamani, mergi imediat la medic sau la un specialist in problemele sistemului venos, pentru ca exista riscul ca zona gleznei sa se suprainfecteze.

Tratarea ulcerului varicos

Cu tratamentul corespunzator, cele mai multe ulcere varicoase (ulcere venoase de gamba) se vindeca in decurs de trei sau patru luni. Tratamentul ar trebui sa fie intotdeauna efectuat de un medic specialist, cu pregatire in terapia compresiva pentru ulcerele venoase de la picioare. De obicei, acest tratament poate fi efectuat si de o asistenta. Chiar si asa, uneori poate dura mai mult timp ca ulcerul varicos sa se vindece, iar un numar foarte mic de ulcere venoase de gamba nu se vindeca niciodata.

Tratament compresiv pentru ulcerul varicos

Tratamentul ulcerului varicos, de regula, implica:

• curatarea ranii si aplicarea unui material peste rana (pentru a o proteja)

• folosirea terapiei compresive, cum ar fi bandajele, fesele sau ciorapii compresivi, pentru a imbunatati circulatia sangelui in ambele picioare.

Pentru ulcerul varicos, se foloseste, atunci cand este cazul, un tratament compresiv.

Fese si pansamente compresive

Pentru a imbunatati circulatia venoasa in picioare si pentru a trata edemul (umflarea tesuturilor), asistenta va aplica un bandaj compresiv puternic deasupra piciorului afectat. Aceste bandaje sau fese sunt create pentru a strange/comprima picioarele si pentru a incuraja sangele sa circule in sus, in directia inimii.

Exista multe tipuri diferite de pansamente sau fese compresive, folosite pentru a trata ulcerul varicos, iar aceste fese sau pansamente pot fi puse in doua, trei sau patru straturi diferite.

Ciorapi compresivi

In unele cazuri, medicul poate recomanda ciorapii compresivi, care au acelasi rol, de a imbunatati circulatia venoasa in picioare. Este important sa porti ciorapii compresivi sau fesele ori pansamentele exact asa cum ai fost instruit de medic sau de asistenta. Daca ai orice fel de probleme, de obicei, cel mai bine este sa iti contactezi asistenta sau medicul.

In unele clinici, medicii specialisti folosesc noi alternative la pansamentele sau fesele compresive, cum ar fi ciorapii speciali medicinali sau alte dispozitive din cadrul terapiei compresive. Medicul tau specialist te va putea sfatui si iti va spune daca o abordare diferita te-ar putea ajuta sau nu.

Ingrijirea ranii

Rana, adica ulcerul venos, are nevoie de o ingrijire speciala, pentru a se evita infectarea. Uneori, un ulcer varicos produce o cantitate mare de secretii si devine si mai dureros. Este posibil sa apara roseata in preajma ulcerului. Aceste simptome si senzatia ca nu te simti bine sunt semnele unei infectii. Daca ulcerul tau varicos se infecteaza, rana ar trebui ingrijita, curatata si acoperita cu fese sau pansamente speciale, pentru a fi protejata.

Pansamente hidroactive

In functie de severitatea ulcerului varicos, medicul iti poate recomanda, in cadrul tratamentului, folosirea unor pansamente hidroactive. Acestea au mecanisme specifice de absorbtie, asa ca sunt recomandate pentru ca reduc zona microbiana absorb secretiile in exces, mentinand un mediu umed, pentru ca tesuturile noi sa se dezvolte.

Creme si unguente recomandate de medic

Alte tratamente care pot fi folosite in cazul ulcerului varicos sunt cremele si unguentele recomandate de medic. De exemplu, ingrijirea pielii este o parte esentiala a tratamentului in ulcerul venos de gamba. Pielea din prejama unui ulcer varicos este adeseori inflamata sau solzoasa. Medicul tau sau asistenta te poate sfatui in privinta unei creme sau unui unguent, pentru a reduce inflamatia, daca acest gen de produs este necesar.

Unii pacienti cu ulcer varicos dezvolta eczeme sau probleme la nivelul piciorului, avand mancarimi ale pielii sau piele cu aspect solzos. Aceste probleme se datoreaza eczemei varicoase, care poate fi tratata cu un produs unguent emolient (hidratant) si ocazional cu o crema sau cu un unguent ce contine un corticosteroid cu actiune blanda. In cazuri rare, pacientul poate fi trimis la un medic dermatolog pentru tratament.

Tratament medicamentos

In cazul anumitor pacienti, este posibil sa fie nevoie de alte tratamente, cum ar fi cel medicamentos, pentru a ajuta la vindecarea mai rapida a ulcerului varicos. De exemplu, pot fi recomandate de medic:

Medicamente vasoprotectoare

In functie de severitate si de simptome, medicul poate prescrie si medicamente vasoprotectoare, utile in tratarea problemelor circulatorii. Aceste medicamente au efecte puternice asupra vaselor de sange, unele fluidizeaza sangele, altele fac circulatia sangelui mai usoara.

Antiinflamatoare si antibiotice

Medicamentele antibiotice sunt uneori recomandate, pe perioade scurte de timp, daca pielea si tesuturile din preajma ulcerului venos de gamba au devenit infectate. In alte cazuri, este necesara ingrijirea pielii de pe picior. Antibioticele nu sunt indicate pentru ulcerele varicoase neinfectate. Sa nu uitam ca pielea din preajma ulcerului varicos este adeseori inflamata sau "solzoasa".

