5 lucruri esentiale despre cancerul de san

Cancerul mamar poate fi invins daca este depistat cat mai devreme posibil, iar faptul ca esti informata te ajuta in lupta contra acestei boli. Tocmai de aceea, azi ti-am pregatit cateva informatii esentiale pe care trebuie sa le stii despre cancerul de san.

1. Nu este doar o boala a femeilor de varsta bunicii tale

Din pacate, femeile de 20, 30 sau 40 de ani pot face (si chiar se imbolnavesc de) cancer de san, in ciuda faptului ca accesul la informatie este in prezent mult mai usor. Potrivit unei statistici oferite de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), cancerul mamar ucide anual peste 9000 de romance, iar 8 din 10 femei care locuiesc in zonele rurale ale Romaniei nu au efectuat niciodata un control medical al sanilor, potrivit campaniei din 2016 organizate de FABC in mai multe judete din tara noastra.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi cifrele generale par a fi mici, posibilitatea de imbolnavire exista, tocmai de aceea este important ca femeile tinere sa fie constiente de acest tip de cancer. Insa nu trebuie sa intri in panica: majoritatea nodulilor si modificarilor de la nivelul sanilor unei femei tinere nu sunt de natura canceroasa (pot fi formatiuni benigne). Daca observi o modificare care te ingrijoreaza, mergi la medic pentru un consult senologic, iar daca medicul nu iti ofera informatiile de care ai nevoie, poti cere o a doua opinie, de la un alt specialist.

2. Detectia precoce nu este un leac

Desi depistarea cancerului mamar in stadii cat mai timpurii este asociata cu un prognostic mai bun pentru pacienta, ea nu este un "leac" garantat sau o vindecare garantata. 20-30% dintre pacientele cu un stadiu incipient de cancer de san sunt mai tarziu diagnosticate cu cancer metastatic (cand cancerul mamar s-a extins si in locuri distante din corp). Desi tratamentele continua sa se imbunatateasca pe zi ce trece, nu exista in prezent un leac pentru cancerul mamar metastatic.

3. Cancerul de san nu este intotdeauna un nodul

Cancerul mamar, cel mai adesea, se prezinta sub forma unui nodul in san, insa majoritatea pacientelor nu realizeaza ca ar putea fi si alte semne ale acestei boli la care trebuie sa fie atente (mai ales cand isi fac autoexaminarea sanilor, in mod regulat). Alte simptome posibile ale cancerului mamar pot include: mancarimi ale sanului, roseata sau umflatura, incretirea pielii si modificari ale mamelonului.

4. Cancerul mamar nu este o singura boala

Multe paciente nu cunosc faptul ca nu exista un singur "tip" de cancer de san. De fapt, exista multe tipuri si subtipuri ale acesti boli grave, cum ar fi cancerul mamar HER2-pozitiv, cancerul de san estrogen receptor pozitiv, cancer mamar triplu negativ, invaziv, non-invaziv si cancer de san inflamator.

Diferitele tipuri de cancer de san sunt tratate in mod diferit, in functie de ceea ce se stie ca functioneaza cel mai bine pentru acel tip de cancer mamar. In plus, o persoana tanara care este diagnosticata cu acelasi tip de cancer mamar de care sufera o femeie in varsta poate avea un prognostic diferit si poate necesita un tratament diferit, din cauza naturii mai agresive a cancerului la adultii tineri.

5. Si barbatii pot face cancer de san

O alta idee gresita despre cancerul mamar este ca aceasta este strict o boala a femeilor. Chiar daca vasta majoritate a cazurilor de cancer de san sunt femei, nu uita ca si barbatii pot face aceasta boala. Riscul pe toata durata vietii pentru barbati (de a face cancer mamar) este de aproximativ 1 sansa la 1000 (mai putin de 1% din toate cazurile de cancer de san). Desi este rar, este, totusi, important ca barbatii sa fie constienti de pericolele acestei boli, in special cei care au un istoric familial sau o mutatie genetica sau barbatii care au efectuat o terapie cu radiatii in zona pieptului.

Stiai ca...

... Si cainii, si pisicile pot face cancer de san? Boala tinde sa fie de departe mai agresiva in randul pisicilor, spun specialistii. Nu doar oamenii sufera de cancer de san. Si unele animale pot face aceasta boala. Cancerul mamar este mai comun la caini decat la pisici, dar tinde sa aiba forme mult mai agresive la pisici, comparativ cu cainii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0