Cancerul mamar in stadiul 0: tot ce trebuie sa stii

Diagnosticul de cancer este intotdeauna un motiv de ingrijorare, dar, cu ajutorul tratamentului, prognosticul pentru cancerul mamar in stadiul 0 este in principal unul pozitiv.

Medicii folosesc stadializarea pentru a identifica astfel cat de mult s-a extins cancerul in organismul unei persoane. Cancerul in stadiul zero (sau stadiul 0), care este numit si carcinom in situ, reprezinta forma cea mai precoce a cancerului de san. Cele mai multe paciente cu aceasta forma, in stadiul zero, supravietuiesc, pentru ca celulele canceroase nu s-au extins si la alte tesuturi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tipuri de cancer mamar in stadiul zero

Unii experti il considera cel mai timpuriu stadiu al cancerului mamar, pe cand altii sunt de parere ca este un stadiu pre-canceros.

Ca definitie, cancerul reprezinta un grup de boli, cu celule anormale care se divid necontrolat. Aceste celule pot sa invadeze tesuturile din apropiere. Din fericire, cancerul mamar in stadiul 0 nu este invaziv, desi trebuie sa retinem ca ar putea deveni invaziv, mai tarziu.

Exista doua tipuri de cancer mamar in stadiul 0:

  1. Carcinomul mamar ductal in situ - apare cand celulele mamare canceroase se dezvolta in canalele galactofore. In zilele noastre, aceasta boala in stadiul 0 este diagnosticata mai des, deoarece femeile isi fac mamografii de rutina, ca parte din screeningul pentru cancerul mamar. Tratamentul facut cat mai devreme este important, mai ales ca acest carcinom in situ poate deveni invaziv.
  2. Carcinomul lobular in situ - apare cand celulele anormale se dezvolta in lobuli. Aceste celule nu sunt canceroase, iar aceasta boala rareori devine un cancer invaziv. Chiar si asa, femeile care dezvolta carcinom mamar lobular in situ pot avea un risc crescut de a dezvolta cancer mamar pe viitor.

Tratament

Daca o pacienta este diagnosticata cu carcinom ductal in situ, medicul poate sugera ca aceasta sa faca o serie de testari genetice. Daca in urma testelor se descopera modificari si anomalii in genele pacientei, acestea ii pot creste riscul de cancer mamar.

Multi experti sunt de parere ca pacienta ar trebui sa aleaga un tip de tratament si sa nu lase boala netratata. Chiar daca acest cancer in stadiul 0 este noninvaziv, acest aspect ar putea sa se schimbe, in timp. Asa ca medicul iti va recomanda, totusi, sa apelezi la tratament.

Exista trei optiuni principale de tratament pentru cancerul mamar:

- Doar lumpectomie - o interventie chirurgicala prin care medicul indeparteaza celulele anormale din san si o parte mica din tesutul normal/sanatos, din apropierea lor;

- Lumpectomie plus radioterapie

- Doar lumpectomie (cu sau fara radioterapie)

- Terapii hormonale - hormonoterapia este de obicei prescrisa

- Mastectomie totala, o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza sanul in intregime. Radioterapia dupa mastectomie este rareori necesara.

Rata de supravietuire

Carcinomul in situ (sau cancerul mamar in stadiul 0) este uneori interpretat ca fiind o afectiune pre-canceroasa. Multe cancere de san in stadiul 0 nu necesita tratament, insa chiar si atunci cand este nevoie de tratament, abordarea are in general foarte mare succes.

Rata de supravietuire in primii 5 ani pentru cancerul de san in stadiul 0 este de 93%, potrivit expertilor. Asta inseamna ca aproape toate femeile diagnosticate cu cancer mamar in stadiul 0 vor trai cel putin 5 ani dupa momentul diagnosticului. De fapt, femeile diagnosticate cu cancer mamar in stadiul 0 vor duce o viata sanatoasa si indelungata.

O boala care se depisteaza greu

Cancerul mamar in stadiul 0 este dificil de detectat. Este posibil sa nu existe un nodul pe care pacienta sa il simta in timpul auto-palparii sau auto-examinarii si, totodata, este posibil sa nu existe alte simptome. Cu toate acestea, testele de screening de rutina si auto-examinarea sanilor (facuta in mod regulat) sunt extrem de importante si pot duce, adeseori, la un diagnostic precoce al bolii, atunci cand cancerul este cel mai usor de tratat.

Boala in stadiul 0 este adeseori descoperita accidental, in timpul unei biopsii sau punctii mamare efectuata din cu totul alte motive, cum ar fi o investigatie pentru un nodul la san care nu are legatura cu cancerul.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/breast-cancer/breast-cancer-early-stage-dcis#1
  • Canadian Cancer Society - http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/breast/treatment/stage-0/?region=on
  • Breastcancer.org - https://www.breastcancer.org/treatment/planning/cancer_stage/stage_0

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0