Prolactina și cancerul de sân: cum sunt conectate?

Dovezi puternice obținute în urma unor cercetări realizate la VCU Massey Cancer Center arată că prolactina poate acționa ca un factor major al dezvoltării cancerului de sân.

Prolactina este eliberată atunci când un nou-născut se hrănește la sânul mamei, stimulând producția de lapte. Însă acesta este doar scopul principal și cel mai cunoscut al prolactinei, care mai are și alte roluri în organism, atât la femei, cât și la bărbați: reglează comportamentul, sistemul imunitar, metabolismul, sistemul reproducător și unele fluide corporale. Prolactina este, deci, un hormon crucial pentru sănătatea și bunăstarea generală pentru persoanele de ambele sexe.

Producția de prolactină este controlată de doi hormoni principali: dopamina și estrogenul. Acești hormoni trimit un mesaj glandei pituitare indicând în primul rând dacă începe sau încetează producția de prolactină. Dopamina limitează producția de prolactină, în timp ce estrogenul o mărește.

Newsletter DOC dedicat

Deși hormonul prolactină joacă un rol vital în creșterea și dezvoltarea sânilor și în producția de lapte în timpul sarcinii, unele studii efectuate la VCU Massey Cancer Center din Virginia, SUA aduc dovezi puternice că prolactina acționează și ca un factor major al dezvoltării cancerului de sân. În plus, acest hormon ar putea oferi informații pentru crearea unor medicamente țintite pentru tratarea mai multor forme ale bolii.

Prolactina are un rol în dezvoltarea cancerului de sân

Hormonii au proteine pe suprafața celulară care primesc și transmit mesaje biologice și reglează funcția celulei. Într-o lucrare¹ publicată în npj Breast Cancer, echipa de cercetare a descoperit o nouă formă modificată a receptorului prolactinei numită receptorul prolactinei umane izoformă intermediară (hPRLrI) asociată cu cancerul la sân. 

Cercetătorii au observat că această versiune modificată a receptorului prolactinei a interacționat cu alte forme ale receptorului pentru a transforma celulele mamare benigne în maligne, iar prezența hPRLrI în celulele cancerului mamar a fost asociată cu cancer mamar triplu negativ.

Oamenii de știință spun că această cercetare arată că prolactina nu funcționează numai în producția de lapte matern, evidențiind descoperirea unică cum că hormonul poate contribui la dezvoltarea cancerului de sân. Prin înțelegerea modului în care receptorul prolactinei este corelat cu cancerul de sân, noi agenți terapeutici și de prognostic pot fi dezvoltați pentru a trata în mod eficient boala.

Rezultatele cercetărilor susțin argumentul că abordările viitoare în proiectarea medicamentelor ar putea avea nevoie să vizeze în mod specific hPRLrI și, în cele din urmă, ar putea să ofere informații și despre aplicații avansate de diagnostic pentru cancerul de sân.

Rezultatele unui studiu separat, publicat în jurnalul științific Endocrinology, arată că savanții au reușit să prevină creșterea tumorii în modele preclinice de cancer de sân ER-pozitiv folosind un inhibitor HDAC6, medicament care blochează o proteină asociată cu prolactina. Echipa avusese anterior succes în reducerea creșterii cancerului de sân prin dezactivarea Stat5, calea genetică responsabilă de producerea prolactinei.

În această nouă cercetare, oamenii de știință au descoperit că funcția de reglare a prolactinei Stat5 este dependentă dual de enzima histonă deacetilază-6 (HDAC6) și de gena HMGN2. De asemenea, au descoperit că receptorul de estrogen, un hormon despre care se crede că influențează dezvoltarea cancerului de sân, a fost extrem și aproape exclusiv interactiv cu Stat5 în locurile unde HDAC6 și HMGN2 erau de asemenea prezente.

Acest lucru sugerează că atât receptorul de estrogen cât și receptorul de prolactină pot coopera prin activarea Stat5 pentru a iniția dezvoltarea cancerului de sân. Tratarea celulelor cancerului de sân ER-pozitive cu un inhibitor HDAC6 a împiedicat drastic progresia tumorii.

