Insuficienta venoasa in sarcina

In sarcina, factorii hormonali sunt principalii responsabili pentru dilatatia venoasa. Acest lucru este dovedit de faptul ca, dintre femeile (pacientele) insarcinate care fac varice, aproximativ aproximativ 70-80% dezvolta varice (vene varicoase) in primul trimestru al sarcinii, cand uterul este putin dilatat si poate produce efecte hemodinamice care sa duca la dilatarea venelor.

20-25% din pacientele gravide cu varice dezvolta vene varicoase in al doilea trimetru al sarcinii si doar 1-5% dintre pacientele insarcinate, care au varice, fac aceste dilatatii venoase in al treilea trimestru. Doar 12% dintre femeile care nu au fost niciodata gravide dezvolta varice.

In timpul sarcinii, din cauza cresterii volumului sangvin al mamei cu aproximativ 45%, are loc si dilatarea sistemului venos. De asemenea, in trimestrul al treilea, din cauza maririi dimensiunii uterului, acesta comprima vena cava si venele iliace, determinand staza in sistemul venos al membrelor inferioare si astfel apare dilatarea venelor membrelor inferioare, in special a venelor sistemului venos superficial, determinand aparitia varicelor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

In timpul evolutiei sarcinii, varicele se maresc in volum odata cu cresterea uterului in care se afla fatul, din cauza compresiunii uterului pe vena cava si pe venele iliace. In cazul vericelor preexistente sarcinii, acestea pot evolua spre complicatii in perioada de graviditate, determinand aparitia unor edeme importante, trombozelor venoase superficiale si profunde si, uneori, chiar a ulcerelor venoase.

Dupa sarcina, unele dilatatii venoase pot reveni la un diametru normal, in timp ce varicele deja constituite se pot micsora ca dimensiune. Numarul si dimensiunile venectaziilor pot creste in timpul sarcinii, pentru ca dupa nastere, dimensiunile si numarul lor sa se reduca, uneori chiar semnificativ.

Venectaziile, desi sunt uneori dureroase, nu au o importanta patologica deosebita, punand doar probleme de ordin estetic femeii insarcinate. Din acest motiv, ele nu trebuie tratate in timpul sarcinii. Dupa nastere, ele pot sa dispara definitiv sau se pot reduce semnificativ ca numar. In cazul in care venectaziile persista in perioada de dupa sarcina, ele se pot trata prin scleroterapie sau laser transdermic.

Patofiziologia insuficientei venoase in timpul sarcinii

Sarcina, spun expertii, este un factor de risc pentru insuficienta venoasa. Pana la 30% dintre femei vor dezvolta insuficienta venoasa in timpul primei lor sarcini, iar cu fiecare viitoare sarcina, prevalenta insuficientei venoase este tot mai mare.

Mai multe mecanisme patofiziologice sunt implicate in patofiziologia insuficientei venoase in timpul sarcinii. Rolul acestor mecanisme in patofiziologia insuficientei venoase la femeia insarcinata este inca un subiect de discutie in randul cercetatorilor.

Compresia mecanica a uterului marit asupra venelor din zona pelvina a fost primul factor considerat responsabil pentru aparitia insuficientei venoase in timpul sarcinii. La scurt timp, s-a descoperit ca modificarile hormonale din sarcina cauzeaza reducerea tonusului venos, iar aceasta reducere a fost considerata apoi a fi un factor major in patofiziologia (studiul disfunctiilor) insuficientei venoase.

Sa nu uitam ca sistemul venos isi modifica functia in timpul sarcinii, iar schimbarile lui sunt atat functionale, cat si structurale. El devine indeosebi vulnerabil la dezvoltarea trombozei venoase si a complicatiilor inrudite cu aceasta.

Acesti factori "adversi" care actioneaza asupra venelor in timpul sarcinii includ:

  • o crestere a volumului de sange care circula prin vene,
  • marirea uterului,
  • cresterea in greutate,
  • activitatea fizica redusa,
  • modificarile hormonale.

Chiar si schimbarile survenite in plasma din sange au un impact semnificativ asupra sistemului venos, spun specialistii.

Preventia in timpul sarcinii

Desi nu poti preveni in totalitate insuficienta venoasa in timpul sarcinii, poti lua, insa, cateva masuri preventive. Purtarea ciorapilor medicinali de compresie este una dintre cele mai eficiente metode pentru a combate venele varicoase in timpul sarcinii. Ciorapii speciali pentru viitoarele mamici vor exercita o presiune adecvata asupra sangelui din vene, trimitand fluxul sanguin in locurile unde ar trebui sa circule.

Totodata, exista lotiuni disponibile pe piata, care sunt special create pentru venele varicoase. Pentru un tratament in totalitate natural, incearca sa iti masezi zona afectata cu putin ulei de masline si cu ulei din seminte de struguri. Ambele tipuri de ulei functioneaza pentru a stabiliza fluxul sangvin.

Retine ca tratamentele pe termen lung, cele invazive, sunt disponibile dupa nasterea bebelusului. Nu apela la interventiile chirurgicale in timpul sarcinii, deoarece iti supui bebelusul unui risc.

Indepartarea varicelor dupa sarcina

Dupa ce ai dus sarcina la bun sfarsit, vei dori sa iei in considerare un tratament mai eficient pentru varicele tale. Asteapta aproximativ 3 luni dupa ce ai nascut pentru a cauta un tratament pentru venele varicoase. Dupa acest interval, poti alege din mai multe tipuri de interventii usor invazive, precum ablatia endovenoasa, microflebectomie sau scleroterapie.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0