Exista o legatura intre obezitate si alergii?

Știai că obezitatea favorizează dezvoltarea alergiilor, atât în rândul copiilor, cât și al adulților? Află mai multe în articolul pe care ți l-am pregătit.

La nivel mondial, zeci de milioane de oameni se confruntă cu toate tipurile de alergii, cum ar fi cele la alimente și medicamente, latex, insecte, păr de animale și altele. Numărul de persoane care au alergii continuă să crească și include toate vârstele, genurile și grupurile rasiale.

Alergiile pot avea multe cauze

Majoritatea alergiilor sunt moștenite, ceea ce înseamnă că sunt transmise copiilor de către părinți; concret, aceștia moștenesc tendința de a fi alergici, deși nu neapărat la același alergen precum părinții. Teoretic, orice lucru cu care o persoană intră în contact, pe care corpul îl vede ca pe un invadator dăunător poate fi o cauză a unei alergii. Substanțe inofensive pentru cei mai mulți oameni, precum praful, mucegaiul sau polenul pot fi alergeni pentru alți oameni.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Unii cercetători au scos la iveală o legătură neașteptată între obezitate și declanșarea alergiilor. Analizând date de la peste 4000 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 2 si 19 ani, s-a putut studia legătura dintre nivelul de imunoglobulină, care este un indicator al activității alergice din organism, și obezitate. S-a constatat, astfel, că acei copii care au un nivel mai mare al imunoglobulinei în sânge sunt, totodată, cei care au probleme cu greutatea – copiii supraponderali sau obezi.

Obezitatea poate contribui la declanșarea alergiilor alimentare

Statistic vorbind, copiii care suferă de obezitate prezintă un risc cu 26% mai mare de a dezvolta o formă de alergie, comparativ cu copiii normoponderali. Aceste informații i-au făcut pe cercetători să tragă concluzia că obezitatea este un factor care contribuie la declanșarea alergiilor, mai ales a celor alimentare.

Mai mult decat atât, și inflamația sistemică, frecventă în rândul pacienților obezi, contribuie la dezvoltarea alergiilor. Proteina C reactivă este indicatorul inflamației în organism.

Obezitatea nu crește, însă, riscul de alergii numai în rândul copiilor, ci și în rândul adulților. Peste 30% dintre cazurile de astm diagnosticate la adulți sunt declanșate de alergii, care la rândul lor pot fi declanșate sau favorizate de obezitate.

Un alt studiu a analizat legatura dintre factorii care țin de stilul de viață, printre care și obezitatea, și debutul astmului la adulți. Cercetătorii au descoperit astfel ca pacienții care au acumulat kilograme în plus au fost mai predispuși la astm decat cei care și-au menținut greutatea pe parcursul a 9 ani.

Alegerile nesănătoase în ceea ce privește stilul de viață contribuie și acestea la declanșarea alergiilor, iar pacienții care suferă de obezitate au tendința de a face asemenea alegeri. De pildă, oamenii de știință au descoperit ca persoanele care se uită la televizor mai mult de două ore pe zi prezintă risc crescut de astm alergic. Persoanele cu obezitate au tendința de a avea asemenea obiceiuri nesănătoase, specifice stilului de viață sedentar.

Cum apar alergiile alimentare?

Alergiile alimentare se dezvoltă atunci când corpul dezvoltă un anticorp specific la un anumit aliment. O reacție alergică apare în câteva minute de la consumarea alimentelor respective, iar simptomele pot fi grave. La adulți, cele mai frecvente alergii alimentare sunt crustaceele, alunele și nucile. La copii, alergiile pot fi declanșate de mai multe alimente, și anume lapte, ou, soia, grâu, crustacee, alune și nuci.

Simptomele unei persoane afectate de alergii alimentare includ mâncărime, urticarie, greață, vărsături, diaree, dificultăți de respirație și umflare în jurul gurii. Este extrem de important ca alimentele care provoacă simptome de alergie să fie evitate complet. Dacă un adult sau un copil suferă de o alergie alimentară, medicul îi poate prescrie epinefrină (adrenalină) injectabilă pe care să o aibă la el în orice moment. Acest lucru este necesar în cazul în care persoana mănâncă accidental alimente care provoacă alergii.

Cum se poate combate obezitatea?

Având în vedere faptul că obezitatea crește riscul de dezvoltare a alergiilor, este indicat ca greutatea să fie redusă și indicele de masă corporală să fie în limitele normale. În acest sens, se recomandă adoptarea unui regim alimentar echilibrat, precum și a unui stil de viață sănătos.

Modificări alimentare

Reducerea numărului de calorii consumate, precum și alegerile alimentare sănătoase sunt esențiale pentru reducerea kilogramelor în plus. Se recomandă, însă, o dietă adecvată, nu un regim alimentar drastic, care poate crea dezechilibre în organism. În acest sens, este indicată evitarea alimentelor precum preparatele de tip fast-food, dulciurile, sucurile, produsele semi-preparate sau cele de patiserie.

Pentru mesele zilnice se va pune accentul pe legume, fructe, leguminoase, cereale integrale (pâine integrală, paste integrale etc.), grăsimi sănătoase (ulei de măsline extravirgin, nuci, semințe, alune), proteine slabe. Și cantitățile consumate sunt importante și numărul de calorii.

Persoanele cu obezitate ar trebui să ceară sfatul medicului legat de cât ar trebui să aibă indicele de masă corporală (IMC) și legat de un plan alimentar care să le ajute să scadă în greutate la modul sănătos.

Mișcare

Activitatea fizică este, de asemenea, importantă, atunci când se dorește ajungerea la o greutate sănătoasă. Mersul pe jos, dar și activitățile fizice precum înotul, yoga, pilatesul, aerobicul sau mersul pe bicicletă pot fi folosite pentru reducerea greutății. În cazul persoanelor care suferă de obezitate, este posibil ca, în primă fază, să fie recomandat doar un regim alimentar, iar după ce mai scade numărul de kilograme să se introducă și activitatea fizică.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Consiliere terapeutică

Consilierea poate fi, de asemenea, de mare ajutor pacientului supraponderal care încearcă să scape de kilogramele în plus. Un psiholog poate ajuta pacientul să își recapete stima de sine, dar și să își regăsească motivația pentru a reuși să câștige lupta cu kilogramele în plus.

După scăderea în greutate, faza de menținere este cel puțin la fel de importantă. Kilogramele în plus au tendința de a reveni după ce sunt eliminate, de aceea e important ca pacientul să își mențină stilul de viață sănătos chiar și după ce ajunge la greutatea dorită.

Prietenii și familia trebuie să susțină persoana în lupta cu kilogramele în plus. Aceștia trebuie să îi ofere suport emoțional în perioadele grele, în care pacientul este încercat de tot felul de sentimente negative, neputință și frustrări.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC - The association between overweight and prevalence of food allergy in Japanese children: a cross-sectional study
https://environhealthprevmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12199-021-00960-2
Studiul „The association between overweight and prevalence of food allergy in Japanese children: a cross-sectional study”, apărut în Environ Health Prev Med 26, 44 (2021). https://doi.org/10.1186/s12199-021-00960-2, autori: Hayashi, K. et al. 
Asthma and Allergy Foundation in America - What Is a Food Allergy?
https://www.aafa.org/food-allergies/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0