Terapia ablativa a varicelor membrelor inferioare

Scopurile terapiei de ablatie la pacientii cu boala venoasa simptomatica sunt imbunatatirea simptomelor, precum si a aspectului venelor de la nivelul picioarelor.

Se considera ca ablatia produce efecte benefice, prin reducerea volumului venelor si, prin urmare, a efectelor hipertensiunii venoase asupra tesuturilor cutanate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pacientii simptomatici sunt, in general, tratati cu masuri conservatoare pentru o perioada de timp, inainte de tratamentul ablativ.

Indicatiile pentru terapia de ablatie depind de severitatea simptomelor, de raspunsul la terapia medicala, de amploarea bolii, de asteptarile pacientului si de probabilitatea de a oferi un beneficiu durabil fie in ceea ce priveste aspectul, ameliorarea simptomelor ori a potentialului de vindecare a ulcerului. Poate fi necesara ablatia venei pentru a gestiona hemoragia, pentru a preveni extinderea proximala a trombului dintr-o vena superficiala sau pentru a trata simptomele recurente la pacientii cu tromboza venoasa superficiala.

Telangiectaziile, venele reticulare sau venele varicoase superficiale sau situate in apropierea proeminentelor osoase sunt predispuse la hemoragie. In caz de hemoragie recurenta, acesti pacienti pot fi candidati pentru scleroterapie sau ligaturarea / excizia venei, in functie de localizarea acesteia.

Terapia ablativa poate oferi o mai buna ameliorare simptomatica a flebitei localizate (inflamatie a venelor, de regula, la membrele inferioare) si poate preveni recurenta dupa un episod de tromboza venoasa superficiala.

Sunt disponibile mai multe tehnici de ablatie a venei si sunt clasificate dupa metoda de distrugere a venei in:

  • metode chimice,
  • metode termice
  • sau metode mecanice.


Excizia chirurgicala - Ablatia mecanica implica indepartarea partiala sau completa a venei.

Scleroterapia - Ablatia chimica implica introducerea unui agent iritant in vena, provocand leziuni endoteliale. Preparatele sclerozante lichide sunt utilizate in mod obisnuit pentru a trata telangiectaziile, venele reticulare si venele varicoase mici.

Ablatia termica - Ablatia termica implica generarea de caldura la o temperatura suficient de mare pentru a denatura proteinele care constituie peretele venei. Acest lucru poate fi realizat prin aplicarea energiei luminoase (de exemplu, laser de suprafata) asupra pielii, pentru tratarea venelor dilatate mai mici, sau introducerea unui cateter la nivelul venei care furnizeaza lumina laser (ablatie endovenoasa).

Noile tehnici pentru tratamentul varicelor

Insuficienta venoasa care rezulta de pe urma refluxului venos superficial din cauza venelor varicoase este o problema serioasa care, de regula, progreseaza in mod inevitabil daca este lasata netratata.

Ablatia endovenoasa a inlocuit procedra de stripping prin care pot fi indepartate chirurgical varicele si ligaturarea, ca tehnica pentru eliminarea refluxului venei safene. Una dintre tehnicile endovenoase este o procedura bazata pe radiofrecventa. Metodele mai noi de folosire sau de livrare a radiofrecventei au fost introduse in anul 2007. Procedurile endovenoase sunt, de departe, mai putin invazive decat procedurile chirurgicale si au procente mai mici de complicatii.

Procedura este bine tolerata de pacienti si produce rezultate bune din punct de vedere cosmetic. Rezultatele clinice excelente sunt observate dupa 4-5 ani, iar eficacitatea pe termen lung a procedurii este acum cunoscuta, mai ales dupa 10 ani de experienta in care s-au folosit noile tehnici. Procedura originala de radiofrecventa endovenoasa a fost aprobata de FDA (Food and Drug Administration) in martie 1999.

Tehnicile endovenoase pentru varice (terapia endovenoasa cu laser, ablatia cu radiofrecventa si scleroterapia endovenoasa cu spuma) sunt, in mod clar, mai putin invazive si sunt asociate cu mult mai putine complicatii, in comparatie cu procedurile chirurgicale mult mai invazive, avand o eficacitate comparabila mai mare, spun expertii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sa nu uitam ca tratamentul venelor varicoase (varice), cunoscut si drept ablatie endovenoasa, foloseste radiofrecventa sau energia laser pentru a cauteriza si pentru a inchide venele varicoase din picioare. Acest tratament poate fi folosit in scopuri cosmetice, dar cel mai frecvent este folosit pentru a ajuta la calmarea simptomelor asociate, cum ar fi durerea chinuitoare si continua, umflarea picioarelor si iritatiile pielii, decolorarea pielii sau inflamatia. Ablatia endovenoasa este sigura si mai putin invaziva decat procedurile chirurgicale conventionale si, practic, nu lasa niciun fel de cicatrici in urma.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0