Tipuri de acnee, de la cel mai bland la cel mai sever

Acneea este o afecțiune cronică inflamatorie a pielii, care cauzează apariția coșurilor, în special pe față, pe umeri, pe spate, pe gât și pe piept. Aceasta este cea mai comună afecțiune a pielii. Există mai multe tipuri de acnee, fiecare cu caracteristicile și cu tratamentul ei. Iată despre ce este vorba.

Acneea apare, de regulă, în peridoada pubertății, atunci când glandele sebacee se activează, însă nu este exclus ca persoane de orice vârstă să se confrunte cu această neplăcere. Glandele sebacee sunt cele care produc uleiurile necesare pielii și sunt stimulate de hormonii produși de glandele suprarenale. Unii adulți continuă să facă acnee până la 30, 40 și chiar 50 de ani, femeile fiind mai des afectate decât bărbații.

Recomandarea noastră este ca, indiferent de vârstă, să se apeleze la medicul dermatolog, cel mai în măsură să facă recomandări pentru un tratament adecvat al acneei. La unele persoane funcționează un tratament, în timp ce la altele este nevoie să mai facă încercări până ce terapia se potrivește. Unele persoane se pot trata cu succes destul de repede, în timp ce altele au nevoie de o perioadă de luni sau chiar ani pentru a observa îmbunătățiri. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauzele acneei

O serie de factori pot provoca apariția acneei, însă principala cauză a acestei afecțiuni constă în nivelul prea ridicat de hormoni androgeni din organism. Nivelul de androgeni crește în perioada de debut a adolescenței. La femei, aceștia sunt transformați în estrogen.

Creșterea nivelului de hormoni androgeni determină creșterea în volum a glandelor sebacee de sub piele. Mărirea acestora înseamnă că producția de sebum este și ea mărită. Sebumul în exces poate rupe pereții celulelor de la nivelul porilor din piele, permițând bacteriilor să se dezvolte, ceea ce duce la apariția coșurilor și a punctelor negre.

Există și alți factori care contribuie la apariția acneei:

  • Medicamentele care conțin androgeni
  • Folosirea produselor cosmetice cu textura grasă, uleioasă
  • Schimbările hormonale care se petrec în organism
  • Stresul emoțional la care suntem expuși
  • Menstruația

Există, cum spuneam, mai multe tipuri de acnee, dar în primă fază se poate împărți în două categorii: acneea neinflamatorie și acneea inflamatorie. Acestea două sunt împărțite la rândul lor în mai multe tipuri de acnee.

Tipuri de acnee neinflamatorie

  • Punctele negre (comedoanele deschise)
  • Punctele negre apar atunci când porii sunt blocați de un amestec de sebum și celule moarte ale pielii. Asta înseamnă că partea de sus a porului rămâne deschisă, iar restul rămâne blocat.
  • Punctele albe (comedoanele închise)
  • Punctele albe pot apărea și ele atunci când un por este blocat de amestecul de sebum și celule moarte, însă în cazul acestuia partea de sus a porului se închide. Astfel, porul capătă un aspect de umflătură de mici dimensiuni la nivelul pielii. Punctele albe sunt mai dificil de tratat întrucât porii sunt deja închiși.

Tipuri de acnee inflamatorie

Acneea inflamată presupune prezența unor formațiuni umflate și roșii. Cu toate că sebumul și celulele moarte contribuie și la apariția acneei inflamatorii, bacteriile joacă și ele un rol important în blocarea porilor. Bacteriile pot cauza și infecții în profunzimea pielii, determinând apariția coșurilor dureroase și care se vindecă dificil.

Papulele

Papulele apar atunci când pereții din jurul porilor sunt distruși de inflamația severă. Acest lucru înseamnă că apar porii blocați, dureroși și care se simt inflamați la atingere. Pielea din jurul papulelor are de regulă culoarea roz.

Pustulele

Pustulele apar și ele tot atunci când pereții porilor sunt distruși. Spre deosebire de papule, pustulele sunt pline de puroi. Acestea apar sub forma unor umflături de culoare roșie, care au însă vârful galben sau alb.

Nodulii

Ca tipuri de acnee inflamată se califică și nodulii; aceștia apar atunci când porii blocați și inflamați sunt iritați și își măresc volumul. Spre deosebire de pustule și papule, nodulii sunt mai adânci în piele. Nefiind leziuni superficiale, nodulii necesită tratament oferit de medic. De regulă, tratamentul este bazat pe vitamina A administrată zilnic preț de 6 luni. Această vitamină tratează și previne apariția altor noduli reducând dimensiunile și activitatea glandelor sebacee de sub piele.

Chisturile

Chisturile apar atunci când porii sunt blocați de un amestec de bacterii, sebum și celule moarte. Blocarea porilor se produce în profunzimea pielii, de aceea chisturile sunt mai adânci decât nodulii. Chisturile sunt dureroase la atingere și reprezintă cea mai agresivă formă de acnee, apariția acestora fiind rezultatul unei infecții. Acest tip de acnee lasă, în general, cicatrice.

Tratament pentru diferite tipuri de acnee

  • În caz de puncte albe și negre, pentru a desfunda porii, dermatologii recomandă utilizarea unui retinoid și a peroxidului de benzoil. Se poate recomanda și extracția comedoanelor.
  • Pentru a trata papulele, medicul poate recomanda să se aplice de două ori pe zi o cremă care conține peroxid de benzoil sau acid salicilic. 
  • Și pentru a trata pustulele se poate recomanda același tratament ca în cazul papulelor.
  • Pentru a trata nodulii și chisturile acneice, dermatologii recomandă de obicei o combinație de medicamente orale și topice și modificări ale stilului de viață.

