Tumorile in cancerul mamar au dimensiuni mai mici la momentul diagnosticului

Cercetatorii spun ca dimensiunea tumorilor de la san, la momentul diagnosticului, a scazut din momentul initierii controalelor de rutina, insa tumorile devin tot mai mari in cazul anumitor grupuri de varsta.

Tumorile de la san sunt semnificativ mai mici la momentul diagnosticului, in zilele noastre, in comparatie cu dimensiunile pe care le aveau la inceputul anilor '80, gratie, in mare parte, screeningului mai bun, spun specialistii.

Cu toate acestea, experii au modificat in ultimii ani recomandarile si ghidurile pentru screeningul cancerului mamar, pentru a le recomanda femeilor mai tinere sa astepte pana cand incep sa isi faca anual o mamografie, in speranta ca se va reduce tratamentul in exces in cazul unui rezultat atipic sau in cazul unui rezultat fals pozitiv obtinut la o mamografie.

Aceste modificari au fost extrem de controversate, iar unii experti sunt ingrijorati ca noile recomandari ar putea insemna ca nu se vor putea depista anumite tumori canceroase.

Newsletter DOC dedicat

In prezent, o noua cercetare a descoperit ca medicii observa o mica crestere in dimensiunile tumorilor, la anumite paciente, incepand din anul 2000. Insa unii experti sunt ingrijorati in privinta a ceea ce ar putea sa insemne rezultatele studiului pentru paciente si pentru recomandarile referitoare la screening.

Ce a insemnat screeningul mai bun pentru pacientele cu cancer mamar

Statisticile arata ca, incepand din 1983, dimensiunea medie a tumorilor a scazut cu 10,3 si chiar 27% in randul diferitelor grupuri de varsta.

Cea mai frapanta schimbare a avut loc intre 1983 si 1993, atunci cand screeningul (controlul) de rutina pentru depistarea cancerului de san a intrat in ecuatie.

Potrivit noii cercetari, dimensiunea medie a tumorilor din cancerul mamar, in momentul diagnosticului, a crescut usor incepand cu 2001. Aceste rezultate au fost prezentate la Conferinta Europeana pe tema Cancerului Mamar, din Barcelona, insa lucrarea nu a fost publicata inca.

Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat informatiile despre 386.454 femei din Statele Unite, care au primit diagnosticul de cancer mamar intre anii 1983 si 2014. Femeile au fost grupate apoi in functie de varsta.

S-a inregistrat un declin dramatic general in ce priveste dimensiunea tumorilor din cancerul mamar, incepand din 1983. Cercetatorii au descoperit si o crestere inexplicabila de 3% in ce priveste dimensiunea tumorilor pentru pacientele cu varste de la 75 la 79 de ani si o crestere inexplicabila de 13,3% pentru pacientele cu varste intre 50 si 54 de ani, intre anii 2001 si 2014. Cele mai mari tumori au fost descoperite in mod consecvent la femeile cu varsta de peste 85 de ani. Ce este important de retinut: cercetatorii ne spun ca femeile cu tumori mai mici la momentul diagnosticului cancerului mamar au, in general, un prognostic mai bun.

Unul dintre autorii studiului, dr. Manon Jenkins, de la Spitalul General Weston din Bristol, Anglia, a subliniat ca atat screeningul de rutina, cat si imbunatatirile in ceea ce priveste tratamentul cancerului mamar au contribuit la ratele de supravietuire mai bune in cazul pacientelor cu aceasta boala, doar ca este neclar care dintre acestea (screeningul sau tratamentele mai bune) a jucat un rol mai mare. Alti specialisti, care au comentat pe marginea acestui studiu, subliniaza ca femeile de peste 80 de ani nu sunt controlate (nu au parte de un screening de rutina) pentru a se depista cancerul la san.

Dr. Dennis Citrin, medic oncolog de la Cancer Treatment Centers of America, spune ca aceasta crestere minora a procentului in grupul de femei cu varsta inaintata reprezinta o diferenta foarte mica in privinta tratamentului. El mai spune ca ideea principala pe care trebuie sa o retinem din acest studiu este faptul ca tumorile din cancerul de san sunt, in general, mai mici.

 

Bibliografie: www.healthline.com, "After Years of Decline, Researchers See Uptick in Size of Breast Cancer Tumors at Diagnosis"

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0