Cum sa previi anxietatea in vacanta

De regulă, cuvântul „călătorie” tinde să fie asociat cu imagini de încântare: plaje îndepărtate și întâlniri întâmplătoare cu noi prieteni de pe tot globul. Dar pentru mulți oameni, vacanța vine la pachet cu sentimente de disconfort, neliniște și îngrijorare - o senzație pe care psihologii o numesc „anxietatea de călătorie”. 

Deși termenul nu este recunoscut oficial ca o afecțiune medicală, senzația de anxietate în legătură cu călătoria înainte și în timpul acesteia este incredibil de comun.

Crezi că suferi de anxietate?

Călătoriile pot deveni o adevărată corvoadă pentru persoana care suferă de anxietate, declanșându-i o serie de temeri, gânduri negative și chiar și atacuri de panică. Asta nu înseamnă, însă, că persoana cu anxietate trebuie să rămână acasă întrucât, pe de o parte, adoptarea unui comportament evitant nu numai că întărește anxietatea, însă, pe de altă parte, îl poate priva pe aceasta de o serie de experiențe memorabile.

Anxietatea generalizată este caracterizată de încordare, tensiune, un val de gânduri negative și îngrijorare nemotivată. Pacientul care suferă de anxietate privește unele situații normale, deloc ieșite din comun, ca fiind extrem de periculoase. De aceea, comportamentul evitant este specific anxiosului, care își modifică stilul de viață, astfel încât să nu se expună anumitor situații, pe care le consideră (în mod eronat) periculoase.

Ce este anxietatea de călătorie?

Anxietatea de călătorie este un sentiment de îngrijorare sau teamă care apare în legătură cu călătoriile. Această tulburare poate face dificilă planificarea și plecarea în călătorii. Doar ideea de a merge într-un loc nou poate provoca sentimente de frică, incertitudine și nervozitate extremă.

Deși anxietatea de călătorie nu este un diagnostic oficial, este o cauză comună a anxietății. Chiar dacă anxietatea de călătorie poate fi copleșitoare, există strategii care te pot ajuta să o depășești.
Cu orice tip de anxietate, terapia și medicamentele sunt două opțiuni comune de tratament. De asemenea, poți învăța modalități de a face față simptomelor.

Anxietatea înaintea și în timpul călătoriei determină mulți pacienți anxioși să renunțe la călătorii, cu toate că înainte de debutul acestei tulburări călătoriile făceau parte din activitățile favorite. Relațiile cu cei din jur, dar și stima de sine pot avea de suferit de pe urma amânării la nesfârșit a unei vacanțe.

Iată cum poate fi combătută anxietatea asociată cu călătoriile!

Încearcă să identifici cauza exactă a anxietății tale

În loc să spui „Sunt îngrijorat în legătură cu călătoria mea viitoare”, încearcă să numești exact problema. "Ce este? De unde vine această teamă?” Dacă întâmpini probleme în a identifica cauza exactă a anxietății tale, încearcă să-ți imaginezi cum arată o zi din vacanța ta și notează-te mental când apare ceva care te face să te simți inconfortabil. Este posibil să ajungi la concluzia că a nu ști cum va arăta o zi din vacanță este ceea ce te face să te simți inconfortabil.

Identifică motivul pentru care călătorești

Poți să te întrebi: ”Este importantă călătoria pentru tine?! Dacă este importantă pentru tine, reamintește-ți că te vei simți inconfortabil o scurtă perioadă și asta e în regulă, căci te poți descurca. Important este să-ți reamintești că poți face față disconfortului, deoarece este important pentru tine să ajungi de la punctul A la punctul B sau oricare ar fi motivul tău pentru a călători.

Planifică totul în detaliu 

Persoanele anxioase nu reacționează foarte bine în situațiile neprevăzute și nici la gândul acestora. De aceea, e indicat să îți planifici călătoria în amănunt, astfel încât să ai impresia că deții controlul. Bineînțeles, nu trebuie să exagerezi, ci doar să știi, în linii mari, ce ai de făcut. Fă-ți planuri pentru fiecare zi și documentează-te cu privire la locurile pe care le vei vizita – în acest fel te vei simți în siguranță.

Practică tehnici de relaxare înainte de a pleca în vacanță

Reamintește-ți tehnicile de relaxare folosite, în special exercițiile de respirație, înainte de a pleca în vacanță. În acest fel, le vei avea proaspete în minte și le vei putea practica în momentele tensionate – când pleci de acasă, când decolează avionul, când ajungi la destinație.

Continuă să practici tehnici de relaxare din momentul în care ajungi la aeroport. Concentrează-te pe un obiect pe care îl poți vedea sau pe o imagine liniștitoare din mintea ta. Respiră încet și lung prin nas și expiră încet pe gură.

Încearcă să încordezi fiecare parte a corpului timp de zece secunde, apoi relaxează-te încet și treci la o altă parte a corpului (de exemplu: încordează-ți mâna dreaptă timp de zece secunde, apoi relaxează-te și încordează brațul drept încă zece secunde. Repetă exercițiul și cu partea stângă, apoi continuă cu picioarele).

Cu cât ritmul respirației este mai lent, cu atât mai relaxat vei fi și anxietatea se va risipi mai ușor. Inspiră întotdeauna pe nas și încearcă să prelungești cât mai mult respirațiile.

