Totul despre alergia la grau: simptome, diagnostic, cauze, tratament

Alergia la grau reprezinta o reactie alergica la acele alimente care contin grau (termen care desemneaza mai multe specii care apartin genului Triticum). Expertii spun ca reactiile alergice pot fi cauzate de consumul de grau, iar in unele cazuri, ele pot fi declansate de inhalarea fainii de grau.

Simptome alergie la grau

Daca ai observat anumite simptome dupa ce ai mancat cereale, paine sau paste, daca dezvolti urticarie sau o eruptie cutanata sau daca ai durere de stomac ori daca nasul se infunda sau, din contra, ai secretii nazale, este posibil sa ai o alergie la grau, o boala care afecteaza atat adultii, cat si copiii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Care sunt simptomele alergiei la grau:

  • urticarie sau eruptii pe piele; edem la nivelul pielii
  • edem, mancarimi sau iritatie la nivelul gurii si gatului
  • greata, crampe la stomac, indigestie, varsaturi sau diaree
  • nas infundat (congestie nazala) sau rinoree (scurgere nazala abundenta)
  • stranut
  • dureri de cap
  • astm
  • dificultate in respiratie
  • anafilaxie (mai rar), o reactie periculoasa, care pune viata in pericol si care afecteaza respiratia si face ca organismul sa intre in soc.

Cauzele alergiei la grau

Alergiile la grau, la fel ca in cazul rinitei alergice si cazul altor alergii, se dezvolta atunci cand sistemul imunitar este sensibilizat si reactioneaza in mod exagerat la ceva din mediul inconjurator - in acest caz, la grau, aliment care de regula nu provoaca probleme la majoritatea oamenilor.

Ai un risc mai mare de a dezvolta o alergie la un aliment - inclusiv la grau - daca provii dintr-o familie in care alergiile sau afectiunile de natura alergica (astmul ori eczema) sunt comune.

Daca ai o alergie la grau, expunerea la proteinele din grau iti pregateste sistemul imunitar pentru o reactie alergica.

In timp, poti dezvolta o alergie la oricare dintre cele patru clase de proteine din grau: albumina din bobul de grau, globulina, gliadina si glutenul.

Surse de proteine din grau, pe care este bine sa le eviti (pe langa paine si pesmet): tortul, prajiturile si briosele, fursecurile, cerealele pentru micul dejun, pastele, cuscusul, grisul de grau, graul spelt, biscuitii crakers, proteinele vegetale hidrolizate, sosul de soia, produsele din carne (hot dog, mezeluri), produse lactate (inghetata), aromele naturale, amidonul in procesul de gelatinizare, amidonul alimentar modificat. Pe langa acestea, exista si alte alimente care contin grau sau proteine din grau, asa ca citeste cu mare atentie etichetele produselor alimentare.

Retine!

Daca ai o alergie la grau, este posibil sa fii alergic si la orz, ovaz si secara.

Ce factori pot declansa alergia la grau

* painea, pastele sau orice alt aliment care contine grau

* produse care nu sunt alimente, care contin ingrediente pe baza de grau: unele cosmetice, unele produse de baie.

Diagnostic alergie la grau

Unele semne ce indica o alergie la grau - cum sunt crampele la stomac, diareea si alte simptome gastrointestinale - pot sa coincida cu cele produse de o sensibilitate la gluten sau cele produse de boala celiaca, o afectiune autoimuna, asa ca este extrem de important sa primesti un diagnostic corect. Medicul alergolog poate determina daca este prezenta o alergie sau nu.

Diagnosticul consta in anamneza (medicul va afla mai intai istoricul tau medical, iti va pune multe intrebari despre rudele cu alergii sau cu afectiuni de natura alergica).

Diagnosticul unei alergii poate fi pus prin intermediul unor investigatii simple: un test prin intepare (prick test) sau un test de sange.

In cazul testului prin intepare, o cantitate mica de lichid ce contine proteine din grau este pusa pe antebrat, apoi pielea pacientului este intepata usor, iar medicul urmareste daca se formeaza zone inrosite, in 15-20 de minute, care pot indica o alergie.

Analizele de sange au rolul de a depista prezenta anticorpilor imunoglobulinei E, la proteine din grau. In functie de rezultatele testului de sange, medicul afla daca anticorpii indica o alergie la grau.

Alte metode care pot fi de folos in cazul diagnosticului sunt: jurnalul alimentar, dieta prin eliminare si provocarea alimentara.

Tratamentul alergiei la grau

Cel mai bun tratament pentru alergia la grau este evitarea proteinelor din grau. Pentru ca aceste proteine se gasesc in foarte multe alimente din comert, cat si in multe preparate, este important sa citesti cu atentie etichetele produselor.

Medicul alergolog poate prescrie anumite medicamente, cum ar fi antihistaminicele. Acestea pot reduce semnele si simptomele alergiilor minore la grau. Antihistaminicele pot fi luate dupa expunerea la grau, pentru a controla reactia pacientului si pentru a calma disconfortul. In caz de urgenta, tratamentul pentru anafilaxie (soc anafilactic) este epinefrina.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wheat-allergy/diagnosis-treatment/drc-20378902
  • American College of Allergy, Asthma & Immunology - https://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/wheat-gluten-allergy

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0