Sindromul de hiperstimulare ovariană: cum îl recunoști?

Sindromul de hiperstimulare ovariană este un răspuns exagerat la excesul de hormoni. De obicei, apare la femeile care fac tratamente hormonale injectabile pentru a stimula dezvoltarea ovulelor în ovare.

Sindromul de hiperstimulare ovariană este o complicație iatrogenă a tehnologiei de reproducere asistată. Se caracterizează prin mărirea chistică a ovarelor, iar apariția sa este dependentă de administrarea gonadotropinei corionice umane (HCG) - acesta este un hormon produs de obicei în timpul sarcinii. Sindromul apare extrem de rar fără administrarea HCG. Impactul asupra sănătății generale a pacientei poate fi extrem de dăunător, ocazional fiind raportate și cazuri fatale. 

Sindromul de hiperstimulare ovariană a fost recunoscut în două forme: forma timpurie (apărută la câteva zile după injecția cu HCG care a declanșat ovulația) este asociată cu un răspuns ovarian exagerat la stimularea cu gonadotropină, în timp ce forma târzie (apărută la 10 zile după injecție) este asociată în general cu HCG-ul secretat de placentă.

Sindromul de hiperstimulare ovarian poate apărea la femeile supuse fertilizării in vitro (FIV) sau care au fost tratate cu medicamente injectabile pentru inducerea ovulației. Mai rar, această problemă de sănătate apare în timpul tratamentelor de fertilitate în timpul administrării pe cale orală a unor medicamente, cum ar fi clomifenul. Tratamentul depinde de severitatea afecțiunii; situația se poate îmbunătăți de la sine în cazurile ușoare, în timp ce cazurile severe pot necesita spitalizare și tratament suplimentar.

Din ce cauze apare sindromul de hiperstimulare ovariană?

Cauza sindromului de hiperstimulare ovariană nu este pe deplin înțeleasă. Un nivel ridicat de gonadotropină corionică umană introdusă în sistem joacă în mod evident un rol. Vasele de sânge ovariene reacționează anormal la HCG și din ele începe să se scurgă un lichid. Acest lichid umflă ovarele și, uneori, cantități mari se deplasează în abdomen.

În timpul tratamentelor de fertilitate, HCG poate fi administrat pe post de „declanșator”, astfel încât un folicul matur să elibereze ovulul. Sindromul de hiperstimulare ovariană apare de obicei în decurs de o săptămână de la momentul administrării unei injecții cu HCG. Dacă femeia rămâne însărcinată în timpul unui ciclu de tratament, sindromul se poate agrava pe măsură ce corpul începe să producă propriul HCG ca răspuns la sarcină.

Medicamentele pentru fertilitate injectabile sunt mai susceptibile să provoace acest sindrom decât este tratamentul cu clomifen, un medicament administrat sub formă de pilule, pe cale orală. Ocazional, sindromul de hiperstimulare ovariană apare spontan, fără legătură cu tratamentele de fertilitate.

Care sunt factorii de risc pentru sindromul de hiperstimulare ovariană?

Deși, uneori, sindromul apare și la femeile fără factori de risc, printre aceștia se numără:

  • Sindromul ovarului polichistic (o tulburare reproductivă obișnuită care duce la cicluri menstruale neregulate, creșterea excesivă a părului și un aspect neobișnuit al ovarelor la ecografii)
  • Un număr mare de foliculi
  • Vârsta sub 35 de ani
  • O greutate corporală redusă
  • Un nivel ridicat sau în creștere accentuată de estradiol (estrogen) înainte de o injecție cu HCG
  • Episoadele anterioare de sindrom de hiperstimulare ovariană

Ce simptome are o femeie cu sindrom de hiperstimulare ovariană?

Simptomele sindromului de hiperstimulare ovariană încep adesea în decurs de o săptămână de la utilizarea medicamentelor injectabile pentru stimularea ovulației, deși uneori poate dura două săptămâni sau mai mult pentru ca acestea să apară. Simptomele pot varia de la ușoare la severe și se pot agrava sau atenua în timp.

Sindromul de hiperstimulare ovariană în formă ușoară până la moderată generează simptome precum dureri abdominale ușoare până la moderate, balonare abdominală sau mărirea taliei, greaţă, vărsături, diaree și sensibilitate în zona ovarelor.

Sindromul de hiperstimulare ovariană în formă gravă poate veni cu simptome precum creșterea rapidă în greutate (mai mult de 1 kg în 24 de ore), dureri abdominale severe, greață și vărsături persistente, cheaguri de sânge, urinare diminuată, respirație scurtată, abdomen încordat sau mărit.

Ce opțiuni de tratament există pentru sindromul de hiperstimulare ovariană?

Sindromul de hiperstimulare ovariană, în general, se rezolvă de la sine în decurs de o săptămână sau două (perioada poate fi mai lungă dacă femeia a rămas gravidă). Tratamentul este menit să scadă activitatea ovariană și să evite complicațiile.

Așadar, sindromul de hiperstimulare ovariană în formă ușoară se rezolvă de obicei, de la sine. Tratamentul pentru forma moderată a bolii poate implica creșterea aportului de lichide, examenele fizice și ecografiile frecvente, măsurări zilnice ale taliei și cântărire zilnică pentru a observa schimbările, măsurători ale cantității de urină produsă zilnic. De asemenea, poate fi nevoie de analize de sânge (pentru a monitoriza deshidratarea, dezechilibrul electrolitic și alte probleme) sau de drenarea excesului de lichid folosind un ac introdus în cavitatea abdominală. Se pot recomanda și medicamente pentru prevenirea cheagurilor de sânge (anticoagulante).

Tratamentul pentru forma gravă a sindromului de hiperstimulare ovariană poate necesita internare în spital pentru monitorizare și tratament agresiv, inclusiv lichide administrate intravenos. Medicul poate administra cabergolină pentru a diminua simptomele: în unele cazuri poate indica și alte medicamente, cum ar fi antagonistul hormonului de eliberare a gonadotropinei sau letrozolul, pentru a ajuta la suprimarea activității ovariene.

Complicațiile grave pot necesita tratamente suplimentare, cum ar fi intervenția chirurgicală pentru un chist ovarian rupt sau terapie intensivă pentru complicații hepatice ori pulmonare. Este posibil ca pacienta să aibă nevoie de medicamente anticoagulante pentru a reduce riscul formării cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor.

La ce remedii casnice se poate apela?

Dacă medicul a concluzionat că este vorba de sindrom de hiperstimulare ovariană în formă ușoară, pacienta își poate continua, în general, rutina de zi cu zi. 

  • Medicul poate face unele recomandări, cum ar fi administrarea unui analgezic fără prescripție medicală, precum acetaminofen care să calmeze disconfortul abdominal. Nu se vor lua ibuprofen sau naproxen sodic dacă femeia a avut recent un transfer embrionar, deoarece acestea medicamentele pot interfera cu implantarea embrionului.
  • Se va evita contactul sexual, deoarece poate fi dureros și poate provoca ruperea unui chist ovarian.
  • Se va menține un nivel ușor de activitate fizică, fără eforturi mari sau activități cu impact ridicat.
  • Pacienta se va cântări și se va măsura în jurul abdomenului în fiecare zi, raportând medicului orice creșteri neobișnuite.
  • Dacă simptomele se agravează, pacienta va cere imediat sfatul medicului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Ovarian hyperstimulation syndrome
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-hyperstimulation-syndrome-ohss/symptoms-causes/syc-20354697
NCBI - Ovarian hyperstimulation syndrome
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3205536/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0