Medicul tau te poate sfatui in privinta unei creme pentru a reduce inflamatia sau iti poate prescrie medicamente antiinflamatoare. Daca ulcerul varicos este dureros, pacientul poate lua, la recomandarea medicului, anumite analgezice (calmante).

Tratamentul naturist

Pe langa terapia compresiva, ingrijirea ranii si tratamentul medicamentos, pacientii cu ulcer varicos deschis pot apela si la un tratament naturist.

Lumina polarizata

Exista numeroase situatii in care lumina polarizata are aplicatii. Tesuturile se vindeca, iar datorita luminii polarizate, exista efecte benefice cand este vorba de ulcerul venos deschis. Ce beneficii are: • lumina polarizata imbunatateste ranile care par ca nu se mai vindeca si alte tipuri de ulceratii • lumina polarizata imbunatateste procesul de vindecare pentru ulcere • terapiile cu lumina polarizata au efecte imunomodulatoare.

Homeopatie

Ulcerul venos de gamba, numit si ulcer varicos, rezulta din circulatia inadecvata a sangelui in picioare, care face ca sangele sa stagneze in venele din aceasta zona. Ulcerele varicoase sunt rani deschise, care pot fi extrem de dureroase, iar daca nu sunt tratate, se pot infecta. Plantele (homeopatia) pot fi de ajutor, pentru ca ele pot calma durerea si pot ajuta la vindecarea ranii in mod natural. Discuta cu un medic fitoterapeut si cere-i sfatul in legatura cu dozele si prepararea remediilor homeopate (din plante) pentru a trata durerea in cazul ulcerului varicos de la picior.

Urmatoarele plante te-ar putea ajuta:

• Hamamelis - frunzele si scoarta sunt folosite pentru a trata afectiunile venoase, problemele pielii; planta are actiune astringenta, antiinflamatoare, hemostatica;

• Tataneasa (Symphytum officinale) - in medicina naturista, se folosesc radacinile, rizomii si frunzele pentru a vindeca ranile deschise si leziunile. Este bogata in alantoina, o substanta care incurajeaza dezvoltarea tesuturilor noi.

• Gotu Kola sau Centella asiatica - in medicina naturista, se foloseste intreaga planta ca remediu pentru rani, arsuri, insuficienta venoasa si ulceratii pe piele. Este un ingredient in cremele si unguentele din comert, folosite pentru a calma durerea si inflamatia. Planta are actiune antiinflamatoare si antimicrobiana.

Tratamentul chirurgical

In unele cazuri, daca alte tipuri de terapii nu au dat rezultate, medicul tau ti-ar putea recomanda interventia chirurgicala, pentru a imbunatati circulatia sangelui in zona picioarelor. Aceasta interventie chirurgicala ar putea ajuta ulcerul varicos sa se vindece si ar putea preveni problemele similare care ar putea sa apara mai tarziu in viata. Nu uita ca majoritatea ulcerelor venoase de gamba se vindeca dupa 3 sau 4 luni de tratament. Chiar si asa, unele ulcere varicoase au nevoie de mai mult timp sa se vindece, iar unele nu vor disparea niciodata.

Prevenirea ulcerului varicos

Poti sa iti reduci riscul de a dezvolta un ulcer varicos (ulcer venos de gamba) in mai multe modalitati, cum ar fi sa porti ciorapi compresivi, sa slabesti si sa ai grija de pielea ta. Persoanele care au cel mai mare risc de a dezvolta un ulcer varicos la picioare sunt acelea care au avut anterior astfel de ulceratii venoase.

Stilul de viata sanatos

Daca esti o persoana obeza sau supraponderala, nu uita ca stilul tau de viata trebuie sa fie unul sanatos, iar faptul ca dai jos kilogramele in plus te poate ajuta sa tratezi si sa previi ulcerele varicoase. Greutatea in exces duce la o presiune mai mare a sangelui in venele din picioarele tale, ceea ce iti poate afecta pielea. Ulcerele varicoase sunt mult mai frecvent intalnite in cazul pacientilor care sunt supraponderali, de aceea controlul greutatii corporale este extrem de important.

Exista diverse moduri prin care poti preveni ulcerul varicos, prin intermediul schimbarilor facute in stilul tau de viata, in dieta ta sau in medicatia ta.

• Ai putea sa renunti la fumat.

• Ai putea sa slabesti.

• Ai putea controla bolile cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau diabetul.

• Ai putea lua aspirina pentru a preveni formarea cheagurilor de sange.

• Ai putea reduce cantitatea de sare din dieta ta.

• Ai putea sa faci miscare si exercitii fizice cu regularitate.

• Ai putea sa porti ciorapi compresivi (medicinali).

• Ai putea sa iti tii picioarele ridicate atunci cand stai in pat, ca acestea sa fie situate deasupra nivelului inimii, pentru a imbunatati circulatia sangelui in membrele inferioare.

Dieta echilibrata

Pentru a preveni ulcerul varicos, nu uita ca, daca esti supraponderal, trebuie sa incerci sa reduci greutatea corpului, cu ajutorul unei diete sanatoase si echilibrate. Si nu uita sa faci miscare, pentru ca circulatia sangelui in picioare sa functioneze la parametri optimi. Acorda o importanta sporita alimentatiei sanatoase (bogate in fructe si legume), pentru ca si aceasta este importanta.

Daca dieta ta nu este una prea bogata in nutrienti, cere sfatul unui medic nutritionist. Daca ai probleme cu kilogramele, slabitul te-ar putea ajuta la capitolul preventie. In plus, retine ca obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea ulcerului varicos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0