Acneea la femeia adultă

Cum spuneam, acneea este o problemă și în cazul adulților, mai ales în rândul femeilor, fiind asociată în special cu modificările hormonale prin care trec de-a lungul vieții. Potrivit unei analize recente, acneea afectează un număr tot mai mare de femei adulte, influențându-le negativ calitatea vieții, având un efect psihologic și un impact social nociv semnificativ. 

Acneea la femeia adultă este definită ca fiind cea care afectează femeile cu vârste de peste 25 de ani și poate persista continuu sau intermitent din adolescență sau se poate manifesta pentru prima dată în această perioadă. Se crede că factorii genetici și hormonali contribuie la patogenia acestui tip de acnee, caracterizată prin evoluție cronică și necesitând tratament de întreținere, în unele cazuri de ani întregi.

Primele studii au arătat că leziunile asociate cu acneea la femeile adulte sunt localizate în principal pe partea inferioară a feței, incluzând regiunea mandibulară, regiunea periorală și bărbia. Aceasta se caracterizează prin leziuni inflamatorii, papule și pustule, de intensitate ușoară până la moderată, cu prezența a puține comedoane închise sau microchisturi. 

Hiperpigmentarea postinflamatoare este frecventă și pot apărea cicatrici la 20% dintre femeile afectate, spun oamenii de știință. În plus, pielea poate fi mai sensibilă decât cea a adolescenților, cu mai puțină toleranță la medicamentele topice. 

Potrivit analizelor, etiopatogenia acneei vulgare presupune o interacţiune complexă între factori precum predispoziţia genetică, stimularea hormonilor androgeni conducând la creșterea secreției sebacee și colonizarea bacteriană în principal de către Propionibacterium acnes (P. acnes), dar s-au luat în calcul și alți factori declanșatori sau agravanți, precum expunerea la radiații ultraviolete, stresul, obezitatea, alimentația nepotrivită, fumatul, tulburările de somn și unele produse cosmetice sau medicamente.

Tratarea acneei la femeile adulte este o provocare terapeutică, spun cercetătorii, deoarece prezintă o tendință de recidivă, chiar și după mai multe cicluri de antibiotice orale sau izotretinoină. 

Tratamentele topice sunt cea mai utilizată și eficientă opțiune pentru tratarea acneei moderate și pentru tratamentul de întreținere, fiind asociate de multe ori câte două: retinoizi cu peroxid de benzoil, retinoizi cu antibiotice sau antibiotice + peroxid de benzoil. Se pot recomanda și tratamente sistemice cu antibiotice, hormoni, blocante ale receptorilor de androgeni, inhibitori ai producției de androgeni ovarieni, precum și tratamente cosmetice (drenarea chisturilor și abceselor, microdermabraziunea, peeling chimic etc.)

O problemă estetică este aceea că acneea lasă cicatrici. Acestea pot fi tratate cu proceduri minim invazive, cum ar fi peelinguri chimice medii, filler cu acid hialuronic și acid L-poli-lactic și radiofrecvență non-ablativă. Cele mai severe, spun cercetătorii, care pot fi persistente, au un impact negativ asupra calității vieții și reprezintă o provocare terapeutică. Tratamentul este întotdeauna prelungit și necesită o asociere de tehnici, inclusiv îndepărtarea chirurgicală a zonelor cu atrofie intensă, în mai multe ședințe.

Terapia de întreținere este necesară pentru a minimiza probabilitatea de recădere după tratament, deoarece recidivele, așa cum am discutat deja, sunt frecvente. Factori precum eficacitatea, tolerabilitatea și aderența trebuie luați în considerare atunci când se evaluează durata terapiei de întreținere. Conform unei analize europene, 15 sau 20% acid azelaic, 0,025% sau 0,05% tretinoin și 0,1% adapalen sunt recomandate ca terapie de întreținere pentru acneea la femeia adultă.

Se poate preveni acneea?

Nu se cunoaște o metodă sigură prin care acneea să poată fi prevenită, în special în timpul schimbărilor hormonale, dar se poate încerca reducerea riscului de a dezvolta diferite tipuri de acnee prin metode precum: spălarea feței zilnic cu apă caldă și un săpun blând, folosirea unei creme hidratante fără ulei, utilizarea unor produse de machiaj non-comedogenice (care nu înfundă porii) și îndepărtarea machiajului la sfârșitul fiecărei zile, evitarea atingerii feței cu mâinile murdare.

O alimentație bogată în acizi grași Omega 3 (pește gras, nuci, semințe de in), probiotice (iaurt, varză murată, miso) și fructe și legume proaspete poate avea un rol protector împotriva dezvoltării acneei. Vitaminele A, D și E, precum și zincul, pot ajuta, de asemenea, la prevenirea acneei.

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock 
Bibliografie:
Health Direct - Acne
https://www.healthdirect.gov.au/acne
NCBI - Adult female acne: a guide to clinical practice*
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6360964/
Studiul „Adult female acne: a guide to clinical practice*”, apărut în An Bras Dermatol. 2019 Jan-Feb; 94(1): 62–75. doi: 10.1590/abd1806-4841.20198203, autori: Edileia Bagatin et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0