Sarcina după 35 de ani: riscuri, recomandări, contraindicații

Se spune că nu contează vârsta pe care o ai, ci vârsta pe care simți că o ai, însă această zicală nu se aplică în toate cazurile, în special atunci când vorbim despre sarcină. Din păcate, vârsta este un factor important în conceperea unui bebeluș sănătos. Din fericire, acest lucru se poate întâmpla și în cazul femeilor de 35 sau 40 de ani care decid să rămână însărcinate. În acest sens, există o serie de măsuri de precauție și contraindicații de luat în calcul. 

Recomandări

Consilierea și monitorizarea prenatală 

Consilierea prenatală este un prim pas către o sarcină sănătoasă. Atunci când decideți să faceți un copil, este important să discutați cu un specialist pentru a înțelege în profunzime riscurile și implicațiile unei sarcini. Această măsură se aplică tuturor femeilor, nu doar celor trecute de vârsta de 35 de ani, deoarece istoricul medical sau anumite afecțiuni pot interveni în evoluția normală a sarcinii. Așadar, este bine să mergeți la un control de rutină la medicul de familie, cu care să și discutați despre planul de sarcină

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Monitorizarea prenatală se referă la controalele regulate din timpul sarcinii, până la momentul nașterii. Primele 8 săptămâni de sarcină sunt cruciale în dezvoltarea fătului, așadar monitorizarea prenatală poate crește șansele unei nașteri în siguranță și a unui bebeluș sănătos. Aici sunt incluse ecografiile, analizele regulate, consilierea cu privire la nașterea și creșterea copilului, precum și consilierea afectivă pentru mamă. 

Consilierea și monitorizarea prenatală este cu atât mai importantă pentru femeile cu vârste peste 35 de ani, pentru că îi permit medicului obstetrician să depisteze din timp eventualele anomalii sau complicații, în așa fel încât sarcina să poată fi continuată în siguranță. Există, de asemenea, o serie de analize specifice sarcinilor târzii, care pot identifica anumite probleme de sănătate care pot apărea în viața copilului sau pe parcursul dezvoltării sale în uter. Este recomandat să vă consultați cu medicul obstetrician în privința tuturor testelor și măsurilor de precauție disponibile. 

Vitamine și suplimente

Vitaminele și suplimentele alimentare, precum calciul și acidul folic, se regăsesc în regimul tuturor femeilor însărcinate. Acestea ajută la dezvoltarea fătului, mai ales în primele 3 luni de sarcină. Ce e mai puțin cunoscut, însă, este faptul că acidul folic este un aliat de nădejde al femeilor însărcinate cu vârste de la 35 de ani în sus. Acesta protejează atât sănătatea femeii, cât și pe cea a fătului, reducând riscul apariției anomaliilor cu risc crescut la sarcinile târzii. Este important să vă consultați cu medicul obstetrician înainte de a lua orice fel de supliment alimentar, pentru a stabili dacă aveți, într-adevăr, nevoie, precum și doza recomandată.

Stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos, format dintr-o dietă echilibrată și exercițiu fizic regulat, este esențial pentru o sarcină sănătoasă. Este important să consumați alimente cât mai variate, pentru a avea parte de toți nutrienții necesari dezvoltării fătului. Astfel, este important ca dieta dvs. să conțină cât mai multe legume și fructe, precum și cereale integrale, carne slabă și produse lactate. Alimentele bogate în calciu sunt deosebit de importante pentru a vă păstra sănătatea dinților și a oaselor pe parcursul dezvoltării fătului. Hidratarea corespunzătoare este la fel de importantă, deci nu uitați să beți minim 2 litri de apă pe zi, sau chiar mai mult, dacă simțiți nevoia. 

Exercițiul fizic moderat și regulat vă va ajuta atât în a menține o greutate corporală adevcată, cât și în a vă păstra o stare de spirit bună, un somn odihnitor și un nivel normal de stres. Este important, însă, să discutați cu medicul dvs. despre orice sport doriți să practicați, pentru a vă asigura că este alegerea potrivită pe durata sarcinii.   

Contraindicații

Consumul de tutun și de alcool

Dacă sunteți fumătoare și/sau consumați alcool ocazional, este important să renunțați la aceste obiceiuri pe durata sarcinii și a alăptării. Fumatul și alcoolul reprezintă factori de risc pentru femeile înscărcinate, în general, dar riscul crește odată cu înaintarea în vârstă. Consumul de alcool pe timpul sarcinii poate duce la dezvoltarea anumitor afecțiuni fizice și psihice la copil, iar fumatul crește riscul de a naște un copil subponderal, ceea ce reprezintă, oricum, un risc pentru femeile însărcinate cu vârste peste 35 de ani. De asemenea, fumatul poate duce la apariția preeclampsiei, adică tensiune arterială crescută pe timpul sarcinii, care poate duce la complicații grave, atât pentru mamă, cât și pentru făt. 

Consumul neavizat de medicamente 

Este important ca medicul obstetrician să știe absolut toate medicamentele pe care le luați, chiar dacă este vorba despre un banal paracetamol. Orice medicament poate avea un impact, mai mare sau mai mic, asupra sarcinii, prin urmare este bine să păstrați o legătură strânsă cu medicul dvs. și să îi comunicați orice substanță de natură medicamentoasă pe care o luați.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

WebMD - Pregnancy after 35
https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-after-35#1

Medical news Today - Pregnancy after 35: What are the risks?

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317861 
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0