Studiu: vitamina D ar putea reduce riscul de cancer de san

Vitamina D este considerata un nutrient-minune, capabil sa scada riscul unei persoane de a face diferite forme de cancer.

O cercetare recenta confirma acum ca persoanele care au niveluri suficient de mari ale acestei vitamine in sangele lor au un risc semnificativ mai scazut de cancer de san, scrie medicalnewstoday.com.

In plus, o cercetare anterioara a sugerat si o legatura intre valorile mari ale vitaminei D si rate de supravietuire mai bune in randul pacientilor care efectueaza un tratament pentru cancerul mamar.

Ce au descoperit oamenii de stiinta

Intr-o analiza globala a unui studiu prospectiv amplu si in cadrul a doua trialuri clinice randomizate, cercetatorii de la Universitatea California, San Diego School of Medicine, au investigat acum daca si in ce masura nivelurile mari ale vitaminei D in sange au fost asociate cu un risc mai scazut de a dezvolta cancer de san.

Newsletter DOC dedicat

Analiza lor ampla sugereaza ca anumite valori ale vitaminei D sunt corelate cu un risc "semnificativ mai mic" de cancer mamar. Aceste rezultate au fost publicate in jurnalul "PLOS ONE".

Nivelurile mari de vitamina D ar putea sa reduca riscul

Cercetatorul principal, Cedric F. Garland, si echipa sa au analizat datele din doua trialuri clinice randomizate, cu un total de 3325 de participanti, si au analizat si informatiile dintr-un studiu de cohorta prospectiv, care a insumat 1713 participanti.

Toti acesti participanti erau femei - cu o varsta medie de 63 de ani - care nu sufereau de cancer la inceputul cercetarii. Datele folosite in aceasta analiza au fost colectate intre 2002 si 2017, iar starea de sanatate a participantelor a fost urmarita, in medie, pe o perioada de 4 ani.

Mai exact, echipa de cercetatori a cautat sa vada daca exista asocieri intre riscul de a dezvolta cancer la san in concentratia de 25-hidroxi-vitamina D in serul sangvin al femeilor si voluntarelor (serul fiind o parte a sangelui uman, minus globulele rosii/eritrocitele), 25(OH)D fiind un proeminent biomarker al vitaminei D.

In perioada in care cele trei studii analizate au fost conduse, au fost inregistrate, in total, 77 de noi cazuri de cancer mamar.

Analiza a scos la iveala ca femeile care aveau concentratii mai mari ale biomarkerului vitaminei D in serul sangvin au fost expuse la un risc semnificativ mai mic de cancer mamar.

"Noi am descoperit ca participantele ale caror valori serice de vitamina D (25-hidroxi-vitamina D) care erau peste 60 de nanograme per mililitru (ng/ml) au avut o cincime din riscul de cancer mamar, in comparatie cu femeile care aveau mai putin de 20 ng/dl de vitamina D." - spune Cedric F. Garland.

Mai mult, cu cat nivelurile de vitamina D in sistem erau mai mari, cu atat era mai scazut riscul de cancer de san, explica oamenii de stiinta.

Aceste descoperiri sunt remarcabile, mai ales cand trebuie sa luam in considerare cat de multa vitamina D ar trebui sa avem in sistemul nostru pentru a fi sanatosi, iar aceasta chestiune este inca dezbatuta.

Cedric F. Garland si echipa sa estimeaza ca nivelul minim (considerat sanatos) de 25-hidroxi-vitamina D in sange ar trebui sa fie de aproximativ 60 de nanograme per mililitru, ceea ce este mult mai mult decat cele 20 ng/ml, concentratie recomandata de National Academy of Medicine.

"Cresterea valorilor de vitamina D in sange in mod substantial, peste 20 ng/ml pare sa fie importanta pentru prevenirea cancerului de san", explica principalul autor al studiului, Sharon McDonnell, iar Cedric F. Garland concluzioneaza ca "aceasta lucrare de cercetare raporteaza cea mai puternica asociere de pana acum intre nivelurile serice de vitamina D si reducerea riscului de cancer de san."

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0