Ce este colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o afectiune inflamatorie intestinala, de natura autoimuna, care cauzeaza inflamatie si ulcere la nivelul tractului digestiv. In mod deosebit, colita ulcerativa ataca peretii colonului, de cele mai multe ori in partea finala a acestuia, catre rect. Oricum, colita ulcerativa poate afecta orice parte a colonului.

Boala aceasta poate afecta persoanele de orice varsta, insa in general este diagnosticata inainte de implinirea varstei de 30 de ani.

Cauze colita ulcerativa

[{ads-colita-first}]

Cauzele coltei ulcerative nu au fost inca depistate de medici. Specialistii banuiesc, insa, ca ar putea fi cauzata de o reactie exagerata a sistemului imunitar la o bacterie obisnuita din tractul digestiv. Exista, insa, si factorul genetic de risc, ceea ce inseamna ca persoanele care au rude diagnosticate cu aceasta afectiune prezinta, la randul lor, predispozitie pentru colita ulcerativa.

Simptome colita ulcerativa

Pacientii care sufera de o forma severa a colitei ulcerative pot avea scaune lichide de 10-20 de ori pe zi.

Simptomele se manifesta in majoritatea cazurilor episodic, iar boala poate avea perioade lungi de remisiune, ce se pot intinde pe luni sau chiar ani de zile. Numai 5-10 persoane din 100 au simptome permanente din cauza colitei ulcerative.

Complicatiile ce pot aparea ca urmare a colitei ulcerative sunt: durerile articulare, problemele de vedere si afectiunile hepatice.

Diagnosticare colita ulcerativa

Colita ulcerativa este diagnosticata in urma anamnezei, a unei examinari fizice, precum si a unor teste amanuntite. Medicul va putea astfel sa diferentieze colita ulcerativa de alte boli, precum sindromul de colon iritabil, boala Crohn sau diverticulita.

Tratament colita ulcerativa

Colita ulcerativa afecteaza in mod diferit fiecare pacient, de aceea si tratamentul poate sa difere de la un bolnav la altul. Medicul va stabili tratamentul in functie de simptatologia fiecarui pacient.

Daca simptomele sunt blande, pacientul poate avea nevoie doar de tratament pentru ameliorarea diareei. Pe de alta parte, exista si situatii in care e nevoie de tratament pentru suprimarea activitatii sistemului imunitar.

Unii pacienti pot observa ca exista anumite alimente care le accentueaza simptomele. Consumul acelor alimente ar trebui restrictionat.

In cazuri foarte severe, atunci cand exista hemoragii si simptome greu de controlat, medicul poate considera indepartarea colonului o varianta de tratament. Indepartarea colonului vindeca colita ulcerativa si previne, de asemenea, cancerul de colon.

Riscuri la care te expune colita ulcerativa

Pe langa faptul ca iti afecteaza serios calitatea vietii, colita ulcerativa are si alte efecte negative asupra individului, implicand o serie de riscuri.

De pilda, statistic vorbind, pacientii care sufera de colita ulcerativa timp de 8 ani sau poate chiar mai mult, sunt predispusi sa dezvolte cancer de colon.

Cand e cazul sa apelezi de urgenta la medic daca suferi de colita ulcerativa

Daca ai primit acest diagnostic si prezinti urmatoarele simptome, este obligatoriu sa mergi la medic de urgenta:

  • Febra mare, frisoane
  • Tahicardie, lesin
  • Scaun cu sange in cantitati mari
  • Dureri severe in zona abdominala
  • Inflamarea zonei anale
  • Varsaturi


Atunci cand apar aceste simptome, boala s-a acutizat si viata iti este pusa in pericol, asa ca trebuie sa mergi de urgenta la medic.

Tipuri de colita si diferentele dintre ele

Exista numeroase tipuri de colita, iar simptomele si cauzele acestor afectiuni sunt diferite:

Colita ulcerativa - este una dintre cele doua afectiuni clasificate ca boala inflamatorie intestinala, iar cealalta afectiune este boala Crohn. Colita ulcerativa este o boala cronica, ce produce inflamatie si ulceratii care sangereaza, in interiorul mucoasei interne a intestinului gros.

Este cel mai frecvent diagnosticat tip de colita. La randul ei, colita ulcerativa este de mai multe tipuri (pancolita, colita ulcerativa pe partea stanga a colonului si proctosigmoidita)

Colita microscopica - Este o afectiune pe care medicul poate sa o identifice doar prin analiza unei mostre de tesut din colon, la microscop. Medicul va vedea semnele inflamatiei, cum ar fi limfocitele, in aceasta mostra de tesut. Colita microscopica este impartita in doua categorii: limfocitara si colagenoasa.

Colita alergica la sugari - Este o afectiune ce apare in cazul sugarilor, de regula in primele doua luni de viata. Pot sa apara simptome la nou-nascuti, cum ar fi reflux gastroesofagian, prezenta sangelui in scaunul bebelusului, etc.

Colita chimica - Daca unele substante chimice sunt la nivelul colonului, pot sa apara inflamatia si degradarea zonei. O complicatie este inflamatia mucoasei colonului, cauzata de substante chimice dure.

Colita ischemica - apare cand fluxul sanguin catre colon este brusc intrerupt sau blocat. Cheagurile de sange pot fi un motiv al acestui blocaj subit. Ateroscleroza de la nivelul vaselor de sange care iriga colonul este, de regula, motivul pentru care colita ischemica are recurenta.

Colita infectioasa - Virusurile si bacteriile pot cauza infectii la nivelul colonului. Aceste infectii pot cauza, la randul lor, diaree cu sange si pot duce la deshidratarea severa a pacientului. Pot fi responsabile si infectiile cu anumiti paraziti, cum ar fi giardia, iar in cazul colitei pseudomembranoase, boala este cauzata de bacteria Clostridium difficile.

Colita asociata cu medicamente - Exista cazuri in care colita este cauzata de unele medicamente cu si fara prescriptie medicala (cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene), acidul micofenolic, ipilimumab si acid retinoic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alte tipuri de colita - Printre cauzele colitei se afla infectiile de pe urma parazitilor intestinali, virusurilor si toxiinfectiei alimentare declansate de bacterii. Colita poate sa apara daca intestinul gros al pacientului a fost tratat cu ajutorul radioterapiei.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0