Tratament colita ulcerativa: ce optiuni ai

Tratamentul colitei ulcerative cuprinde mai multe linii terapeutice. Tratamentul trebuie adaptat in functie de severitatea bolii, severitate apreciata de medicul gastroenterolog. Scopul principal al tratamentului este inducerea si mentinerea remisiunii bolii, ameliorand calitatea vietii pacientului.

Tratamentul administrat pacientilor cu colita ulcerativa mentine procesul inflamator sub control, favorizeaza intrarea in faza de remisiune si, totodata, prelungeste aceasta faza.

[{ads-colita-first}]

Dintre liniile terapeutice disponibile pentru tratament, mentionam:

- Aminosalicilatii: Sulfasalazina, Mesalazina – a caror cale de administrare depinde de localizarea colitei la nivelul colonului. Acestia pot fi administrati fie pe cale orala, fie pe cale rectala. Rolul acestora este de a reduce inflamatia peretilor intestinali si sunt, de obicei, folositi pentru tratarea simptomelor moderate de colita ulcerativa.

- Corticosteroizii: sunt, in general, rezervati pentru formele moderate si severe de boala, iar din cauza reactiilor adverse multiple, este recomandata utilizarea lor pe perioade scurte de timp, pentru controlul simptomelor. Acestia sunt administrati fie pe cale orala sau rectala, fie pe cale injectabila. Corticosteroizii actioneaza prin reducerea inflamatiei in urma suprimarii sistemului imunitar.

- Imunosupresoarele (de tipul ciclosporinei, azatioprinei) sunt utile pentru reducerea inflamatiei, suprimand raspunsul imun care sta la baza inflamatiei. Medicatia imunosupresoare necesita monitorizare atenta, fiind grevata de multiple reactii adverse. Acestea sunt administrate pe cale orala sau injectabila.

- Medicatia biologica: Infliximabul, adalimumabul si golimumabul sunt medicamente biologice adresate cazurilor grave de colita ulcerativa care nu raspund sau nu pot tolera alte tratamente. Vedolizumabul a fost recent aprobat pentru cazurile severe de colita ulcerativa.

 

Citeste si Colita Ulcerativa: Ce este, Simptome & Tratament

 

- Simptomaticele sunt utile pentru controlul simptomelor date de colita ulcerativa:

  • Antibioticele - pentru a controla si preveni infectiile, dar si pentru a trata complicatiile colitei ulcerative;
  • Antidiareicele - acestea controleaza episoadele diareice;
  • Antialgicele - multiple studii au aratat ca antiinflamatoarele nesteroidiene pot agrava simptomatologia – este necesar sa discutati cu medicul gastrenterolog pentru un plan terapeutic corect pentru combaterea durerii;
  • Suplimentele alimentare – de exemplu, suplimentele cu fier necesare in anemia cu deficit de fier secundar sangerarilor cronice de la nivelul tractului digestiv.


- Chirurgia

Este rezervata, de cele mai multe ori, cazurilor care nu au raspuns la tratamentul medicamentos sau in cazul urgentelor chirurgicale. Poate vindeca, in unele cazuri, colita ulcerativa implicand proctocolectomia (indepartarea chirurgicala a colonului si a rectului).

Intrucat riscul de cancer colorectal este mare in randul pacientilor diagnosticati cu colita ulcerativa, se recomanda screeningul regulat. Dupa 10 ani de la primirea diagnosticului de colita ulcerativa, screeningul pentru cancerul de colon se va face anual.

 

 

Stil de viata si remedii naturale

Pe langa tratamentul recomandat de medic, pacientul poate mentine simptomele colitei ulcerative sub control si prin modificarea stilului de viata si prin folosirea unor remedii naturale, la indemana.

Cu toate ca nu exista dovezi stiintifice care sa confirme o legatura intre alimentatie si declansarea acestei boli inflamatorii intestinale, exista anumite alimente si bauturi care pot agrava simptomele bolii, mai ales in timpul unui puseu de activitate al acesteia.

Iata cateva recomandari cu privire la dieta pacientului cu colita ulcerativa:

  • Limiteaza consumul de produse lactate – mai ales persoanele cu intoleranta la lactoza vor avea de-a face, dupa consumul produselor lactate, cu simptome precum diareea, durerile abdominale si flatulenta. Iar pentru un pacient cu colita ulcerativa, aceste simptome pot fi greu de suportat.
  • Limiteaza cantitatea de fibre consumata – daca suferi de boala intestinala inflamatorie, alimentele bogate in fibre precum sucurile din fructe si legume, precum si cerealele integrale pot accentua simptomele neplacute. Daca simptomatologia se agraveaza in urma consumului de fructe si legume crude, incearca sa le prepari termic prin coacere, fierbere sau gatire la aburi inainte de consum.
  • Evita alimentele care irita mucoasa intestinala: alcoolul, alimentele picante, cofeina.
  • Mananca putin si des.
  • Bea lichide in cantitati mari – apa si ceaiul sunt recomandate.


Stresul este, de asemenea, un factor care poate agrava simptomele colitei ulcerative. Tine stresul sub control prin urmatoarele tehnici:

  • Practica sport in mod regulat.
  • Practica tehnici de relaxare precum yoga si meditatia.
  • Practica exercitii de respiratie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0