Epidemiologia si etiologia colitei ulcerative

Colita ulceroasa este una din formele idiopatice ale bolii inflamatorii intestinale, care impartaseste aceasta denumire cu boala Crohn. Colita ulcerativa este o afectiune inflamatorie cronica, recidivanta, a colonului, iar pacientii afectati pot prezenta inflamatii de la cecum la rect. Simptomele pot include dureri abdominale, malnutritie si diaree, adesea sangeroase.

Pacientii cu colita ulceroasa prezinta un risc crescut de displazie si adenocarcinom al colonului si necesita supraveghere endoscopica pe toata durata vietii. Aproximativ 25-30% dintre pacientii cu aceasta afectiune vor necesita colectomie la un moment dat in viata lor, daca tratamentul cu medicamente nu este de succes sau daca se gaseste displazia, o leziune precursoare a carcinomului. Colectomia este considerata curativa pentru colita ulcerativa.

[{ads-colita-first}]

Obiectivele tratamentului pentru colita ulcerativa sunt reducerea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii. Interventiile terapeutice pot include unul sau mai multe medicamente, modificari dietetice si ingrijiri de sustinere in timpul manifestarilor de boala. In plus, multi pacienti afectati (25-30%) vor necesita interventii chirurgicale la un moment dat in viata lor.

Colita ulceroasa are 2 varfuri de incidenta, unul la adolescenti si adulti tineri si celalalt la barbatii si femeile de varsta mijlocie. Barbatii si femeile sunt afectati in mod egal. In ansamblu, boala inflamatorie intestinala este mai frecventa la indivizi albi decat la negri sau americani ori asiatici.

Incidenta colitei ulcerative a crescut. Cu toate acestea, desi incepe sa se inrautateasca in tarile occidentale, aceasta boala continua sa se dezvolte in Europa de Est, Asia si tarile in curs de dezvoltare. Aceasta conditie este mai raspandita in regiunile nordice ale Statelor Unite decat in regiunile din sud si mai frecventa in mediul urban decat in mediul rural.

Fumatul pare sa ofere efecte protectoare: incidenta bolii inflamatorii intestinale este scazuta la fumatori si atunci cand boala apare, ea tinde sa fie mai putin severa.

Cauza colitei ulcerative este in curs de examinare. Desi nu a fost elucidata nicio cauza definitiva unica, multe etiologii au fost postulate si studiate.

 

 

Se crede ca cele doua forme idiopatice ale bolii inflamatorii intestinale, colita ulcerativa si boala Crohn, se dezvolta secundar fata de interactiunile complexe dintre predispozitiile genetice, factorii de risc de mediu si sistemul imunitar. Mai multe gene joaca, probabil, un rol; produsele lor, combinate cu factori de mediu si imunitate disfunctionala, duc la un spectru al bolii cu manifestari eterogene si la numeroase fenotipuri unice.

O teorie propune ca aceasta boala intestinala sa apara ca un rezultat direct al unui raspuns imun aberant la "antigenul luminal intestinal" intr-o gazda sensibila genetic.

In mod special, flora microbiotica la pacientii cu boala inflamatorie intestinala este mai putin diferita decat cea a persoanelor indiferente: subiectii sanatosi au mai multe tulpini intestinale ("bacterii bune"), in timp ce cei cu afectiune intestinala inflamatorie au mai multi agenti patogeni intestinali ("bacterii rele"). Desi anumite microorganisme patogene, inclusiv Pectinatus, Sutterella si Fusobacterium se gasesc frecvent in colita ulcerativa, nu s-a dovedit o legatura patogenetica cu colita ulcerativa.

O alta ipoteza este aceea ca se formeaza anticorpi impotriva unor bacterii si a unor produse bacteriene din intestin si ca acesti anticorpi propaga raspunsul imun modificat prezent in boala inflamatorie intestinala.

Pe scurt, cercetarile si literatura de specialitate pana in prezent indica faptul ca atunci cand o predispozitie genetica este combinata cu anumiti factori de mediu - atat in mediul extern, cat si in cel intern - si actioneaza printr-un raspuns imun modificat, poate sa apara o boala inflamatorie intestinala. Nu s-au identificat inca modificari alimentare sau de mediu care sa previna boala inflamatorie intestinala sau sa imbunatateasca definitiv evolutia bolii.

Colita ulceroasa este, de obicei, limitata la colon. De regula, inflamatia incepe la nivelul rectului si implica in mod continuu intregul intestin gros sau doar o parte a colonului. Trecerea la zone normale poate fi fie abrupta, fie treptata, si poate sa apara oriunde de la rect la cec. Unele cazuri implica doar rectul - numit adesea proctitis ulcerativ.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0