9 descoperiri surprinzatoare ale psihologilor despre anxietate

Oamenii de stiinta fac in permanenta studii cu privire la anxietate, cauzele acesteia, dar si posibile remedii si tratamente. Inca nu se cunosc cauzele exacte ale anxietatii, la fel cum nu s-a descoperit inca nici tratamentul care sa vindece aceasta tulburare psihica, insa pe zi ce trece se fac mai multe demersuri in aceasta directie.

Anxietatea este o tulburare psihica ce se manifesta printr-o serie de griji nefondate, care afecteaza serios calitatea vietii individului. De multe ori, anxietatea provoaca atacuri de panica.

  1. Bunatatea reduce anxietatea sociala
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cand faci un act de bunatate, reusesti sa te adaptezi mai usor printre ceilalti, iar asta iti reduce anxietatea sociala.

Un studiu realizat de specialisti a aratat ca un grup de tineri care au facut o favoare sau ceva frumos pentru cunoscuti s-au simtit mai confortabil in timpul interactiunilor sociale.

  1. Cum ajungi sa te izolezi din cauza anxietatii

Noile cercetari arata ca anxietatea iti influenteaza capacitatea de a intelege punctele de vedere ale celorlalti. Aceasta afectiune te face mai egocentric si iti scade nivelul de empatie fata de ceilalti si de aceea ajungi sa fii mai izolat.

  1. Anxietatea poate fi mostenita

Exista o portiune extinsa a creierului care lucreaza pentru a controla raspunsul la frica si care influenteaza modul in care copiii mostenesc anxietatea si depresia de la parinti.

Cercetarile arata ca aproximativ 35% din diferentele de manifestare in anxietate sunt explicate de istoricul familial.

 

Citeste si Terapia anxietatii - 5 tehnici de relaxare eficiente dovedite stiintific

 

  1. Sedentarismul are legatura cu anxietatea

Cu cat esti mai inactiv, cu atat ai sanse mai mari sa devii mai anxios; uitatul la televizor, lucratul pe computer sau jocurile electronice pot toate sa influenteze gradul de anxietate. De asemenea, alte cauze ale acestei legaturi pot fi problemele de somn, de metabolism sau un comportament mai retras.

  1. Nivelurile de serotonina ridicate

Anxietatea sociala este legata de nivelurile crescute de serotonina si nu de cele scazute, asa cum se credea initial.

Oamenii care produc mai multa serotonina sunt astfel mai anxiosi, unii fiind pana acum tratati chiar cu medicamente care cresc nivelul acestei substante din creier.

  1. Consumati alimente fermentate

S-a descoperit ca oamenii care consuma mai multe alimente fermentate, precum laptele, branza, iaurtul sau chefirul ori muraturile, au un nivel de anxietate sociala mai scazut. Cauzele sunt probabil probioticele, prezente cu precadere in dieta vestica.

  1. Anxietatea este „contagioasa”

Genetica face in asa fel incat parintii le pot transmite copiilor lor anxietatea, concluzia fiind valabila uneori si viceversa. Astfel, copiii le pot da si ei parintilor anxietate, chiar daca cei mici nu au fost anxiosi la inceput.

  1. Probioticele ajuta la reducerea anxietatii

Cercetatorii de la Oxford University au descoperit in timpul unor teste ca probioticele ajuta la reducerea anxietatii, iar efectele sunt similare cu cele ale unui antidepresiv sau antianxiolitic.

  1. Sportul si relaxarea contribuie major

Exercitiile si tehnicile de relaxare sunt benefice in reducerea anxietatii sociale, pentru ca schimba modul in care este privita lumea, spun cercetatorii. Dupa efort, oamenii cu anxietate sociala au sanse mai mici sa vada semnele sociale neutre ca fiind amenintatoare – lucru pe care il fac destul de des.

Indiferent de manifestarile pe care la are anxietatea in cazul tau ori a celor dragi tie, e important sa intelegi ca aceasta poate fi tratata si tinuta sub control. Tratamentul medicamentos, dar si psihoterapia, pot fi de mare ajutor pacientului care sufera de o asemenea tulburare.

In ciuda grijilor pe care si le face pacientul care sufera de anxietate, aceasta afectiune nu are complicatii ce ii pot pune viata in pericol.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Nadia Gorduza.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0