Riscul scăzut de preeclampsie, asociat cu nivelul crescut de mangan [studiu]

O analiză a datelor adunate de la mai mult de 1.300 de gravide a arătat că femeile cu niveluri mai scăzute ale manganului în sarcina timpurie aveau un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie în ultima parte a sarcinii.

Un nou studiu¹ condus de cercetătorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, publicat online în revista Epidemiology, sugerează că o creștere a nivelului de mangan la femei înainte și în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de preeclampsie. Practic, un supliment alimentar cu vitamine și minerale care să conțină și mangan ar putea fi de ajutor în această problemă.

Ce legătură este între preeclampsie și nivelul de mangan din sânge

Preeclampsia apare de obicei după săptămâna a 20-a de sarcină și afectează multe femei în fiecare an - se estimează că 2-8% dintre sarcinile la nivel mondial - și tendința este de creștere. Preeclampsia înseamnă hipertensiune arterială care poate asocia leziuni ale organelor, de exemplu ale rinichilor, iar dacă nu este tratată poate duce la complicații grave, cum ar fi accident vascular cerebral pentru mame și / sau naștere prematură. Factorii de risc pentru dezvoltarea preeclampsiei includ obezitatea, diabetul și istoricul familial de preeclampsie, dar nu sunt cunoscute cauzele sale precise.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Noua lucrare științifică pare să fie prima care asociază preeclampsia cu nivelurile mai mici de mangan în sarcina timpurie, cu mult înainte de apariția afecțiunii. Studiile epidemiologice anterioare au arătat că femeile cu preeclampsie tind să aibă niveluri mai mici de mangan comparativ cu femeile care nu au preeclampsie. Această cercetare anterioară nu a stabilit dacă variația nivelurilor de mangan a precedat dezvoltarea preeclampsiei.

Dacă descoperirile sunt confirmate de alte cohorte potențiale pre-naștere, atunci această asociere între nivelul scăzut de mangan și preeclampsie ar trebui să fie examinată experimental, mai întâi la șoareci și apoi la oameni, consideră oamenii de știință implicați în studiu.

Aceste noi descoperiri sunt deosebit de relevante, având în vedere că ratele de preeclampsie sunt în creștere și încă nu există o strategie bună pentru prevenirea acesteia, afirmă cercetătorii.

Echipa de cercetare a constatat anterior, într-un studiu publicat în 2019, că într-un eșantion de peste 1.000 de femei din Boston, nivelurile de mangan în globulele roșii, măsurate la scurt timp după naștere tindeau să fie mai scăzute la femeile care au avut preeclampsie.

Pentru noua lor analiză, cercetătorii au analizat datele unui alt studiu, realizat între 1999-2002. Datele au inclus informații despre preeclampsie și, de asemenea, nivelurile de mangan în sânge în primul trimestru de sarcină. Dacă preeclampsia în aceste cazuri tinde să fie precedată de niveluri scăzute de mangan cu câteva luni mai devreme, aceasta ar fi un indiciu și mai puternic că nivelul scăzut de mangan poate fi un factor cauzator pentru această afecțiune.

Eșantionul a inclus 1.312 femei, dintre care 48 (3,7%) au dezvoltat preeclampsie.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de mangan în primul trimestru au fost asociate cu un risc mai mic de preeclampsie mai târziu în sarcină, în funcție de doză. Cercetătorii au împărțit femeile în trei grupe de dimensiuni egale în funcție de nivelurile lor de mangan măsurate - scăzute, medii și mari - și au descoperit că acelea din grupul cu mangan ridicat aveau doar jumătate din riscul de preeclampsie comparativ cu cele din grupul cu nivelul scăzut.

Studiul a fost observațional și nu a stabilit o relație de cauzalitate între nivelurile mai ridicate de mangan și riscul de preeclampsie mai mic. Rezultatele sugerează că, în curând, ar putea fi recomandate studii suplimentare care ar putea stabili o relație de cauzalitate, inclusiv dietele cu conținut ridicat de mangan. Alimente relativ bogate în mangan sunt midiile, orezul brun, spanacul și cartofii dulci.

Manganul are roluri biologice multiple în celulele umane - în complexe enzimatice, de exemplu, care ajută la protejarea celulelor de moleculele dăunătoare. 

Cum se poate preveni preeclampsia

Odihnă. Există puține cercetări despre odihna în sarcină, totuși, un studiu a evaluat 32 de femei în ultimul trimestru de sarcină, cu tensiune arterială normală, cărora li s-a recomandat să se odihnească acasă în poziție laterală pe partea stângă timp de cel puțin 4 ore pe zi până la naștere. S-a constatat o reducere semnificativă statistic a riscului relativ de preeclampsie dacă gravida se odihnește patru până la șase ore pe zi.

Exercițiu fizic. Reducerea riscului de hipertensiune arterială prin exerciții și activități fizice a fost considerată o strategie de succes, de aceea s-a propus ca exercițiile și activitățile fizice să fie incluse printre metodele de prevenire a preeclampsiei. Studiile observaționale ale activității fizice recreative obișnuite în timpul sarcinii raportează un risc redus de preeclampsie, de aceea s-a sugerat că exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea preeclampsiei. Cu toate acestea, în prezent nu există dovezi suficiente care să susțină teoria.

Consum de usturoi. Există sugestii conform cărora usturoiul poate scădea tensiunea arterială la populația generală. O meta-analiză a 8 studii (415 participanți) a raportat reduceri ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice asociate cu tratamentul cu usturoi sub formă de pulbere uscată. Studiile experimentale au demonstrat și că usturoiul inhibă agregarea plachetară.

Un supliment cu ulei de pește. Uleiul de pește a dovedit proprietăți hipotensive la femei hipertensive care nu erau gravide. Preeclampsia și hipertensiunea gestațională sunt asociate cu vasoconstricție și leziuni endoteliale, iar acizii grași din uleiul marin ar putea reduce aceste răspunsuri. Un studiu care a implicat 5644 de femei a evaluat un supliment multivitaminic și mineral în timpul sarcinii, care a inclus o cantitate mică de ulei de pește. S-a constat o scădere cu 31% a preeclampsiei la femeile care au luat suplimentul în comparație cu cele care nu l-au luat, dar nu a fost posibil să se concluzioneze că uleiul marin a fost componenta suplimentară responsabilă pentru acest rezultat.

Calciu. Femeile însărcinate din populații care au un aport mare de calciu, cum ar fi indienii din Guatemala și etiopienii, au o incidență scăzută a preeclampsiei, arată unele cercetări. Aceste date susțin ipoteza că o creștere a aportului de calciu în timpul sarcinii ar putea reduce incidența tensiunii arteriale ridicate și a preeclampsiei în rândul femeilor cu un aport scăzut de calciu. Studii mai recente au confirmat asocierea între  preeclampsie și hipocalcemie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Prospective Association Between Manganese in Early Pregnancy and the Risk of Preeclampsia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32618710/
1. Studiul „Prospective Association Between Manganese in Early Pregnancy and the Risk of Preeclampsia”, apărut în Epidemiology, 2020; Publish Ahead of Print DOI: 10.1097 / EDE.0000000000001227, autori: Tiange Liu, Marie-France Hivert, Sheryl L. Rifas-Șiman, Mohammad L. Rahman, Emily Oken, Andres Cardenas, Noel T. Mueller.
NCBI - Prevention of Preeclampsia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3534321/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0