Fă-ți o hartă a locurilor în care vei ajunge

Pentru a nu intra în panică din cauza contextului necunoscut, e indicat să îți faci o hartă de acasă. Poți scoate la imprimantă traseul pe care vrei să îl parcurgi și să îți faci însemnări cu pixul cu punctele de interes. În acest fel, nu vei simți că te-ai rătăcit, ceea ce înseamnă că te vei simți în siguranță.

Gândește-te, pe parcursul călătoriei, la destinație

Dacă în timpul călătoriei (fie ea cu avionul, mașină sau trenul) te încearcă gândurile negative și anxietatea începe să atace, încearcă să te liniștești, gândindu-te la destinația care te așteaptă și la locurile frumoase în care te vei afla în viitorul apropiat. În acest fel, îți vei modifica ușor starea de spirit.

Distrage-ți atenția cu o carte 

Dacă nu te simți confortabil în timpul călătoriei cu avionul, iar vacanța ta include zboruri, încearcă să te pregătești în avans cu lucruri care îți pot distrage atenția. O carte te va ajuta să îți muți atenția către altceva în afara gândurilor tale. De asemenea, psihologii recomandă chiar și cărțile de colorat pentru adulți, pe care le poți folosi pentru a te relaxa pe timpul zborului. Nu uita să îți pui în geantă și creioane colorate!

Ascultă muzică

Indiferent de mijlocul de transport pe care îl folosești, poți asculta muzică pentru a te simți mai relaxat. Ia-ți, așadar, căștile cu tine și fă-ți un playlist cu melodiile tale preferate. Poți asculta și sesiuni de meditație ghidată, dacă simți că te ajută. În avion, e indicat să folosești căști care izolează foarte bine fonic, în acest fel vei estompa și zgomotul de fundal, care poate accentua anxietatea.

Evită consumul de alcool

Alcoolul poate modifica modul în care creierul reacționează și poate crește anxietatea în vacanță. 

Pune în bagaj ceva ce îți aduce bucurie

Dacă ești predispus la anxietate de călătorie, specialiștii sugerează să împachetezi și să pui în bagajul de vacanță un lucru care te face să te simți mai fericit, indiferent ce este acesta. Poți să mizezi pe o carte nouă, de exemplu.   

Fă exerciții înainte de a zbura

Endorfinele care apar după efectuarea de exerciții fizice vor ajuta la disiparea energiei nervoase. Dacă nu poți face exerciții înainte de călătorie, încearcă să te plimbi în jurul terminalului pentru a îți distrage atenția și pentru a îți menține mușchii liberi, ceea ce ajută la reducerea anxietății în vacanță. 

Planifică-ți mesele

Nu ar trebui să lași nimic la voia întâmplării, inclusiv mesele pe care urmează să le iei. Mâncarea poate fi un factor de stres din mai multe motive. Poate că ți-e foame când te afli în avion. Așa că gândește-te de dinainte la ceea ce dorești să mănânci și planifică asta în consecință. Poate asta înseamnă să împachetezi mâncare pentru călătorie.  

Încearcă să nu întârzii

Ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să te stresezi pentru că întârzii. Călătoriile au devenit mult mai stresante în ultima vreme, în special călătoriile aeriene. Acordă-ți timp suplimentar pentru a planifica din timp orice întârzieri sau lucruri care ar putea apărea în mod neașteptat. Având un timp tampon suplimentar, călătoria ta va fi mult mai puțin stresantă. Dacă ai prea mult timp suplimentar, găsește ceva de făcut – cum ar fi să te plimbi prin terminalul de aeroport.

Rezervă un loc în partea din față a avionului

Ia în considerare rezervarea unui loc în partea din față a avionului și de-a lungul culoarului, astfel încât să nu te simți înghesuit sau ca și cum ai fi într-un tunel. Scaunele din față pot costa mai mult, dar cheltuiala suplimentară te ajută să ai mai mult spațiu pentru picioare.

Mergi la psiholog înainte de a pleca în vacanță

Dacă știi că anxietatea se instalează atunci când trebuie să pleci de acasă în vacanță, fă-ți o programare la psiholog cu câteva zile înainte de plecare. Terapeutul te va ajuta să te aduni și îți va oferi câteva sfaturi ce te vor ajuta să depășești stresul specific acestei perioade.

Amintește-ți că nimic nu este în neregulă cu tine

În ultimii ani, cu toții ne-am simțit foarte confortabil să stăm acasă, așa că nu ar trebui să te simți rău dacă ești puțin anxios în timp ce călătorești acum – este perfect normal. Această lecție se aplică și celor care s-au simțit anxioși înainte de pandemia de COVID-19. Călătoria este, la urma urmei, o călătorie în marele necunoscut - dar amintește-ți că există două fețe ale monedei. Acea incertitudine care poate declanșa anxietatea este, de asemenea, ceea ce poate duce la noi descoperiri și poate face călătoria atât de frumoasă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Center for Treatment of Anxiety and Mood Disorders - 13 Ways to Overcome Travel Anxiety
https://www.centerforanxietydisorders.com/13-ways-overcome-travel-anxiety/
National Institute of Mental Health - Anxiety Disorders
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0