Principiile dietei pacientilor cu colita ulcerativa

Pacientii diagnosticati cu colita ulcerativa ar trebui sa adopte o dieta care sa le amelioreze simptomele si care sa previna, totodata, agravarea manifestarilor acestei boli. 

Colita ulcerativa este o afectiune inflamatorie cronica care afecteaza colonul (intestinul gros) si rectul. Este una dintre cele doua boli inflamatorii intestinale majore, cealalta fiind boala Crohn.

[{ads-colita-first}]

Colita ulcerativa se remarca prin dezvoltarea ulceratiilor la nivelul mucoasei colonului. Aceasta determina simptomatologia specifica: dureri abdominale, greata, scaune cu puroi sau sange, diaree, senzatie de oboseala, scadere in greutate.

Cercetatorii presupun ca cel mai probabil boala este cauzata de o reactie autoimuna. Puseele de boala pot fi declansate de numerosi factori. Unele alimente din dieta, de exemplu, pot declansa un puseu.

Principalele manifestari in rectocolita ulcerohemoragica sunt:

- Diareea

- Prezenta sangelui in scaun

- Durerile abdominale

- Febra si starea generala alterata

- Scaderea in greutate

- Scaderea poftei de mancare.

Severitatea simptomelor variaza de la pacient la pacient, majoritatea cazurilor prezentand alternanta perioadelor de remisiune a bolii (sanatate relativa) cu cele de activitate a bolii.

Daca un pacient are un sindrom diareic prelungit, constituie motive de ingrijorare urmatoarele semne:

  • Prezenta nocturna a scaunelor
  • Prezenta sangelui in scaun
  • Anemia
  • Scaderea ponderala.


Regimul alimentar trebuie sa indeplineasca urmatoarele proprietati la pacientii cu colita ulcerativa:

  • Sa satisfaca nevoile calorice cantitative si calitative ale bolnavului.
  • Sa asigure echilibrul intre principiile alimentare.
  • Sa aduca o cantitate suficienta de saruri minerale, in special fier.
  • Sa evite orice iritatie mecanica si chimica a peretelui intestinal.

 

Citeste si Ce este colita ulcerativa

 

Diareea determina pierderi proteice la pacientii cu aceste afectiuni, motiv pentru care ele trebuie suplimentate in dieta.

Sunt indicate ca sursa de proteine: supele de carne slaba (rasol, gratar), pestele, ouale fierte moi, branzeturile nefermentate, soia.

Glucidele (carbohidratii) trebuie sa suplineasca jumatate din necesarul de calorii. Sunt indicate ca sursa de glucide: orez, fulgi de ovaz, cartofi (fierti, copti), macaroane, taitei.

Diareea presupune pierdere de lichide si electroliti, asa ca este important ca apa si electrolitii (in special potasiul) pierdute sa fie inlocuite printr-o hidratare corecta (ceaiuri, compoturi, supe) si alimente bogate in potasiu (cartofi, ciuperci, banane).

Fibrele sunt un nutrient protector pentru colon, conform Organizatiei Internationale a Gastroenterologilor. Cantitatea de fibre trebuie redusa, insa, in timpul simptomelor acute de boala.

Astfel, in timpul unui puseu de boala, cantitatea de fibre se reduce, consecutiv recomandarilor medicului gastroenterolog, pentru a favoriza o digestie usoara si pentru a reduce simptomele. Intrebati-va medicul curant daca este necesar sa reduceti cantitatea de fibre din dieta.

Painea din faina intregrala, cerealele si pastele din faina integrala sunt alimente de evitat in puseul de boala. Se recomanda painea alba si pastele din faina alba, daca nu aveti intoleranta la gluten.

Nu sunt recomandate in timpul acutizarilor de colita ulcerativa nici orezul brun, orezul salbatic, quinoa, ovazul, alacul, graul bulgur, meiul, boabele de grau, orzul. Este de preferat sa consumati orezul alb, bine gatit.

Este bine sa evitati, de asemenea, de fructele oleaginoase (alune, nuci, caju, fistic,migdale, etc) si semintele (de dovleac, de floarea soarelui, etc).

Fructele si legumele crude nu sunt recomandate a se consuma ca atare. Se recomanda a fi gatite, fierte sau coapte in cuptor pentru a putea fi asimilate corespunzator.

Este de recomandat sa evitati alcoolul, cofeina, bauturile acidulate, mancarea condimentata, carnea grasa, zaharul rafinat, ciocolata, pentru a impiedica o eventuala acutizare a colitei ulcerative. Consumati suficiente lichide pentru a evita deshidratarea si consumati mese mici cantitativ, dar frecvente.

Schimbarile din dieta din timpul unui puseu de boala pot ajuta medicamentele sa induca mai rapid remisiunea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0