Mersul pe varfuri la copii: ce semnificatie patologica poate avea?

Ai observat ca cel mic merge pe varfuri? Este un lucru destul de intalnit mai ales la copiii care abia au invatat sa mearga, asa ca poti vedea deseori ca cel mic nu calca pe toata talpa, ci merge pe varfuri.

Acest lucru este normal in special cand micutii invata sa isi tina echilibrul si cand se plimba prin toata sufrageria, tinandu-se de mobila din incapere. Desi majoritatea copiilor depasesc aceasta etapa, iar "problema" trece, mersul pe varfuri poate fi, ocazional, un semn ce indica o afectiune mai grava.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce trebuie sa faci

Discuta cu medicul pediatru al copilului tau, daca cel mic isi petrece cea mai mare parte a timpului mergand pe varfuri sau daca pare ca nu poate sa isi puna greutatea pe toata talpa, sa aiba talpa plata, pe podea. Aceste simptome, spun medicii specialisti, pot fi intalnite la copiii care s-au nascut prematur.

Medicul va verifica daca nu cumva exista unele afectiuni fizice, cum ar fi tendonul lui Achile care este mai scurt sau muschii gambei care sunt incordati - factori care pot limita gama de miscari la nivelul piciorului. De asemenea, medicul poate prescrie un plan de tratament de fizioterapie, bazat pe cauza si pe severitatea acestor probleme musculare.

Daca mersul pe varfuri este acompaniat de alte probleme comportamentale - in special daca vezi ca micutul tau pare sa ramana in urma, comparativ cu alti copii de varsta lui, cand vine vorba de abilitatile de socializare si de comunicare - poate fi necesara o evaluare ulterioara a gradului de dezvoltare a copilului. Nu ezita sa discuti aceste probleme si orice alte motive de ingrijorare cu medicul pediatru al fiului sau fiicei tale. In majoritatea cazurilor, mersul pe varfuri nu este problematic.

In general, nu exista niciun motiv de ingrijorare in legatura cu mersul pe varfuri inainte de varsta de 2 ani, iar copiii care inca mai merg pe varfuri dupa aceasta varsta, vor "renunta" in curand la acest obicei.

Stai de vorba cu medicul pediatru daca copilulul tau:

  • merge pe varfuri in cea mai mare parte a timpului;
  • are muschii rigizi, "intariti";
  • este necoordonat;
  • merge ciudat, se imbiedica sau are un mers clatinat;
  • pare sa dezvolte lent anumite abilitati, cum ar fi ridicarea obiectelor mici folosindu-si degetul mare si aratatorul;
  • pare ca nu poate suporta greutatea corpului pe talpa plata;
  • isi pierde abilitatile motorii pe care le-a avut deja.

Care este cauza mersului pe varfuri

Specialistii spun ca daca micutul tau merge intotdeauna pe varfuri, este posibil ca el sau ea sa aiba o problema fizica, cum ar fi un tendon al lui Ahile scurt, care il impiedica pe copil sa stea pe toata suprafata plata a talpilor si care ii limiteaza gama de miscari la nivelul gleznei. Insa daca copilul tau merge in mod constant pe varfurile degetelor de la picioare si nu este in stare sa mearga cu talpa dreapta pe podea, acesta ar putea fi un semn al unei tulburari motorii.

Ce iti poate recomanda doctorul

Medicul copilului tau poate face o evaluare a functiei creierului micutului si o evaluare a dezvoltarii motorii, pentru a determina care este cel mai bun plan de tratament. Interventia precoce este critica, deoarece fizioterapia ori interventiile chirurgicale pot imbunatati abilitatile motorii si rezistenta musculara si pot preveni deteriorarea muschilor care afecteaza miscarea articulatiilor.

Daca copilul tau are o problema fizica, cum ar fi un tendon scurt, tratamentul poate incepe cu sedinte de fizioterapie, care includ si miscari de stretching.

In unele cazuri, medicul copilului poate recomanda interventia chirurgicala. Daca copilul are paralizie cerebrala sau tulburari de spectru autist, terapia va include tratamentul pentru afectiunea de la baza. Asa ca nu uita, este necesar, inainte de toate, un diagnostic neurologic corect, de precizie, pentru ca doar asa medicul va putea descoperi care este de fapt originea deformatiei care il determina pe copil sa mearga pe varfuri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0