Menstruatia la varste mici: riscuri pentru femeile adulte

Menarha, adica momentul declansarii primei menstruatii, reprezinta o etapa importanta din viata fiecarei fetite. In ultimii ani, menstruatia a inceput sa se declanseze la varste tot mai fragede, iar acest lucru inseamna riscuri crescute pentru fetita, cand ajunge la varsta adulta.

Multi experti spun ca, in medie, pubertatea a inceput sa se instaleze mai devreme decat se intampla in trecut. Varsta medie a menstruatiei a inceput si ea sa se modifice si exista chiar cazuri de fetite care au menstruatie de la 8 sau 9 ani. Studiile sugereaza ca semnele pubertatii precoce, cum ar fi dezvoltarea sanilor, apar cu un an mai devreme, comparativ cu ceea ce se intampla in urma cu un deceniu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Semnele pubertatii precoce

Semnele pubertatii si ale pubertatii precoce sunt, in general, aceleasi. Perioada de timp cand acestea apar este cea care difera. La fete, semnele sunt urmatoarele:

  • dezvoltarea sau cresterea sanilor (care este adeseori primul semn)
  • menstruatia (de obicei, nu apare decat dupa 2 sau 3 ani, dupa ce au inceput sa apara primele simptome).

Stresul, o consecinta a pubertatii precoce

Specialistii spun ca, pentru copii, pubertatea precoce poate cauza unele probleme de natura fizica si emotionala. Printre aceste probleme se numara si stresul. Chiar si atunci cand se intampla la copiii de 12 ani, pubertatea poat fi o perioada plina de confuzie. Mai mult, pubertatea poate fi o perioada chiar mai stresanta pentru copiii mai mici. Menstruatia timpurie poate fi o perioada tulburatoare pentru fetitele de 9 ani sau care au o varsta chiar mai mica - cat si pentru cele care au o dezvoltare intarziata. Din fericire, parintii pot fi de ajutor, oferindu-le celor mici informatii despre schimbarile la care ar trebui sa se astepte, mai ales cand este vorba de prima menstruatie.

Schimbarile din ultimele decenii

Multi dintre noi au auzit sau poate chiar cunosc pe cineva - o vecina, o nepoata, o fiica - cu alte cuvinte, fetite carora li s-au dezvoltat sanii si parul pubian la varta de 6-7 ani si poate am auzit discutandu-se si despre fetite care au avut prima menstruatie la varsta de 8 ani. In ultima vreme, acestea au devenit norma, nu exceptia de la regula.

O meta-analiza facuta in 2007 de cercetatorii americani indica faptul ca menstruatia precoce (menarha la varste mici) este un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea cancerului la san mai tarziu, la varsta adulta. Pubertatea "normala" poate sa difere si se poate instala intre 8 si 13 ani. Pubertatea poate dura, in medie, intre 1,5 si 6 ani pentru a fi completa, sustin cercetatorii americani. Tot ei spun ca fetitele albe din SUA au prima menstruatie la varsta medie de 12,6 ani, iar fetitele afro-americane au menstruatie la varsta medie de 12,1 ani, in timp ce fetitele mexicane au prima menstruatie la o varsta medie de 12,2 ani.

Una dintre concluziile meta-analizei americanilor este ca fetitele au prima menstruatie, in medie, cu cateva luni mai devreme decat adolescentele de acum 40 de ani, dar sanii lor se dezvolta cu 1 sau 2 ani mai devreme. Opinia celor mai multi medici endocrinologi este ca scaderea varstei la care se declanseaza pubertatea in randul fetitelor din SUA este un fenomen real si ingrijorator.

Legatura dintre menstruatie si menopauza

Femeile au mai multe sanse sa treaca mai devreme prin menopauza daca au inceput sa aiba primele menstruatii inainte de a implini 12 ani. Aceasta este concluzia celui mai mare studiu de acest gen, care a implicat 50.000 de femei aflate la post-menopauza, din Marea Britanie, Australia, Japonia si Scandinavia. In medie, o prima menstruatie s-a declansat in jurul varstei de 13 ani si a durat pana cand femeile au ajuns la 50 de ani. Dar 14% dintre femeile care au participat la studiu au avut prima menstruatie inainte sa implineasca 12 ani, iar 10% dintre ele au avut ultima menstruatie inainte sa implineasca 45 de ani. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca femeile care au inceput sa aiba menstruatie inainte de varsa de 12 ani au fost cu 315 mai predispuse sa intre mai devreme la menopauza, adica intre 40 si 44 de ani.

Un alt studiu arata ca daca prima menstruatie a fost inainte de varsta de 12 ani, femeia are un risc de 20% de a avea un diagnostic de cancer la san, la un moment dat, de-a lungul vietii.

Cand e bine sa mergi prima data la ginecolog cu fetita ta

Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor (ACOG) recomanda ca fetele sa mearga la medicul ginecolog atunci cand au varsta intre 13 si 15 ani. Chiar si asa, majoritatea fetitelor nu vor avea nevoie de un examen pelvic in timpul primei vizite la medic. Multi ginecologi vor face o examinare generala si vor vorbi cu fetita despre dezvoltarea ei.

Nu uita: toate fetele, la varsta adolescentei, ar trebui sa mearga la medicul ginecolog, insa aceasta vizita este deosebit de importanta daca fiica ta este activa sexual (sau are de gand sa isi inceapa viata sexuala) sau are probleme in ceea ce priveste ciclul menstrual.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1