Oamenii de știință afirmă că este nevoie de mai multe studii, în cadrul cărora să dezvolte în continuare și să fie testate medicamente împotriva cancerului de sân, folosind prolactina ca țintă principală.

Ce probleme de sănătate poate cauza prolactina?

Pentru majoritatea oamenilor, prolactina funcționează corespunzător și aceștia nu sunt conștienți de impactul pe care hormonul îl are asupra sănătății lor. Cu toate acestea, unele persoane pot avea niveluri inadecvate de prolactină, care pot provoca o varietate de probleme.

Pe de o parte, prea multă prolactină în sânge provoacă hiperprolactinemie, o afecțiune care poate duce la tulburări menstruale, deficit de estrogen și deficit de testosteron. Nivelurile ridicate de prolactină pot provoca, de asemenea, alăptarea nedorită. Acest lucru apare adesea în timpul sarcinii sau când tiroida nu funcționează corect. 

Tumorile hipofizare, cunoscute sub numele de prolactinoame, și medicamentele care reduc dopamina pot duce, de asemenea, la creșterea nivelului acestui hormon. Nivelurile ridicate de prolactină sunt legate și de unele problemele sexuale.

Care sunt semnele hiperprolactinemiei? Atât bărbații, cât și femeile se pot confrunta cu infertilitate, scăderea apetitului sexual și pierderea osoasă. În plus, femeile pot avea uscăciune vaginală, care duce la durere în timpul actului sexual, probleme cu menstruația (fie este neregulată, fie nu mai apare deloc) și apariția producției de lapte matern fără existența sarcinii. Bărbații se pot confrunta cu disfuncție erectilă, mărirea sânilor (ginecomastie), scăderea masei musculare și diminuarea părului de pe corp. 

Tratamentul va trata cauza de bază, opțiunile incluzând medicamente precum agoniștii dopaminei sau intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei tumori. În cazuri rare, dacă medicamentele și operația nu au fost eficiente, radiațiile sunt utilizate pentru a micșora tumora.

Pe de altă parte, este posibil ca o persoană să aibă prea puțină prolactină, o afecțiune cunoscută sub numele de hipoprolactinemie. 

Acest lucru este extrem de rar, dar poate apărea la persoanele care au glande hipofize hiperactive. Acest lucru se observă frecvent la femeile care, după sarcină, nu produc suficient lapte matern. Alte efecte dovedite asupra sănătății ale nivelurilor scăzute de prolactină nu au fost observate. Există unele cercetări aflate în desfășurare pentru a stabili dacă oamenii cu niveluri scăzute de prolactină suferă de o reducere a răspunsului sistemului imunitar. 

Hipoprolactinemia poate rezulta din boli autoimune, hipopituitarism, deficit de hormon de creștere, hipotiroidism, acțiune excesivă a dopaminei în calea tuberoinfundibulară și administrarea de medicamente care activează receptorul D2 (dopamină), care deține un rol predominant în reglarea secreției de prolactină.

Semnele hipoprolactinemiei sunt producția insuficientă de lapte, ciclurile neregulate, sindrom metabolic, anxietate, oboseală, disfuncție erectilă arteriogenă (impotență erectilă cauzată de aport insuficient de sânge arterial), ejaculare prematură, oligozoospermie (concentrație scăzută de spermă în material seminal), astenospermie (motilitate redusă a spermei), hipofuncția veziculelor seminale sau hipoandrogenism la bărbați.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Npj Breast Cancer - The human intermediate prolactin receptor is a mammary proto-oncogene
https://www.nature.com/articles/s41523-021-00243-7
1. Studiul „The human intermediate prolactin receptor is a mammary proto-oncogene”, apărut în npj Breast Cancer (2021). DOI: 10.1038/s41523-021-00243-7, autori: Jacqueline M. Grible et al.
Hormone Health Network - Hyperprolactinemia
https://www.hormone.org/diseases-and-conditions/hyperprolactinemia
Fertilitypedia - Hypoprolactinemia
https://fertilitypedia.org/edu/diagnoses/hypoprolactinemia


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0