Menstruatia in sarcina – mit sau adevar?

Există mitul potrivit căruia unele femei încă au ciclu menstrual și în perioada sarcinii. Acesta este însă, doar un mit, deoarece este imposibil ca ovulația să aibă loc după ce femeia a rămas însărcinată. Deși există unele sângerări care pot fi confundate cu cele din perioada ciclului, menstruația peste sarcină nu există.

Menstruația apare numai la femeile care nu sunt însărcinate, ovulația oprindu-se temporar în perioada celor 9 luni de sarcină. Cu toate că este posibil să apară unele sângerări în timpul sarcinii, acestea nu sunt cauzate de ciclul menstrual, ci apar din cu totul alte motive.

Ciclul menstrual are rolul de a permite femeii să rămână însărcinată. Acesta începe în prima zi de menstruație și se încheie în prima zi a următoarei menstruații. Ovulația, adică momentul în care ovarul eliberează un ovul, se petrece la jumătatea acestui ciclu. Ovulul poate fi fertilizat în maximum 24 de ore după ce a fost eliberat. 

Dacă ovulul nu este fecundat, apare menstruația, în timpul căreia membrana care acoperă uterul este eliminată. Dacă spermatozoizii îl fecundează, atunci ovulul se va implanta în uter, și astfel se obține sarcina. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Menstruația peste sarcină nu există, dar unele sângerări vaginale, da

Există, însă, unele situații în care femeia însărcinată poate avea sângerări care pot mima menstruația. 

Sângerări în primul trimestru de sarcină

În primul trimestru al sarcinii, de pildă, sângerările vaginale sunt destul de frecvente. Iată care sunt cele mai comune cauze ale sângerărilor din primul trimestru de sarcină:

  • Modificări care se produc la nivelul celulelor uterine
  • Sarcina extrauterină (este o urgență medicală și necesită consult medical de urgență)
  • O infecție
  • Avort spontan
  • Hematom subcorionic.

Sângerări când sarcina este mai avansată

Când sarcina este mai avansată, motivele pentru care pot apărea sângerări pot fi:

  • Placenta praevia (placenta crește în partea de jos a uterului, acoperind fie parțial, fie complet, deschiderea colului uterin);
  • Examinarea colului uterin (uneori, după ce medicul examinează colul uterin, pot apărea sângerări minore);
  • Raporturile sexuale (sensibilitatea crescută a țesuturilor vaginale și a colului uterin poate determina apariția sângerărilor în urma raporturilor sexuale);
  • Ruptura de placentă (afecțiune caracterizată de separarea placentei de uter înainte de naștere – este o urgență medicală).

Când e cazul să mergi la medic din cauza sângerărilor în sarcină?

Imediat ce observi o sângerare în sarcină, e obligatoriu să mergi la medic pentru un consult de specialitate, pentru a te asigura că atât tu cât și fătul sunteți în siguranță.

Consultul medical de urgență este necesar în cazul în care, alături de sângerări, apar și următoarele simptome:

  • Dureri mari sau crampe
  • Amețeli și chiar leșin
  • Hemoragii puternice
  • Dureri severe la nivelul stomacului.

Din cauză că sângerările vaginale din timpul sarcinii sunt acompaniate de crampe ușoare, irascibilitate și durere de spate în zona lombară, femeia însărcinată poate crede că de vină este menstruația. Ei bine, aceste simptome sunt considerate ca fiind normale în timpul sarcinii, de vină pentru apariția lor fiind dereglările hormonale care se petrec în organism odată cu sarcina.

Poate fi dificil să diferențiezi sângerările inofensive din timpul sarcinii de cele care pot pune viața fătului în pericol, de aceea, recomandat este să îți construiești o relație bună cu medicul care îți monitorizează sarcina și să apelezi la ei ori de câte ori ai nevoie.

Menstruația va reveni după naștere

După naștere, ciclul menstrual va reveni la normal. Însă momentul în care revine diferă de la o femeie la altă. De pildă, femeile care alăptează pot să nu ovuleze în această perioadă, deoarece alăptatul stimulează producția unor hormoni care inhibă ovulația. Însă acest lucru nu este valabil pentru toate femeile care alăptează!

De aceea, medicii le recomandă femeilor care nu își doresc să rămână însărcinate din nou să utilizeze unele metode contraceptive după naștere, chiar dacă ciclul menstrual nu a revenit încă. Așadar, dacă în timpul sarcinii este imposibil să existe ciclu menstrual, în timpul alăptării este posibil ca ovulația să se petreacă în orice moment, de aceea e importantă protecția.

Când poate apărea sarcina în timpul ciclului menstrual?

Cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată sunt în zilele fertile, adică cele premergătoare ovulației (când ovarul eliberează un ovul matur). Ovulația are loc de obicei cu aproximativ 14 zile înainte de începerea menstruației, dar corpul fiecărei femei este diferit.

Ovulația poate apărea mai devreme sau mai târziu, în funcție de durata ciclului menstrual. Ovulul trăiește aproximativ o zi după ce este eliberat din ovar, iar spermatozoizii pot trăi în uter și în trompele uterine timp de aproximativ 6 zile după actul sexual.

Concret, femeia poate rămâne însărcinată pentru aproximativ 6 zile din fiecare ciclu menstrual: cele cinci zile înainte de a ovula și ziua în care apare ovulația. De asemenea, se poate rămâne însărcinată la aproximativ o zi după ovulație, dar este mai puțin probabil.

Unele femei au cicluri foarte regulate, în timp ce ale altora sunt, din varii motive, neregulate (mai ales tinerele tind să aibă menstruații neregulate). Deoarece menstruația poate fi imprevizibilă, este greu să știi cu siguranță când vei ovula (chiar dacă îți urmărești cu atenție ciclul menstrual), așa că, dacă nu vrei să rămâi însărcinată, folosește metode de contracepție de fiecare dată când faci sex vaginal.

Contraceptivele care sunt eficiente în proporție de peste 99% sunt implantul contraceptiv (durează până la 3 ani), sistem intrauterin sau IUS (până la 5 ani), dispozitivul intrauterin sau sterilet (5 până la 10 ani), sterilizare feminină (permanentă), sterilizare masculină sau vasectomie (permanentă).

Contraceptivele care au o eficacitate mai mare de 99% dacă sunt întotdeauna utilizate corect sunt injecția contraceptivă (se face la fiecare 8 săptămâni sau la fiecare 12 săptămâni, în funcție de tip), pilula combinată (administrată zilnic timp de 3 săptămâni din fiecare lună), pilula numai cu progestativ (luată în fiecare zi), plasturele contraceptiv  (reînnoit săptămânal timp de 3 săptămâni în fiecare lună) și inelul vaginal  (reînnoit o dată pe lună).

După cum am discutat în articol, odată cu apariția sarcinii, menstruația încetează, și revine la un moment dat după naștere. Așadar, chiar dacă în timpul sarcinii pot apărea unele sângerări și alte simptome care pot duce cu gândul la menstruație, nu este posibil ca o femeie însărcinată să sângereze din acest motiv, pentru că nu există menstruație peste sarcină.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Female Reproductive Endocrinology
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/female-reproductive-endocrinology/female-reproductive-endocrinology
American Family Physician - First Trimester Bleeding: Evaluation and Management
https://www.aafp.org/afp/2019/0201/p166.html
Studiul „First Trimester Bleeding: Evaluation and Management”, apărut în Am Fam Physician. 2019 Feb 1;99(3):166-174, autori: Erin Hendriks et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0