Teste neinvazive recomandate pentru tulburarile dispeptice

Suferiti de dureri retrosternale, arsura, senzatie de plenitudine dupa masa si discomfort gastric in timpul ingerarii alimentelor, stare de voma si chiar reflux, care persista si in afara meselor? Acest tablou de tulburari dispeptice, cum sunt numite medical, pot trada o suferinta a stomacului, de la o simpla gastrita pana la un posibil cancer si trebuie sa va indrume catre medic.

Majoritatea dintre pacienti stiu ca medicul va recomanda o gastroscopie (endoscopie digestive superioara) si din aceasta cauza, amana si vizita la medic. Pentru a temporiza insa necesitatea unei asemenea investigatii, dar pentru a obtine un diagnostic si tratament adecvat, trebuie sa stiti ca exista o serie de analize biochimice care il pot orienta pe medicul gastroenterolog asupra afectiunii de care suferiti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Testele se pot realiza prin recoltarea de sange venos si vizeaza infectia cu Helicobacter pylori, statusul mucoasei gastrice si productia de acid clorhidric prin tehnica ELISA cantitativa.

Se urmaresc prezenta anticorpilor IgG fata de Helicobacter pylori, dar si valorile plasmatice ale pepsinogenului I, pepsinogenului II si gastrinei-17.

Depistarea infectiei cu Helicobacter pylori este importanta intrucat prezenta acestui bacil gram negativ genereaza  inflamatia cronica a mucoasei stomacului  si perturbari ale functiei motorii si secretorii, atrofie gastrica cu afectarea secretiei de acid clorhidric, somatostatina, gastrina si grelina.

Exista o stransa corelatie intre infectia cu H. pylori si afectiunile gastrice, de la dispepsia functionala si ulcerul peptic pana la adenocarcinomul gastric si limfomul de tip MALT.

De aceea depistarea si tratarea acestei infectii este deosebit de importanta, H. pylori fiind implicat in aproximativ 75% din carcinoamele gastrice. Eradicarea infectiei cu H. pylori imbunatateste statusul mucoasei gastrice la pacientii cu gastrita non-atrofica sau cu atrofie usoara.

Metodele complet neinvazive de diagnostic al infectiei cu H. pylori se recomanda pacientilor sub 45 ani, cu o stare generala buna de sanatate si includ testul respirator cu uree, depistarea antigenului H. pylori in materiile fecale, precum si unele teste serologice validate, ce au demonstrat o acuratete >90%.

Testele serologice detrermina prezenta anticorpilor IgG prin metode cantitative si ajuta la diagnosticul infectiei in cazul pacientilor cu simptome clinice de gastrita. Infectia  cu H. pylori este probabila daca nivelul anticorpilor detectati > 30 EIU.

Determinarea concentratiei plasmatice de pepsinogen I (PGI), pepsinogen II (PGII) precum si a raportului dintre acestea (PG I/PG II) dau indicatii cu privire la statusul functional al mucoasei gastrice

In situatia  reducerii secretiei acide a stomacului se constata  si scaderea concentratiei plasmatice de PGI precum si a raportului PGI/PGII , situatie corelata cu  gradul si extinderea gastritei atrofice a corpului gastric.

In schimb, cand pacientul prezinta o inflamatie a mucoasei corpului gastric, fara atrofie, concentratia de PGI tinde sa creasca.

Productia de pepsinogen II are loc atat la nivelul corpului cat si cea a antrumului gastric, astfel ca nivelul plasmatic de PGII reflecta structura si functia mucoasei intregului stomac. Concentratia sa plasmatica creste in caz de inflamatie a mucoasei fara atrofie, conditie produsa de infectia cu H. pylori, dar si de alte infectii bacteriene, fungice, parazitare sau de medicamente.

Valorile normale sunt:

Pepsinogen I (PGI): 30-165 μg/L

Pepsinogen II (PGII): 3-15 μg/L

Raportul PGI/PGII este utilizat impreuna cu valoarea pepsinogenului I pentru a identifica o gastrita atrofica a corpului, o valoare < 3 fiind sugestiva pentru aceasta conditie. Valorile normale sunt PGI/PGII: 3-20

Determinarea nivelului in sange al gastrinei-17b reflecta integritatea si functia antrumului gastric, aceasta fiind secretata exclusiv de celulele G din antrum si duoden Nivelul plasmatic bazal (pe nemâncate) de gastrina-17 se reduce atunci când creste aciditatea continutului gastric (pH < 2.5). Concentratia de gastrina-17b scade de asemenea in cazul atrofiei mucoasei antrale insotita de disparitia celulelor G. Astfel, un nivel scazut de gastrina-17b poate indica fie o hipersecretie de acid clorhidric ce poate creste riscul de complicatii ale bolii de reflux gastroesofagian (esofagita eroziva si esofag Barrett), fie o gastrita atrofica antrala indusa de infectia cu H. pylori.

Cand  nivelul plasmatic de gastrina > 7 pmol/L inseamna ca exista o scadere a secretiei acide; o valoare de 7-10 pmol/L va indica o scadere usoara, intre 10 si 20 pmol/L este vorba de hipoclorhidrie, iar valorile > 20 pmol/L sunt sugestive pentru aclorhidrie, ceea ce semnaleaza atrofia mucoasei corpului gastric, precum in gastrita atrofica autoimuna.

Asadar, acesti biomarkeri ofera indicii despre infectia cu H. pylori, gradul de inflamatie a mucoasei, severitatea si extinderea gastritei atrofice, precum si capacitatea mucoasei de a produce acid clorhidric si gastrina-17.

Pentru acuratetea testarii se se va intrerupe medicatia antisecretorie cu 1 saptamâna inaintea recoltarii: ranitidina, famotidina, nizatidina, inhibitori de pompa de protoni (omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, esomeprazol, rabepazol)

Un rezultat normal indica cu mare probabilitate faptul ca mucoasa gastrica este normal, iar manifestarile clinice ale pacientului sunt fie de tip functional, fie sunt cauzate de alte afectiuni, precum intoleranta la lactoza, boala celiaca, afectiuni intestinale, biliare etc.

In prezenta unui rezultat anormal medicul clinician va stabili oportunitatea efectuarii gastroscopiei. In cazul diagnosticarii gastritei atrofice, trebuie luat in considerare riscul crescut de cancer gastric si de malabsorbtie a vitamnei B12 fier calciu, magneziu si anumite medicamente. Daca biomarkerii PGI, PGII si gastrina 17-b inregistreaza valori normale iar anticorpii IgG fata de H. pylori sunt pozitivi se va institui tratamnetul cu antibiotic si se va monitoriza raspunsul la acesta.

In cadrul lantului de laboratoare Synevo, acesti biomarkeri pot fi analizati in tipul de testare Gastropanel si costa in jur de 250 de lei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Retineti va rog ca simptomele dispeptice  pot trada o serie de afectiuni precum ulcer peptic, gastrita atrofica sau chiar leziuni maligne si medicul poate recomanda si diagnosticarea prin gastroscopie mai ales daca exista simptome de “alarma” precum pierdere ponderala nejustificata, sângerari digestive, varsaturi repetate, etc.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0