11 mituri despre varice

Varicele sunt vene dilatate și încărcate care pot fi vizibile prin piele și pot fi dureroase și periculoase. Există multe mituri și idei preconcepute care se învârt în jurul noțiunii de vene varicoase sau varice. Nu trebuie să cazi în "capcana" acestora.

Varicele apar atunci când valvele din interiorul venelor nu mai funcționează corect, ceea ce duce la acumularea de sânge în vene. Acest lucru poate duce la simptome dureroase, precum și senzație de greutate sau oboseală în picioare, umflături și vene vizibile la suprafața pielii.

Iată 11 dintre miturile despre varicele și adevărul din spatele lor.

1. Mit: Venele varicoase sunt doar o problemă de natură cosmetică

Adevăr:

Mulți oameni cred că varicele sunt doar o problemă de natură cosmetică, însă de cele mai multe ori, venele varicoase pot fi mult mai mult de atât.

Recomandările experților DOC.ro

Un procent semnificativ dintre pacienții cu varice vor dezvolta, în cele din urmă, simptome, iar cele mai întâlnite includ durere surdă, senzație de greutate în picioare, durere pulsatilă, crampe și umflarea picioarelor. Persoanele cu varice prezintă, totodată, un risc crescut de a dezvolta o afecțiune periculoasă, numită tromboza venoasă profundă.

Este foarte important să ceri sfatul medicului dacă suferi de varice și te confrunți cu simptome.

2. Mit: Varicele sunt un semn inevitabil al îmbătrânirii

Adevăr:

Îmbătrânirea, în mod clar, agravează venele varicoase, desi nu toată lumea se confruntă cu ele. Este un proces degenerativ, iar starea venelor se agravează, acestea devenind mai dilatate și mai proeminente o dată cu vârsta. Însă și persoanele tinere pot să sufere de vene varicoase.
Dacă ai varice, acestea pot fi "moștenite" de la cei din familia ta, mai ales că se știe că o cauză a venelor varicoase este, în principal, factorul genetic.

3. Mit: Varicele sunt strict o problemă a femeilor

Adevăr:

Deși venele varicoase sunt mai întâlnite la femei, și bărbații pot face varice. Aproximativ un sfert dintre femeile adulte au semne vizibile ale venelor varicoase, comparativ cu 10-15% dintre bărbații care fac varice.

4. Mit: Alergatul poate cauza apariția varicelor

Adevăr:

Exercițiile fizice și mișcarea, inclusiv alergatul, sunt de regulă, un lucru benefic pentru sănătatea venelor noastre. Mișcarea este întotdeauna un factor benefic pentru circulația sângelui, spun medicii. Mersul pe jos sau alergatul pot fi de ajutor, în sensul că mușchii gambelor ajută la pomparea sângelui, iar astfel o cantitate mai mare de sânge se întoarce în inimă.

Pentru pacienții care nu și-au tratat venele varicoase și cărora le place să alerge, medicii recomandă terapia compresivă, adică folosirea ciorapilor medicinali compresivi.

5. Mit: Varicele sunt întotdeauna vizibile

Adevăr:

În vreme ce venele varicoase pe care tu le observi zilnic se află imediat sub suprafața pielii tale, acestea pot să apară și în profunzime, în corp, acolo unde nu le poți vedea. Acest lucru depinde și de structura sau anatomia piciorului, spun experții. Dacă ai mult țesut gras între mușchi și piele, este posibil să nu vezi varicele.

6. Mit: Schimbarea stilului de viață nu te ajută dacă ai varice

Adevăr:

Stilul tău de viață contează foarte mult, deoarece obezitatea poate agrava varicele, iar o dată ce ai reușit să slăbești și să ajungi la o greutate normală, această schimbare poate să ajute la calmarea simptomelor. Devenind mai activ din punct de vedere fizic și făcând mai multă mișcare, vei vedea că și această schimbare de atitudine va fi de ajutor. Ideea este să faci schimbările necesare în stilul tău de viață, să porți ciorapi compresivi și exerciții pentru întărirea musculaturii gambelor și să îți ridici picioarele atunci când stai în pat dacă vrei să previi varicele.

7. Mit: Varicele nu pot fi tratate.

Adevăr: 

Există numeroase opțiuni eficiente de tratament disponibile pentru varice, inclusiv tratamente chirurgicale și non-chirurgicale. Optiunile de tratament pentru varice includ:

  • Terapia cu ciorapi de compresie: Purtarea ciorapilor de compresie poate ajuta la ameliorarea simptomelor varicelor și la prevenirea progresiei acestora.
  • Tratamentul cu medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi cele anti-inflamatoare sau anticoagulante, pot fi prescrise pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor varicelor și la prevenirea complicațiilor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • Intervenția chirurgicală: În cazurile severe de varice, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina venele afectate. Acestea pot fi îndepărtate prin metode minim invazive, cum ar fi ligaturarea sau ablația venelor.
  • Terapia fizică: Anumite exerciții fizice, cum ar fi înotul sau ciclismul, pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la ameliorarea simptomelor varicelor.

8. Mit: Intervenția chirurgicală este singura ta opțiune de tratament

Adevăr:

În trecut, singurul tratament disponibil pentru venele varicoase era un tip de intervenție numit "stripping", prin care o venă este îndepărtată chirurgical ("smulsă") din corp. Acum nu mai este cazul, pentru că în prezent există proceduri minim-invazive, care nu necesită internare și care nu lasă cicatrice în urma lor. Aceste proceduri, cum ar fi terapia cu laser endovenos, scleroterapia și terapia cu radiofrecvență, au devenit tot mai populare și în țara noastră.

9. Mit: Recuperarea după tratamentul varicelor este dificilă

Adevăr:

Noile opțiuni de tratament au perioade de recuperare mult mai scurte. Aceste proceduri pot fi efectuate în cabinetul medicului, într-un interval de 20 sau de 30 de minute, fară să ai nevoie de timp de recuperare. Pacienții pot să se întoarcă, de regulă, la activitățile lor obișnuite chiar în aceeași zi.

10. Mit: Dacă nu există durere, varicele nu sunt o problemă.

Adevăr: 

Desi varicele pot fi prezente fără simptome evidente, acestea pot duce la complicații serioase dacă nu sunt tratate la timp.

11. Mit: Varicele nu pot fi prevenite.

Adevăr: 

Prevenirea varicelor poate include o serie de măsuri simple care ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea presiunii asupra venelor. Printre acestea se numără:

  • Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică poate îmbunătăți circulația sângelui și poate ajuta la prevenirea acumulării de sânge în vene.
  • Evitarea statului sau șederii prelungite în picioare: Stând sau șezând într-o poziție prelungită poate cauza acumularea de sânge în vene. Este important să se evite starea îndelungată în aceeași poziție sau să se ia pauze frecvente pentru a se plimba.
  • Purtarea ciorapilor de compresie: Ciorapii de compresie pot ajuta la menținerea circulației sângelui în vene și la reducerea presiunii asupra acestora.
  • Menținerea unui greutate sănătos: Persoanele obeze sau supraponderale au un risc mai mare de a dezvolta varice, deoarece greutatea suplimentară poate cauza o presiune suplimentară asupra venelor.

În concluzie, deși varicele sunt o problemă comună, circulă multe mituri despre varice. Este important să cercetăm și să obținem informații verificate de la surse de încredere, pentru a ne forma o părere informată despre acestă condiție și a ne lua măsurile necesare pentru prevenire și tratare. Și este important de reținut că este o afecțiune care poate fi tratată prin schimbarea stilului de viață, terapii minim invazive sau intervenții chirurgicale în cazurile grave.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
"Sclerotherapy for varicose veins: a systematic review" - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29784783/
"Endovenous laser treatment of varicose veins: a systematic review" - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19553855/
A Comprehensive Review on Varicose Veins: Preventive Measures and Different Treatments - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34242131/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0